Karnival Sukan Kita 2011

0 comments
Pada 16/10/2011 telah berlansung karnival sukan kita dan telah berjaya mengumpul seramai 350 pelajar muslimah moscow dan turut dijemput sama pelajar dari St petersburg, Volgograd, Kursk dan Nizhny Novgorod.Bertempat di kompleks sukan rsmu, Karnival Sukan Kita telah berlangsung dengan jayanya. Acara seperti bola jaring, bola tampar dan futsal adalah antara yang dipertandingkan. Sebanyak 8 pasukan (Captain, Reddragon, MAI, Babybears, Grifindor, Candyfloss, Jigglypuff, OK cun) berentap di gelanggang bola jaring, 8 pasukan (Sokol, Comellote, Black Widow Spider, Wild chikas, MAI, Neuro, Bumblebee, Kitkat hebat) di medan futsal, 7 pasukan ( Extraordinary, An nisa, Team 92, MAI, Geng budaknakal, Supersisters dan Gambatte) di gelanggang bola tampar. Setelah berentap dengan ukhuwah dan semangat kesukanan yang tinggi pasukan Jigglypuff (bola jaring) Bumblebee (futsal) dan pasukan Ganbatte (bola tampar) muncul sebagai juara.

Sebanyak 4 buah gerai dibuka, menawarkan pelbagai jenis menu yang menyelerakan kepada para peserta dan pengunjung. Antaranya ialah kuih muih seperti kuih keria,roti sardin,cream puff,cinnamon rolls, burger malaysia dan 'cookies'. Makanan berat timur dan barat turut dijual seperti nasi berlauk ayam tomato,burger,bihun goreng,nasi lemak,kebab, mee goreng dan ‘chicken twister’. Gerai-gerai mendapat sambutan yang amat mengalakan dari para pengunjung karnival.

Acara berehat pada pukul 1.30 tgh hari untuk memberi laluan kepada solat zuhur berjemaah. Sukaneka yang mengabungkan semua peserta,pengunjung dan penjual dilangsung selepas rehat. Acara diteruskan dengan sesi muhasabah dan pengumuman pemenang kempen. Sepanjang karnival berlansung beberapa kempen telah dijalankan seperti, kempen sorak sopan, ‘settle’ sampah, ‘saya lawan saya sayang’, dan ‘sebarkan salam’ . Sesudah selesai majlis penyampaian hadiah, karnival bersurai. 


Pihak penganjur amat menghargai kerjasama dan sokongan dari semua peserta dan pengunjung yang telah menjayakan karnival. Tahniah kepada para pemenang, moga dengan sukan ini, ikatan ukhuwah antara kita akan lebih erat selain dari memenuhi mowasofat, tubuh badan yang sihat. Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Orang mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada mukmin yang lemah dan keduanya (baik yang kuat atau yang lemah) memiliki kebaikan." (Hadis riwayat Muslim daripada Abu Hurairah).


Post a Comment