Taqwa Dalam Pengorbanan

0 comments
Assalamualaikum wbt.

Bismillahirrahmanirrahim.
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi kerana masih diberi kesempatan untuk terus bernyawa pada hari ini. Sesungguhnya kesempatan yang diberikan ini tidak harus kita sia-siakan kerana kematian itu tidak menunggu kita. Kematian itu boleh datang bila-bila masa dan di mana-mana. Jadi, kesempatan ini kita gunakan untuk bertaubat dan kembali kepada Dia.

Air mata paling berharga adalah air mata taubat hambaNya. [Kredit]
Seperti yang kita sedia maklum, hari raya aidiladha sudah tiba.
Bersempena dengan hari raya ini, kita bercakap sedikit tentang pengorbanan. Menyingkap dua peristiwa penting tentang pengorbanan yang begitu popular tercatat di dalam Al Quran iaitu peristiwa yang pertama tentang kisah pengorbanan dua orang anak Nabi Adam iaitu Habil dan Qabil dan peristiwa kedua tentang Nabi Ibrahim dengan anaknya yang tercinta, Nabi Ismail.

“ Dan ceritakanlah (Muhammad) yang sebenarnya kepada mereka tentang kisah kedua putra Adam, ketika keduanya mempersembahkan kurban, maka (kurban) salah seorang dari mereka berdua (Habil) diterima dan dari yang lain ( Qabil) tidak diterima. Dia (Qabil) berkata, “Sungguh, aku pasti membunuhmu!” Dia (Habil) berkata, sesungguhnya Allah hanya menerima (amal) dari orang yang bertakwa.” ( 5 : 27)

Di dalam surah As-Shaffat diceritakan tentang kisah Nabi Ibrahim dan anaknya Nabi Ismail,

“Maka ketika anak itu sampai (pada umur) sanggup berusaha bersamanya, (Ibrahim) berkata, Wahai anakku! Sesungguhnya aku bermimpi bahawa aku menyembelihmu. Maka fikirkanlah bagaimana pendapatmu!” Dia Ismail menjawab, “Wahai ayahku! Lakukanlah apa yang diperintahkan (Allah) kepadamu, InsyaAllah engkau akan mendapatiku termasuk orang yang sabar” (37 :107)

Bermula dari sejarah inilah, ibadah korban dilaksanakan. Nabi Muhammad s.a.w meneruskan ibadah korban ini, dan ia menjadi satu amalan Islam yang dilaksanakan pada setiap hari raya Aidiladha dan pada hari-hari Tasyrik iaitu pada 11, 12 dan 13 Zulhijjah.

Firman Allah dalam surah Al-Kauthar ayat 2 bermaksud “... tunaikanlah solat kerana Tuhan-Mu semata-mata dan sembelihlah korban (sebagai tanda syukur).”

Oleh itu, dengan semangat pengorbanan yang ada di musim perayaan aidiladha ini, marilah kita bermuhasabah dan fikir semula apa yang kita buat dalam kehidupan seharian kita. Adakah ianya selari dengan kehendak dan ajaran Islam? Kita hendaklah bersedia melakukan pengorbanan semata-mata untuk mendapat keredhaan Allah swt. Korbankan waktu yang ada untuk dimanfaatkan dengan melakukan aktiviti yang diredhaiNya dan meninggalkan segala laranganNya.

Pengorbanan adalah elemen penting. [Kredit]
Semoga korban kita di dunia ini insya Allah akan diterima Allah swt dan dipenuhi dengan hati yang tulus dan ikhlas seperti yang dinyatakan dalam surah Al Hajj ; Daging ( haiwan korban) dan darahnya itu tidak sekali-kali tidak akan sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepadaNya adalah ketakwaan kamu ( 22: 37 )

Wallahu'alam.


Post a Comment