Tidak Mudah Hadirnya Kebaikan Jika Tiadanya Pengorbanan

0 comments
Assalamualaikum wbt.

Bismillahirrahmanirrahim.
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. [Kredit]
Sering kali kita mendefinisikan pengorbanan sebagai satu bentuk pemberian.
Tetapi, pengorbanan dipecahkan kepada dua watak utama sebenarnya, iaitu pemberi dan penerima.

Cuba kita mengambil contoh yang paling dekat dengan kita, iaitu ibu bapa yang paling kita cintai. Pengorbanan yang ibu bapa kita lakukan ialah semata-mata untuk anak-anaknya. Kadang-kadang kita merasa malu, marah, dan tidak suka dengan apa yang ibu bapa berikan kepada kita.

Sebagai contoh, kita malu dengan pekerjaan ibu bapa mereka, ada kala kita tidak menghargai hadiah yang mereka berikan, kita marah jika mereka tidak dapat meluangkan sedikit masa untuk kita. Tetapi, pernahkah kita menghadirkan rasa syukur kerana jika bukan mereka,siapa kita sekarang ini.

Pengorbanan masa senang mereka pada suatu masa, wang ringgit mereka, perasaan mereka, keringat, tenaga dan juga pengorbanan mereka dalam perkara-perkara yang mereka impikan semata-mata untuk membesarkan kita menjadi insan yang berguna.

Jangan lupa doakan mereka. [Kredit]
Bukan hanya dari aspek keluarga sahaja yang perlu ditekankan, tetapi lihatlah jua orang di sekeliling anda seperti teman serumah anda, teman sebilik, rakan sekelas, guru dan mungkin orang yang anda pernah anggap seperti seorang 'strangers' dalam hidup anda.Merekalah orang-orang yang pernah berkorban untuk anda tidak kira anda sedar, perasan ataupun tidak.

Mungkin merekalah orang yang pernah mengalihkan halangan di hadapan anda, orang yang pernah menasihati anda di kala anda sedih dan buntu, orang yang pernah hadir di kala anda memerlukan dan sebagainya.

Selain kita belajar untuk menjadi ikhlas dalam mengorbankan sesuatu perkara untuk mengejar keredhaan Allah, kita juga perlu belajar untuk menerima orang di sekeliling seadanya kerana mereka juga melakukan perkara yang sama untuk anda kerana Allah SWT.

Firman Allah dalam (surah At-Taubah ayat ke 121) :

"Dan tidaklah mereka memberikan infak baik yang kecil mahupun yang besar dan tidak melintasi sesuatu lembah,kecuali akan dituliskan bagi mereka(sebagai amal kebajikan),untuk diberi balasan oleh Allah (dengan)yang lebih baik daripada apa yang telah mereka kerjakan."

Tidak mudah hadirnya kebaikan jika tiadanya pengorbanan.Pengorbanan itu perlu.Sangat perlu untuk membuahkan sesuatu kebaikan. Mungkin bukan sekarang, bukan satu jam kemudian, bukan keesokan hari, bukan tahun hadapan, tetapi apabila tiba waktu yang tepat, keadaan yang sesuai,segala-galanya akan membuahkan hasil dengan izin Allah SWT yang Maha Mengetahui,Maha Pemurah dan Maha Penyayang.

Wallahu'alam.


Post a Comment