Assalam..
Waktu sejuk-sejuk ni jom kita makan yang panas-panas!!
Karipap Sardin
Hidangan untuk 6 orang
Bahan-bahan untuk inti karipap:
Sardin 2 tin
Sos tomato
Serbuk cili-2 sudu teh
Lada hitam
Daun bawang atau daun saderi-dipotong kecil
Bawang besar 1 biji-dipotong kecil
Cili merah 2 biji-dipotong halus
Garam dan Gula secukup rasa
Sos tiram 2 sudu besar
Bahan-bahan untuk kulit karipap:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar margerin yang dicairkan(panas)
Air garam
Cara-cara:
Inti karipap:
1)Panaskan minyak dan masukkan sardin
2)Masukkan semua bahan-bahan di atas.
Kulit karipap:
1)Masukkan 2 cawan tepung
2)Masukkan 2 sudu besar margerin yang telah dicairkan
3)Masukkan juga bersama air garam secukup rasa
4)Gaul dan tambah air sehingga tepung menjadi doh
5)'Roll' doh sehingga jadi panjang dan potong sama saiz untuk mendapatkan saiz karipap yang sama.
Selamat mencuba =)
Waktu sejuk-sejuk ni jom kita makan yang panas-panas!!
Karipap Sardin
Hidangan untuk 6 orang
Bahan-bahan untuk inti karipap:
Sardin 2 tin
Sos tomato
Serbuk cili-2 sudu teh
Lada hitam
Daun bawang atau daun saderi-dipotong kecil
Bawang besar 1 biji-dipotong kecil
Cili merah 2 biji-dipotong halus
Garam dan Gula secukup rasa
Sos tiram 2 sudu besar
Bahan-bahan untuk kulit karipap:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar margerin yang dicairkan(panas)
Air garam
Cara-cara:
Inti karipap:
1)Panaskan minyak dan masukkan sardin
2)Masukkan semua bahan-bahan di atas.
Kulit karipap:
1)Masukkan 2 cawan tepung
2)Masukkan 2 sudu besar margerin yang telah dicairkan
3)Masukkan juga bersama air garam secukup rasa
4)Gaul dan tambah air sehingga tepung menjadi doh
5)'Roll' doh sehingga jadi panjang dan potong sama saiz untuk mendapatkan saiz karipap yang sama.
Selamat mencuba =)
Post a Comment