FRIDAY WRAP (15-21 MAC 2013)

0 comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Friday Wrap pada minggu ini membawakan berita-berita semasa dunia.

Isnin, 18 Mac 2013
Tiga Kanak-Kanak Mati Dalam Kebakaran Rumah di Selatan Rusia


Moscow, 17 Mac - Tiga kanak-kanak perempuan terbunuh dan yang keempat cedera dalam kebakaran yang tercetus di rumah sebuah kampung di Wilayah Saratov selatan Rusia, Emergences serantau Pusat dilaporkan pada hari Ahad. Kebakaran bermula awal pada hari Ahad di sebuah rumah di kampung Bykov-Otrog di daerah Balakovo di rantau ini.

"Akibat terhidu asap, tiga perempuan yang dilahirkan pada tahun 2003, 2009 dan 2011 meninggal dunia".  Kecuaian dan keengganan untuk mematuhi peraturan keselamatan kebakaran adalah punca utama kebakaran di bangunan kediaman di seluruh Rusia. Bilangan kebakaran rumah telah meningkat secara mendadak di negara ini selepas kejatuhan Kesatuan Soviet.

Selasa, 19 Mac 2013
13 Hilang Selepas Kapal Tenggelam di China

Jinan, 18 Mac - Satu orang telah berjaya diselamatkan dan 13 yang lain masih hilang selepas sebuah kapal kontena tenggelam di timur China Bohai Bay pada petang Isnin. Kapal tersebut membawa 14 krew perjalanan dari bandar utara pantai Tianjin ke bandar pantai Taizhou di timur Zhejiang, menurut Pentadbiran Keselamatan Maritim Yantai.

Pihak berkuasa maritim telah dimaklumkan kejadian itu pada sekitar pukul 4:30 pm hari tersebut. Kerja menyelamat sedang dijalankan.

Rabu, 20 Mac 2013
Serangan Bom di Baghdad, 56 Maut


Serangan bom di Baghdad pada selasa yang lalu membunuh sekurang kurangnya 56 orang manakala 200 yang lain turut tercedera. Serangan ini mencetuskan ketegangan menjelang campur tangan dari pihak AS. Serangan yang menggunakan bom kereta itu ditujukan kepada restoran-restoran kecil, buruh harian dan perhentian bas dalam tempoh 2 jam.

Pengeboman ini berlaku sebagai amaran 10 tahun penaklukan AS ke atas Iraq yang bermula sejak 19 Mac 2003 lagi. Meskipun keganasan semakin mereda pada kemuncak tahun 2006 dan 2007 namun serangan gerila yang berlaku baru-baru ini menunjukkan tahap kestabilan Iraq masih pada tahap yang membimbangkan.

Rabu, 20 Mac 2013
Hillary Clinton Sokong Perkahwinan Sama Jenis


Washington, Mantan Menteri Luar Negeri Amerika Serikat (AS) Hillary Clinton, yang dikira akan menjawat jawatan presiden pada pilihan raya 2016, Selasa (19/3),mengumumkan sokongannya bagi pernikahan gay (sesama jenis). 


Sebelumnya, dalam twmpoh 4 tahun jawatannya sebagai menteri luar negeri, Hillary menekankan hak kaum gay, lesbian dan tranjender (LGBT) dengan alasan penghormatan terhadap hak asasi manusia. Namun, baru kali ini Hillary mendukung pernikahan sesama jenis.
"LGBT Amerika adalah rekan sejawat kita, guru kita, tentara kita, teman kita, orang yang kita cintai. Dan mereka merupakan warga negara yang penuh dan berkedudukan sama. Meraka patut mendapatkan hak kewarganegaraan dan itu termasuk pernikahan," katanya dalam sebuah rakaman video. Video tersebut dikeluarkan oleh Human Rights Campaign, iaitu organisasi hak-hak yang memperjuangkan hak kaum gay.

Khamis, 21 Mac 2013
Turki Disasarkan Dalam Satu Serangan Bom Sebelum Berlakunya Gencatan SenjataAnkara, Turki - Satu kumpulan berhaluan kiri yang diharamkan melancarkan pengeboman berani mati di Kedutaan Amerika Syarikat bulan lepas mendakwa tanggungjawab dalam serangan di dua pejabat kerajaan di ibu negara Turki pada hari Rabu lalu.

Penyerang melepaskan roket di ibu pejabat parti Perdana Menteri Recep Tayyip Erdogan dan melemparkan dua bom tangan di tempat letak kereta Kementerian Keadilan lewat Selasa, mencederakan seseorang warga tempatan.

Revolusi Pembebasan Rakyat diharamkan Parti-Front, atau DHKP-C, berkata serangan dijalankan  sebagai tindakan balas terhadap tindakan keras polis baru-baru ini kepada ahli-ahlinya, dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman web yang dikaitkan dengan kumpulan.Kenyataan itu berkata, "pahlawan" kumpulan yang menyerang bangunan tersebut, menuduh kerajaan Erdogan "tidak adil." Mereka turut mengancam lebih banyak serangan.

Beratus-ratus ahli-ahli kumpulan ini telah berjaya ditangkap dalam satu siri serbuan polis dalam dua bulan yang lalu. DHKP​​-C telah mendakwa tanggungjawab dalam pembunuhan dan pengeboman sejak tahun 1970-an, tetapi mereka kelihatan agak tenang dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

DHKP​​-C dianggap sebagai organisasi pengganas oleh Turki, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah. Duta AS Francis Riccardonne melawat ibu pejabat parti pemerintah pada hari Rabu untuk menyatakan perpaduan negara itu dengan Turki.

Sekian sahaja lintasan dunia pada minggu ini. Semoga bermanfaat.Post a Comment