FRIDAY WRAP (8 MAC-14 MAC 2013)

0 comments
Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang.
Azam Russia kembali membawakan anda berita dunia dan semasa.
Palestin - Issawi masih lagi meneruskan mogok lapar walaupun kondisi kesihatan semakin menurun

Samer Al-Issawi, yang telah menjalani mogok lapar sejak enam bulan lepas, telah dipindahkan dari Hospital Penjara Ramle ke Hospital Kaplan selepas kesihatannya semakin buruk.

Peguam Jawad Bulous, ketua bahagian undang-undang bagi persatuan tahanan Palestin berkata, Issawi terpaksa dipindahkan ke Hospital Kaplan pada hari Selasa selepas denyutan nadinya menjadi teramat lemah dan beliau berpeluh pada keseluruhan muka dan anggota tubuh lain kerana kepenatan melampau.
Bulous berkata sewaktu melawat Issawi Ahad lepas, dia telah membantah perakuan pekerja di hospital tersebut yang dengan sengaja meletakkan susu dan cecair lain di hadapan katil Issawi dengan niat untuk menghentikan mogok lapar Issawi.

Palestin - 2 syahid dan 350 lagi ditahan pada bulan Februari lepas

Yayasan Hak Asasi Manusia Tadhamon berkata tentera Zionis Israel pada Februari lalu masih meneruskan dasar penindasan terhadap penduduk di wilayah Palestin.

Yayasan itu memantau dalam laporan bulanannya menganai pencabulan hak oleh Israel dengan melakukan pembunuhan awam, kesinambungan daripada pencerobohan, tangkapan, rampasan tanah Palestin dan ladang-ladang untuk meluaskan penempatan haram serta bertindak merobohkan bangunan Palestin.

Ahmed Betawi, penyelidik Yayasan Al Tadhamon menegaskan Februari lalu telah menyaksikan kesyahidan dua rakyat Palestin: Qassam al-Dhamidi, 18 dari kampung Hawara di selatan Nablus yang meninggal dunia akibat kecederaan yang dialami sejak 8 tahun lalu apabila dia telah dipukul dan dihalau oleh peneroka Yahudi, dan sorang lagi tahanan iaitu Arafat Jaradat, 30 dari Sa’ir kampung di al-Khalil, yang meninggal dunia akibat penyeksaan yang beliau telah alami di penjara Israel.

Syria -Pembunuhan beramai-ramai di Dimasyq dan Halab.

Beberapa hari yang lalu, kira-kira 24 lagi mayat ditarik keluar dari Sungai Queiq di kejiranan Bustan Qaser di Halab. Mangsa yang termasuk seorang budak lelaki yang berusia sepuluh tahun, dengan tangan mereka terikat dibunuh dengan tembakan di kepala. Sementara itu, sekurang-kurangnya 16 mayat, termasuk dua lelaki, empat kanak-kanak dan lapan wanita, semua dikelar oleh pisau, ditemui berhampiran pusat pemeriksaan keselamatan di Mleiha pinggir Dimasyq.Siri letupan maut melanda tengah Baghdad

Sekurang-kurangnya 20 orang telah terbunuh dan 50 yang lain cedera selepas satu siri letupan bom melanda ibu kota Iraq, Baghdad.

Satu rentetan pengeboman nampaknya diselaraskan - tiga bom kereta dan satu serangan bunuh diri - melanda pusat Baghdad berhampiran beberapa pejabat kerajaan pada hari Khamis, seorang pegawai keselamatan dan saksi berkata.
Di samping itu kepada mereka yang terbunuh, serangan yang mencederakan sekurang-kurangnya 50 orang, kata polis. Pegawai hospital mengesahkan nombor mangsa.

Para pegawai yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap kepada media.

Serangan itu meletus sejurus selepas tengah hari di kawasan Allawi Baghdad, tidak jauh dari Zon banyak diperkaya Hijau yang menempatkan kedutaan asing dan beberapa pejabat kerajaan Iraq.
Kawasan komersil sebahagian besarnya adalah rumah kepada Muzium Kebangsaan Iraq dan stesen bas utama di bandar ini.
Sekurang-kurangnya dua letupan, termasuk satu bom dan kereta lain dipercayai menjadi dari pengebom bunuh diri, pergi berhampiran bangunan sedang perumahan Kementerian Keadilan.
Keganasan di Iraq telah reda dari kemuncaknya pada tahun 2006 dan 2007, tetapi serangan maut kekal kerap sedekad selepas pencerobohan yang diketuai AS.

Holland mahu Kesatuan Eropah untuk mengangkat  pengharaman senjata terhadap Syria.

Presiden Perancis Francois Hollande telah menggesa pemimpin Eropah untuk mengangkat sekatan senjata ke atas Syria untuk membantu kumpulan-kumpulan yang melawan rejim Presiden Bashar al-Assad.
Tiba pada hari Khamis untuk sidang kemuncak dua hari dengan para pemimpin Kesatuan Eropah (EU), Hollande berkata: "Kami mahu Eropah untuk mengangkat sekatan senjata."

"Britain dan Perancis bersetuju dengan pilihan ini," katanya.

London dan Paris sebelum ini telah mengumumkan bahawa mereka telah berusaha untuk mengangkat sekatan EU untuk membolehkan mereka untuk menyampaikan senjata kepada pemberontak Syria.
Kenyataan itu menimbulkan kemarahan Damsyik tetapi menarik sambutan dijaga daripada pembangkang.Aktivis pembangkang menggesa kedua-dua kerajaan untuk menyediakan senjata berat bukan sahaja senjata kecil untuk sengetkan baki dalam pemberontakan terhadap Presiden Bashar al-Assad, pemerintahan dua tahun.

Kerajaan Assad, seperti kunci sekutu Rusia asing, berkata mana-mana penghantaran senjata itu akan menjadi "terang-terangan melanggar" undang-undang antarabangsa.
Laurent Fabius, Menteri Luar Perancis, memberitahu radio Perancis Maklumat bahawa Britain dan Perancis akan bertanya "Eropah sekarang untuk mengangkat sekatan supaya pejuang mempunyai kemungkinan mempertahankan diri".
Fabius berkata kerajaan Assad telah menerima senjata dari Iran dan Rusia yang memberikan ia kelebihan berbanding pembangkang.

Beliau berkata, Paris dan London akan tekan untuk ceramah EU cepat baru pada sekatan senjata Syria, yang telah dilanjutkan pada 28 Februari selama tiga bulan oleh EU menteri luar, walaupun sekatan itu sentiasa dikaji semula dalam kes peristiwa perubahan.
Fabius berkata kedua-dua kerajaan telah bersedia untuk pergi ke hadapan dengan penghantaran senjata walaupun tanpa sokongan rakan-rakan mereka.


wallahua'alam.
may Allah bless,Post a Comment