MEMBINA HUBUNGAN PRODUKTIF

1 comments

Bismillahirrahmanirrahim…

Tiada siapa yang boleh hidup berseorangan di dunia ini. Semua orang memerlukan teman, rakan dan sahabat untuk berkongsi fikiran, minat, bahkan perasaan. Siapa kata cinta hanya boleh terbina antara 2 orang yang berlainan jantina sahaja? Kasih sayang antara ahli keluarga, rakan dan juga teman seperjuangan juga dinamakan cinta! Cinta untuk mahukan yang terbaik untuknya. Cinta untuk sama-sama mendapatkan syurga. Cinta untuk menggapai redhaNya.

Cintakan Allah dan RasulNya-itulah cinta teragung!

Tapi pada hari ini, ingin saya kongsikan beberapa tips untuk membentuk hubungan produktif dengan rakan-rakan dan para sahabat di sekeliling kita. Tidak kira anda seorang ekstrovert mahupun introvert, tips-tips ini masih boleh diamalkan oleh semua jenis personaliti. Lebih baik lagi, tips-tips ini dibentuk tidak lain dan tidak bukan daripada sunnah Rasulullah itu sendiri!

Yok, sebelum itu kita lihat kelebihan-kelebihan membina hubungan produktif ini dahulu!

KELEBIHAN DI DUNIA

Kehidupan di alam fatamorgana ini sudah pastinya penuh dengan cabaran dan dugaan yang bisa membuatkan kita mudah menyerah kalah dan berputus asa. Apabila kita mempunyai hubungan yang baik dengan orang di sekeliling kita, itulah punca tenaga positif yang akan dapat menaikkan motivasi diri kembali untuk terus maju dalam kehidupan. Mereka jualah yang bakal memberikan kata-kata sokongan dan dorongan supaya kita dapat mengatasi kegagalan dengan keazaman yang baru.

Mereka juga akan lebih mudah untuk menghulurkan bantuan kepada anda hasil daripada usaha anda menjaga hubungan di antara kalian. Hubungan yang terjaga dengan baik juga akan membentuk psikologi yang sihat tanpa sebarang konflik mahupun pergaduhan.

KELEBIHAN DI AKHIRAT

Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan, dan berbuat baiklah, karena sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik.(Al-Baqarah 2:195)

Subhanallah, Allah memang sukakan orang yang berbuat baik. Jadi apa salahnya untuk kita berbuat baik sesama saudara kita? InsyaaAllah, moga-moga Allah bakal membalas kebaikan yang kita lakukan dengan ganjaran yang lebih hebat lagi di akhirat nanti.

Selain daripada itu, ini juga adalah sebahagia daripada sunnah Rasulullah saw. Inilah masanya untuk membuktikan cinta kita pada baginda, yakni dengan mengamalkan sunnahnya!

Dari Abu Hamzah, Anas bin Malik r.a, khadam kepada Rasulullah SAW, bersabda Nabi SAW : Tiada beriman seseorang kamu, sehinggalah ia mencintai saudaranya sama seperti ia menyintai dirinya sendiri. (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Banyaknya ganjaran yang bakal kita perolehi! Yok, kita teruskan dengan tips-tipsnya pula!

1) Murah dengan senyuman

(credit: http://twicsy.com/i/7hriqd)

Senyuman yang ikhlas bakal mencairkan walau sekeras-keras hati sekalipun. Ia dapat membangkitkan semangat, dan menghilangkan kedukaan dari dalam dada seseorang. Senyum itu juga adalah sedekah. Pastikan anda sentiasa tersenyum apabila bertemu dengan para sahabat mahupun apabila berkenalan dengan teman yang baru.

Kata Saidina Umar,

“Rasulullah SAW tersenyum dan Baginda adalah orang yang paling bagus giginya.” (Hadis diriwayatkan Ibnu Hibban)

Seorang lagi sahabat Rasulullah SAW, Abdullah bin Al-Harist menyatakan,

“Tidak pernah aku melihat seseorang yang lebih banyak tersenyum daripada Rasulullah SAW.” (Hadis riwayat At-Tirmizi)

2) Berkata perkataan yang baik


Dari Abu Hurairah radhiallahuanhu, sesungguhnya Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam bersabda: Siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir hendaklah dia berkata baik atau diam, siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir hendaklah dia menghormati tetangganya dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir maka hendaklah dia memuliakan tamunya.

(Riwayat Bukhori dan Muslim)

3) Menjadi pendengar yang baik

Berikan sepenuh perhatian kepada apa yang sedang diperkatakan. Berikan respon yang sepatutnya apabila diminta, dan jangan memperlekehkan intipati perbualan tersebut. Boleh jadi ia kelihatan remeh buat anda, tetapi ia mungkin merupakan satu perkara yang besar buat teman anda!

“Aisha r.a said: And this is how Allah’s Messenger saw used to utter (so distinctly) that if one intended to count (the words uttered) he would be able to do so.” (Riwayat Muslim)

“Perumpamaan orang-orang beriman dalam hal saling mencintai, mengasihi, dan saling berempati bagaikan satu tubuh. Jika salah satu anggotanya merasakan sakit maka seluruh tubuh turut merasakannya dengan berjaga dan merasakan demam.”(HR. Muslim)

4) Merendah diri

Setiap di antara kita dikurniakan dengan kelebihan masing-masing. Ada yang mempunyai kelebihan dalam pelajaran, ada yang pandai berbisnes, ada juga yang pandai menyediakan juadah yang enak-enak. Kongsikan kelebihan anda itu adalah lebih baik dan lebih bermanfaat daripada anda cuba untuk menunjuk-nunjuk. Dan manfaatnya akan kembali kepada diri anda juga!

As narrated Iyad ibn Himar (al-Mujashi’i): The Prophet said: Allah has revealed to me that you must be humble, so that no one oppresses another and boasts over another.” (Riwayat Abu Daud)

5) Menutup keaiban orang lain

Daripada Abu Hurairah RA, daripada Nabi SAW sabdanya, “Tiada menutup seseorang hamba akan keaiban seorang hamba didunia melainkan Allah menutup keaibannya di hari kiamat”.(Riwayat Muslim)

6) Hargailah mereka!

(credit: http://akuislam.com/blog/perkongsian-artikel/hidup-adalah-anugerah-dan-hadiah/)


Apabila seseorang mencintai saudaranya, hendaklah dia mengatakan cinta kepadanya.(HR. Abu Dawud dan Tirmidzi)

Ambillah sedikit masa untuk menyampaikan rasa cinta kepada mereka, buatkan mereka rasa dihargai. Berikanlah mereka hadiah, ataupun sediakan satu kejutan yang mereka suka. Gembirakanlah hati mereka dan tunjukkan bahawa mereka memainkan peranan yang penting juga dalam kehidupan anda. InsyaaAllah, moga hubungan kalian makin erat dan mendapat berkat.

Wallahua’lam.


1 comment: