Music Review: Izzat Mahadi

0 comments


Bismillahirahmanirahim.
Assalamu'alaikum wbt.

Izzat Mahadi atau nama penuh beliau, Syed Muhammad Izzat bin Syed Mahadi seorang penyanyi yang mempunyai vokal luarbiasa. Memulakan karier sebagai ahli kumpulan Mirwana suatu ketika dahulu, dan kemudiannya bergerak secara solo pada 2006 selepas tempatnya digantikan oleh adiknya, Ikram. Beliau pernah muncul dalam beberapa klip video eg. MTV Himpun, MTV Balada Selawat 1433H.

Siapakah beliau?
Beliau merupakan bekas ahli kumpulan nasyid terkenal di Malaysia, Mirwana.Dan sekarang beliau bergerak secara solo di bawah penerbitnya Hafiz Hamidun. 

Album beliau.
Alhamdulillah, beliau baru sahaja mengeluarkan album baru di bawah label Arteffects International dengan judul GarisanMu. Antara komposer dalam album tersebut ialah Izzat Mahadi sendiri, penerbitnya Hafiz Hamidun, Yasin Sulaiman dan Mujahid Abdul Wahab. Album ini mengandungi 8 buah lagu. 

Single pertamanya, GarisanMu merupakan karya sepenuhnya oleh Hafiz Hamidun. Menurut Izzat, lirik lagu ini cukup dekat dengan beliau memandangkan ia turut menyentuh perjalanan seni beliau selama ini. Lagu ini telah dicalonkan sebagai finalis AIM 19 dalam kategori Lagu Nasyid Terbaik 2012. Lagu ini juga pernah tersenarai dalam Carta Nasyid IKIMFM dan telah bertahan selama 16 minggu berturut-turut dan pernah menjuarai carta. Selain itu, lagu hits Mirwana, Aku Tanpa CintaMu turut dirakamkan semula oleh beliau dengan susunan muzik yang baharu.

Lirik lagu GarisanMu;

Berkali-kali 
Cuba ku hampiri
Garisan penamat usaha 
Merentang di depan mata

Bertali arus 
Langkah ku tak terus
Garisanku rasakan halus 
Tak bisa ku tembus

Pemisahnya cuma aku dan doa pada diriMu
Antara putus asa sia-sia atau terus mara membara

Ya Rabbi ya, bantulah hambaMu
Ya Rabbi ya, luruskan hatiku
Ya Rabbi ya, ku pinta hidayahMu
Meneruskan sisa usiaku

Ya Rabbi ya, hanya kepadaMu
Ya Rabbi ya, tempatku mengadu
Ya Rabbi ya, ku pinta rahmatMu
Melimpahi kehidupanku

Hidup dan matiku
Semua hanyalah untukMu
Allah Tuhanku yang Satu


Sumber inspirasi beliau.
Izzat pernah bertekad untuk berhenti dalam industri seni suara satu ketika dahulu dan memberi fokus kepada bisnes yang dijalankan beliau. Namun setelah mendengar berita tentang pemergian mentor yang disayangi, almarhum Ustaz Asri Rabbani, Izzat yang ketika itu di United Kingdom memasang tekad untuk pulang dan terus berjuang kerana tegas beliau, suara ini hanyalah pinjaman dari Allah yang pasti akan ditanya apakah yang telah dilakukan dengannya semasa hidup di dunia.

"Pada mulanya, saya berhasrat untuk menampilkan sebuah album yang mengumpulkan kesemua komposer yang pernah menjayakan album Mirwana dulu termasuklah Syah Rizal Mohamed, Akmal, Faizal Tahir dan Firdaus Mahmud namun tidak kesampaian kerana kekangan masa. Insya Allah jika diizinkanNya, saya akan cuba memenuhi impian saya untuk album kedua." jelas Izzat Mahadi.

Beliau juga berharap agar peminatnya dapat menerima baik album barunya ini kerana ia sangat berbeza sepertimana penampilannya dalam album yang sebelum ini. 

Menjawab bagaimana cara untuk membeli album baru beliau, Izzat berkata ia boleh didapati di kedai-kedai buku agama seluruh Malaysia dan secara online di www.stormreaders.com.my. 

Untuk mengikuti perkembangan beliau, bolehlah lawati laman facebook dan twitter beliau.

Tuntasnya, kita sebagai hamba yang mengaku hamba kepada Allah mestilah menggunakan kelebihan yang Allah kurniakan untuk mengajak ummat ini mengenal pencipta justeru mendekatkan mereka kepadaNya. Kerana setiap apa yang dipertanggungjawabkan oleh Allah akan ditanya di mahsyar nanti. 

Wallahu'alam. 


Post a Comment