Kek Tvorog AZAM

0 comments
Bismillahirrahmanirrahim.


Assalamualaikum wrt.

InsyaAllah, penulis adalah penulis mengundang-diri-sendiri (bukan penulis undangan, tapi mengundang diri sendiri ^_^) untuk kolum masak-memasak kita di AZAM Russia.


Di Russia, terdapat pelbagai produk tenusu yang sangat menarik seperti kefir (susu dengan microbe kefir), airan dan tvorog (cottage cheese). InsyaAllah kali ini, kita akan cuba membuat ala-ala cheese cake namun menggunakan tvorog! Hoyeah!


RESEPI ASAS


Base:


Bahan-bahan:
- biskut marie 150gram. Untuk variasi, anda boleh gantikan dengan biskut coklat. (Penulis pernah menggunakan biskut sandwich coklat Super Kontik)
- sedikit gula & garam, secukup rasa
- butter/minyak masak


Cara-cara membuat base:
1. Pecahkan biskut.
2. Kisar biskut, garam dan gula menggunakan blender kering atau food processor.
3. Biskut yang dikisar tadi diletakkan ke dalam baking pan anda. Tambahkan butter/minyak masak dan uli sehingga serbuk-serbuk biskut boleh dikepal dan tidak peroi.
4. Compress biskut tadi sehingga membentuk lapisan base pada loyang anda.
5. Ketepikan. Sementara itu, boleh mula panaskan oven pada suhu 180 darjah.


Tvorog:


Bahan-bahan:
- 500g tvorog (Lebih molek menggunakan tvorog kosong, yang tiada tambahan kismis atau perisa buah-buahan lainnya. Kehadiran bendasing & perisa-perisa asing tersebut bisa menjejaskan tekstur dan rasa kek anda)
- 4 biji telur
- satu sudu besar tepung jagung (jika tiada, replace sahaja dengan tepung gandum)
- secawan gula
- 100 ml susu sejat/cair (jika tiada, boleh replace dengan susu segar, slivki dan sebagainya.)
- sedikit garam


Cara-cara mengadun:
- Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan adun menggunakan mixture.
- (Penulis selalu juga merasa adunan pada saat ini dan meng-alter rasa adunan sehingga penulis rasa puas hati)
- Selesai! Boleh terus tuang ke dalam baking pan tadi. Bakar pada suhu 180 darjah dalam 40-50 minit. Sila rajin-rajin menjenguk kek anda kerana cheese cepat hangit.


DIVERSING YOUR TVOROG CAKE:


Anda boleh memodifikasi resepi asas tadi untuk menghasilkan pelbagai variasi. Di sini penulis kongsikan beberapa variasi yang telah penulis sendiri cuba.


Variant 1 : fruit tvorog cake
(Kelebihan : variasi ini dapat menghilangkan rasa muak makan cheese kerana buah-buahan memberi additional refreshing sweet-sour flavour to your cake)


Bahan-bahan tambahan :
- buah-buahan dalam tin seperti nenas atau peach (penulis lazimnya menggunakan nenas sahaja memandangkan harganya yang ekonomi)


Cara-cara memodifikasi :
1. Selepas base siap, susun/tabur kiub-kiub buahan ke atas base.
2. Tuangkan adunan tvorog ke atas base dan buah-buahan tadi. Bakar.


Variant 2 : choc tvorog cake
(Kelebihan : jika portion bahan-bahan diadun baik & ditambah dengan teknik pembakaran yang betul, kek anda akan jadi keras di luar dan lembut di dalam. Ketika dipotong, lapisan luarnya akan 'crack' dan sebaik pisau menyentuh isi dalam, isi kelihatan lembut dan cair. Hampir setiap kali memotong kek ini, dalam kepala penulis akan terngiang-ngiang frasa 'Death by The Chocolate Cake. ^_^)


Bahan-bahan tambahan :
1. Gantikan tvorog kosong dengan tvorog perisa coklat. (Kalau tiada, tak mengapa. Anda hanya perlu meng-extra-kan kuantiti serbuk koko anda)
2. Serbuk koko. (bergantung pada how chocolaty you want your cake is)


Cara-cara memodifikasi :
1. Ketika mengadun, gunakan tvorog perisakan coklat (jika anda ada tvorog perisa coklat).
2. Tambahkan serbuk koko sehingga warna adunan lebih kurang warna adunan kek coklat.
3. Tuang adunan tadi ke atas base.


InsyaAllah, di sini penulis kongsikan koleksi gambar-gambar nenas tvorog cake yang dibuat baru-baru ini. Dan terinspirasi daripada semangat "Global March to Jerusalem", kami telah cuba membuat topping ala-ala bendera Palestin! Hoyeah!


Ingat - 30 March 2012. Ingat - Global March to Jerusalem!
Ayuh, kita bebaskan Palestina! Yosh!










Post a Comment