FRIDAY WRAP (11-17 OKT 2013)

0 comments
Salam wbt,
AZAM Russia kembali kepada membawakan kepada anda isu dan berita terkini di seluruh dunia.ARAB SAUDI         Arab Saudi telah menolak tempat yang baru  diperolehi di Majlis Keselamatan PBB dan berkata 15 negara anggota PBB  tidak mampu menyelesaikan konflik dunia seperti perang saudara di Syria.
Pengumuman ini datang hanya beberapa jam selepas Arab Saudi telah dipilih sebagai salah satu daripada 10 ahli-tidak-tetap di dalam PBB.

     Dalam satu kenyataan, Kementerian Luar berkata PBB telah gagal dalam tugas-tugas ke arah Syria.
PBB seperti  membolehkan rejim Presiden Syria Bashar Assad, untuk melakukan pembunuhan orang , termasuk dengan senjata kimia, tanpa menghadapi sebarang hukuman.
Arab Saudi yang telah menyokong pemberontakan Syria dalam perjuangan mereka untuk menggulingkan Assad , telah pada masa lalu mengkritik masyarakat antarabangsa kerana gagal untuk menghentikan perang saudara di Syria , yang kini dalam tahun ketiga.

Menurut data PBB, konflik setakat ini mengorbankan lebih 100,000 orang.

     Kerusi Majlis Keselamatan adalah sangat didambakan kerana mereka memberi negara suara yang kuat dalam hal-hal yang berkaitan dengan keamanan dan keselamatan antarabangsa, di tempat-tempat seperti Syria , Iran dan Korea Utara, serta operasi pengaman terpencil PBB .
Majlis 15 anggota (PBB) termasuk lima ahli tetap dengan kuasa veto - Amerika Syarikat, Rusia , China , Britain dan Perancis - dan 10 ahli-tidak-tetap  dipilih untuk penggal dua tahun.

     Kenyataan dari Riyadh pada hari Jumaat melanda nada yang ketara berbeza.
" Membenarkan rejim pemerintah di Syria untuk membunuh orang dan membakar mereka dengan senjata kimia di hadapan seluruh dunia dan tanpa apa-apa halangan atau hukuman adalah bukti jelas dan bukti kegagalan Majlis Keselamatan PBB untuk melaksanakan tugas dan memikul tanggungjawab, ' 'Kementerian Luar Arab Saudi berkata .

   Ia juga berkata majlis itu tidak mampu untuk menyelesaikan konflik Palestin-Israel sejak beberapa dekad yang lalu dan telah gagal untuk mengubah Timur Tengah ke dalam zon yang bebas daripada senjata pemusnah besar-besaran .

Perancis berkata pada hari Jumaat ia berkongsi kekecewaan Arab Saudi dengan Majlis Keselamatan yang  lumpuh.PALESTIN      Kementerian Perancangan Palestin di Gaza berkata pihak berkuasa regim zionis pada bulan September meneruskan polisi-polisi penindasan terhadap rakyat Palestin, dimana mereka berterusan menyerang rakyat Palestin manakala rampasan juga tanah telah meningkat.
Seorang warganegara terbunuh manakala 70 yang lain cedera pada bulan yang lalu. Regim zionis juga menahan 290 orang rakyat Palestin dari bahagian yang berlainan di Tebing Barat, Baitulmuqaddis dan Semenanjung Gaza.
    Kata kementerian itu dalam laporan bulanannya, yang memantau pelanggaran Israel yang paling menonjol dan penyelewengan terhadap rakyat Palestin, dimana bulan September menyaksikan peningkatan dalam serangan terhadap rakyat Palestin di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza.


       Hampir 22 orang zionis Israel mengotorkan halaman masjid al-Aqsa sebentar tadi dari pintu Mughrabi yang dijaga pasukan polis Israel dan pasukan khas yang dilakukan penceroboh sepanjang operasi pencerobohan. Mereka melaksanakan solat talmud di situ.
Sumber tempatan berkata, jumlah penceroboh Israel berkurangan secara ketara berbanding pencerobohan sewaktu perayaan yahudi di mana halaman masjid al-aqsa hari ini menyaksikan kehadiran yang ketara di kalangan jemaah solat, pelajar dan pelawat.MESIR


       
        Majlis kabinet Mesir memutuskan untuk membatalkan Petubuhan Ikhwanul Muslimin daripada senarai rekod pertubuhan badan-badan bukan kerajaan (NGO) dibawah Kementerian Solidariti Sosial , ekoran keputusan mahkamah yang tidak rasmi dengan melarang sebarang aktiviti persatuan tersebut serta mana-mana cawangan yang berkaitan dengannya.

      Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh kabinet bahawa keputusan itu dibuat berikutan “pelaksanaan penghakiman oleh mahkamah tentang perkara-perkara penting di Kaherah pada 23 September” lalu.

      Dan kenyataan itu menambah “satu jawatankuasa yang ditubuhkan oleh Kementerian Solidariti telah ditugaskan untuk menghapuskan dan mengharamkan Pertubuhan Ikhwanul Muslimin daripada senarai pertubuhan badan-badan bukan kerajaan di bawah Kementerian Solidariti, termasuk pengharaman dan sekatan semua harta dan entiti yang dijelaskan oleh undang-undang, dan jawatankuasa tersebut memutuskan lagi untuk membentuk jawatankuasa cawangan yang mewakili pertubuhan-pertubuhan tertentu untuk melengkapkan pelaksanaannya”.
 SYRIA    
   Seorang jeneral Syria peringkat tinggi telah terbunuh dalam pertempuran dengan pemberontak di wilayah timur Deir Ezzor , menurut media negara.
    
   Mejar-Jeneral Jameh Jameh adalah ketua perisikan tentera di wilayah itu, di mana rejim telah berjuang bersama pejuang pembangkang bersenjata yang ingin menggulingkan Presiden Bashar al- Assad.
" Mejar Jeneral Jameh Jameh telah syahid semasa menjalankan tugas negara untuk mempertahankan Syria dan rakyatnya dan meneruskan pengganas di Deir Ezzor ," televisyen negeri berkata pada hari Khamis .
Rami Abdel Rahman , pengarah Balai Cerap Syria yang berpangkalan di UK untuk Hak Asasi Manusia berkata, laporan awal mencadangkan Jameh telah ditembak oleh penembak tepat di daerah Rashdiya di bandar ini, tetapi tidak dapat dipastikan kesahihannya.
  
    Liputan yang mendalam mengenai keganasan yang semakin meningkat di seluruh Syria
Kumpulan itu juga melaporkan pertempuran sengit antara tentera rejim dan pemberontak di beberapa bahagian wilayah , termasuk bandar, yang merupakan yang terbesar di timur Syria.
Jameh adalah salah seorang pegawai kanan keselamatan Syria di Lubnan semasa kerahan tentera Syria di negara ini antara 1976 dan 2005.
       Dalam perkembangan lain yang berkaitan dengan Syria- Khamis, Pertubuhan Larangan Senjata Kimia ( OPCW ), yang telah dianugerahkan Hadiah Nobel Keamanan pada minggu lepas, berkata hampir separuh daripada pemeriksaan senjata yang telah lengkap .
"Kami telah melakukan hampir 50 peratus daripada kerja-kerja pengesahan daripada kemudahan yang telah diisytiharkan kepada kami," Malik Ellahi , penasihat politik di Syria untuk OPCW , berkata dalam The Hague.

     Ellahi berkata keselamatan kekal satu kebimbangan untuk misi di Syria, dengan serangan mortar dan kereta dibom berlaku di kawasan berhampiran ke Damsyik hotel pemeriksa .
"Terdapat beberapa insiden sejak beberapa hari lalu yang memberikan beberapa perkara yang membimbangkan ," kata Ellahi .

       Ini termasuk mengesahkan senjata kimia Syria didedahkan, mengenal pasti peralatan utama , memusnahkan kemudahan pengeluaran dan memulakan kemusnahan Kategori 3 senjata kimia oleh 1 November.
  Inspektor mempunyai sehingga 30 Jun tahun depan untuk melengkapkan laporan kemusnahan senjata kimia di Syria 
Konflik Syria bermula dua setengah tahun lalu sebagai protes terhadap empat dekad Assad peraturan keluarga yang bertukar menjadi perang saudara berdarah. Lebih daripada 100,000 orang terbunuh dalam keganasan.semoga kita terus menginfakkan semampu boleh dan terus menembakkan doa kepada umat islam di Malaysia dan di seluruh pelusuk bumi."Dan barang siapa mengerjakan amal-amal yang saleh dan ia dalam keadaan beriman, maka ia tidak khawatir akan perlakuan yang tidak adil (terhadapnya) dan tidak (pula) akan pengurangan haknya." (21:48)till next time,
semoga Allah redha.

Post a Comment