Team Kulinari Azam pada kali akan berkongsi dengan anda satu resepi yang istimewa. Pernahkah anda mendengar Burger Ramen? Burger Ramen telah dicipta oleh seorang chef berketurunan Jepun-Amerika, Keizo Shimamoto. Beliau pada mulanya hanyalah seorang pekerja sektor kewangan di sebuah syarikat di Amerika. Beliau kemudiannya meletak jawatan dan berpindah ke Jepun untuk belajar membuat mi ramen dan seterusnya berhasrat untuk membuka perniagaan sendiri. Saat burger ramen diperkenalkan di New York, orang ramai berpusu-pusu untuk merasai keenakan rasa burger ramen ciptaannya. Kini, 150 unit burger terjual dalam masa hanya 20 minit.
Sudah tentu anda juga ingin merasa makanan ‘epic’ ciptaan Keizo Shimamoto ini. Resepi yang disediakan ini telah diubah sedikit daripada resepi asalnya. Anda juga boleh mengubah resepi ini mengikut cita rasa masing-masing.
Bahan-bahan :-
=>Bahan-bahan untuk bun ramen
- 2 bungkus mi ramen atau mi segera
- 2 biji telur
=>Bahan-bahan untuk inti burger
- Daging ayam atau daging lembu cincang (mengikut cita rasa anda)
- Kicap manis
- Minyak bijan
- Bawang
- Garam
=>Bahan-bahan lain
- Kobis cina atau daun salad
Bun Ramen
- Rebus mi ramen sehingga lembut dan tuskan.
- Pecah sebiji telur dan gaulkan bersama mi. Pastikan keseluruhan mi tersebut digaulkan sebati dengan telur. Tambah telur jika perlu.
- Sediakan mangkuk seperti di bawah untuk membantu anda membentuk bun ramen.
- Masukkan mi ke dalam mangkuk tersebut dan bungkus mi tersebut dengan plastik pembalut. Pastikan mi dibungkus dengan rapi supaya mi tidak terkeluar.
- Ulang langkah untuk bungkusan ramen yang kedua.
- Masukkan ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 30 ke 40 minit.
- Selepas 30 minit, goreng ramen sehingga masak.
Inti Burger
- Dadukan bawang dan gaulkan semua bahan sehingga sebati.
- Bentukkan inti burger mengikut saiz bun ramen yang telah dibuat.
- Goreng sehingga masak.
Cara hidangan
Hidangkan seperti hidangan burger biasa. Boleh disajikan bersama sos kegemaran, mayonis.
Selamat mencuba.
Post a Comment