FRIDAY WRAP (27 SEPT- 03 OKT 2013)

0 comments
salam wbt.
bismillahhirrahmanirrahim

Azam Russia kembali dengan isu-isu dan berita hangat dari seluruh pelusuk dunia.


PALESTIN

keadaan di Rafah

      Kerajaan Palestin merayu pihak berkuasa Mesir supaya mengambil kira keadaan penduduk yang dikepung di Gaza dengan membuka semula lintasan Rafah.
Kamel Abu Madi, Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Gaza, dalam sidang akhbar yang diadakan petang Ahad lalu di Rafah menyeru Mesir membuka Rafah di kedua-dua arah.
Beliau menegaskan jumlah pelepasan telah berkurangan secara mendadak tahun ini dan memburukkan lagi keadaan kemanusiaan di Gaza, sambil menyatakan lintasan itu dibuka selama enam hari sahaja sejak awal bulan ini.




       Sumber yang dipercayai dari pihak keselamatan Mesir dan Palestin mengingatkan penangkapan yang dilakukan pihak keamanan Mesir terhadap sejumlah pemuda Palestin yang memiliki identiti Mesir dan Palestin di Sinai baru-baru ini merupakan bahagian dari rancangan memperketat sekatan Gaza, yang berasaskan dakwaan sesetengah pihak dalam urusan dalaman Mesir.

Sumber menyebutkan, di antara mereka yang ditangkap adalah dua orang pemuda dari keluarga Syair, Ahmad Naim Iwad Syair (15) warga Rafah Mesir, dan Hisyam Jabar Syair (16) dari Rafah Palestin, di samping dua orang dari Gaza yang dipaksa memakai baju bercetak “Brigade Al-Qassam” dan memaksa membawa senjata RPJ, serta mengancam mereka untuk mengaku sebagai anggota Al-Qassam yang dikirim untuk melakukan operasi menganggu ketenteraman Sinai.Setelah rakaman pengakuan, mereka dijanjikan pembebasan namun ternyata mereka tidak dibebaskan dan dipindahkan ke penjara Abu Za’bal.

Menurut sumber tersebu tlagi, keluarga dari penduduk yang ditangkap bertekad untuk menyampaikan hal ini kepada media, untuk menjelaskan hakikat yang menimpa anak-anak mereka yang dilakukan pihak keamanan Mesir.




      Kementerian Pendidikan menegaskan sekatan di Rafah dan kekurangan bahan bakar mengakibatkan pembelajaran di Gaza mengalami kesulitan. Dengan adanya sekatan dan kenderaan yang tidak dapat bergerak memberi kesan kepada pelajar dan mahasiswa di Gaza.
Kementerian Pendidkan mendesak masyarakat antarabangsa dan Hak Asasi Manusia agar campur tangan bagi menghapuskan sekatan yang dikenakan.


SYRIA





     Majlis Keselamatan PBB telah menggesa kerajaan Syria untukmembenarkan penghantaran bantuan merentas sempadan, dan juga menyeru semua pihak yang terlibat dalam konflik Syria berhenti seketika dalam pertempuran dan memberikan  laluan utama untuk konvoi bantuan demi kemanusiaan.

Lebih daripada 2 juta penduduk Syria, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, telah melarikan diri semasa konflik 30 bulan, yang mana PBB  mengatakan telah membunuh lebih daripada 110,000 orang.
Berjuta-juta lagi di penduduk awam Syria berada dalam terdesak memerlukan bantuan, tetapi bantuan telah menjadi sangat perlahan kerana keganasan yang terjadi.

Pada Rabu lalu, 15 orang anggota Majlis Keselamatan  bersetuju untuk satu kenyataan yang tidak terikat dalam usaha untuk meningkatkan akses bantuan kepada penduduk Syria,  digubal oleh Australia dan Luxembourg.
Kenyataan itu menggesa Presiden Syria, Bashar  al-Assad untuk "mengambil langkah-langkah segera untuk memudahkan pengembangan operasi bantuan kemanusiaan, dan mengangkat halangan birokrasi dan halangan lain."
Ini termasuk "segera memudahkan akses kemanusiaan selamat dan tanpa halangan kepada orang yang memerlukan, melalui cara yang paling berkesan, termasuk merentasi konflik dan, di mana sesuai, merentasi sempadan dari negara-negara jiran".

