Music Review: Berqorbanlah~

0 comments
Assalamu’alaikum wbt sahabat sekalian...

InsyaAllah pada bulan ini kita akan menyambut perayaan yang sangat besar nilainya disisi Islam iaitu Hari Raya ‘Aidiladha. Seperti mana kita semua tahu, sambutan ini adalah bagi memperingati peristiwa qorban oleh nabi kita Ibrahim as dan anaknya Ismail as disamping menyemai rasa ingin berqorban dalam diri kita. Dan bagi merasai erti sebenar sebuah pengorbanan, perlulah kita melihat keperluan orang lain melebihi kehendak diri kita kerana sememangnya kita diciptakan untuk saling melengkapi. Juga perlu bagi kita melebihkan Allah dan Rasulullah daripada segala perkara lain. 

Sepertimana yang dinyatakan dalam hadis baginda SAW yang diriwayatkan oleh Anas ibn Malik tentang bagaimana seseorang ingin merasai kemanisan iman adalah apabila, “Allah dan Rasul-Nya lebih dia cintai daripada selain keduanya; jika dia mencintai seseorang, dia tidak mencintainya kecuali kerana Allah; benci untuk kembali kepada kekufuran selepas Allah menyelamatkan dirinya, seperti bencinya jika dicampakkan ke dalam api.” (Muttafaq alaih) 

Jika kita lihat, satu-satunya agama yang ummatnya sanggup untuk merasa susah demi saudaranya yang lain adalah agama Islam. Jadi disini, marilah sama-sama kita reflek diri kita sebagai seorang muslim yang ingin rasa berqorban dan terqorban melalui bait-bait lirik yang disampaikan oleh kumpulan The Zikr ini.

WAHAI PARA MUJAHID

Wahai para mujahid maralah ke hadapan
Kerahkanlah tenagamu dan jua fikiran
Korbankanlah harta sekalipun jiwa raga
Teguhkan keyakinan teruskanlah perjuangan

Wahai para mujahid janganlah terpengaruh
Ujian nikmat hidup duniawi
Biarpun ianya begitu indah
Namun hanya sementara

Memang berjuang itu terkorban
Kerana kita berjuang untuk berkorban
Itulah asam garam perjuangan
Syarat mendapat cinta Allah

Wahai para pejuang kebenaran
Suburkanlah semangat juangmu

Setiap masa sepanjang hayatmu
Dengan irama hiburan ini

Tempuhilah penderitaan
Di dalam perjuangan
Kerana itu adalah penghapus dosamu
Berjuang kerana Ilahi
Walaupun sedikit tetap kan dinilai
Sebagai amalanmu yang soleh

p/s : Semoga Allah mengira pengorbanan kita ini. 
Wassalam.


Post a Comment