Hanya 12 kumpulan bantuan antarabangsa telah diluluskan setakat ini oleh kerajaan Syria untuk bekerja di negara ini dan konvoi trak bantuan berjuang untuk memenuhi permintaan penduduk setempat telah ditangguhkan kerana terpaksa berunding puluhan kerajaan dan pembangkang pemeriksaan.



INDIA

      Sekurang-kurangnya 28 orang, termasuk 13 kanak-kanak, telah terbunuh selepas sebuah lori merempuh dua minivans penuh dengan buruh di timur laut India.
Seramai 20 orang cedera, termasuk ada yang kritikal, apabila trak 10 roda mengehntam van mini dari arah depan awal pada hari Khamis di lebuh raya kira-kira 160km barat Gauhati, ibu negeri Assam, mengikut ke balai polis Barpata daerah.
Minivans, yang telah membawa pekerja untuk kilang bata tempatan, telah dirempuh sehingga menjadi kepingan logam remuk dantercampak ke tepi jalan. Antara yang mat, adalah lima wanita.
Lori itu dalam perjalanan ke negeri jiran Bengal Barat itu. Polis berkata, mereka masih belum mengambil kira pemandu lori, walaupun salah seorang daripada dua orang yang berada di dalam lori itu dipercayai menjadi antara orang mati.


 MALAYSIA


     Tiga orang termasuk seorang kanak-kanak dan warga emas meninggal dunia, manakala dua lagi kritikal dipercayai akibat keracunan makanan selepas menikmati jamuan di majlis kenduri kahwin di sebuah rumah di Kampung Huma, Tanjung Dawai, Sungai Petani pada Sabtu lalu.
Sehingga petang semalam, pihak hospital menerima 70 kes, iaitu 35 di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani, 30 di Hospital Yan (HY) serta lima di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar dan dijangka meningkat.
Mohd Nor Rahmat Yusof, 11, yang pengsan di rumahnya di Kampung Singkir Laut, Sungai Petani meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke HY pada jam 1 tengah hari semalam.

Seorang pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Nurshazana Mohd Rashid, 24, pula meninggal dunia selepas pengsan di rumahnya di Kampung Tempoyak, Bedong, pada jam 12.45 tengah hari dan dihantar ke HSB, manakala Ibrahim Muhamad, 62, dari Alor Jejawi, Kuala Besut Terengganu, meninggal dunia jam 6.30 petang di HSAH.
Pengarah Kesihatan Kedah, Dr Ismail Abu Taat, berkata dua yang kritikal, iaitu lelaki termasuk seorang kanak-kanak sedang dirawat di HASH.

Beliau berkata, tiga mangsa disahkan mati akibat keracunan makanan dipercayai selepas menikmati makanan pada majlis kenduri kahwin itu.
Katanya, semua mangsa mendapat rawatan mengalami muntah dan cirit-birit hingga menyebabkan dehidrasi serius.
Punca keracunan dikenalpasti daripada sejenis bakteria yang diberi nama Salmonella. 


  semoga kita terus menginfakkan semampu boleh dan terus menembakkan doa kepada umat islam di Malaysia dan di seluruh pelusuk bumi.


“Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan kamu suatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang pedih? (iaitu) kamu beriman kepada Allah dan RasulNya, serta kamu berjuang pada jalan Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itu lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahuinya. (dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu, dan memasukkan kamu ke dalam syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik dalam syurga ” Adn “. itulah kemenangan yang besar (Surah al-Saff, ayat 10-12).


Nota kaki: semua sumber berita dan gambar  diambil dari aljazeera, palestinkini dan malaysiakini.


till next time,
semoga Allah redha.



Post a Comment