FRIDAY WRAP ( 21 JAN - 25 JAN )

0 comments
Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Bertemu kembali dalam 'Friday Wrap'! Berita semasa pada minggu ini membawakan topik-topik dunia yang kini sedang hangat diperkatakan.

Lintas berita meliputi kematian empat pelombong di Rusia akibat terhidu gas beracun, gencatan senjata oleh FARC di Colombia, kematian Timbalan Perdana Menteri Thailand Chumpol Silpa-archa, penemuan kawah Tasik Purba di Marikh, Rusia menyatakan berpaling dari Assad, Lawatan Perdana Menteri Malaysia ke Gaza dan penerusan mogok lapar oleh Sharawna.


Isnin, 21 Jan 2013
Hirup Gas Beracun, Empat Pelombong Rusia Maut
Moscow, Rusia. Sekurang-kurangnya, empat pelombong tewas akibat menghirup gas beracun dalam terowong tempat mereka bekerja di daerah penghasil utama arang batu Rusia, kata agensi berita Rusia.

Pencarian terhadap empat pekerja lain yang hilang dihentikan selepas peringkat metana di lombong Kuznetsk Basin mencapai tahap berbahaya, kata agensi berita RIA dan ITAR-Tass. Sejumlah 69 pelombong berjaya menyelamatkan diri, tambah mereka.

Tambang batu bara Rusia mempunyai rekod keselamatan yang buruk dan Presiden Vladimir Putin memberi amaran kepada para operator memperbaiki standard keselamatan ketika ia mengumumkan pelaburan berbilion-bilion dolar AS di sektor itu tahun lalu.

Moscow mempunyai rancangan dan bercita-cita tinggi untuk meningkatkan pengeluaran batu bara walaupun harganya di pasaran dunia lemah dan persaingan dari sumber gas asli yang murah. 


Selasa, 22 Jan 2013
FARC Tamat Gencatan Senjata
Havana. Kumpulan gerila FARC, Isnin (21/1), mengumumkan berakhirnya gencatan senjata sebelah pihak dua bulan dalam perang Colombia, pada awal rundingan di Cuba untuk menamatkan konflik paling lama di Amerika Latin itu.

"Dengan sedih kami harus mengakui kembalinya tahap perang ketenteraan, yang tidak diingini siapa pun," kata ketua perunding FARC Ivan Marquez kepada wartawan pada pembukaan semula rundingan dengan wakil kerajaan Colombia.

Marquez, orang kedua Angkatan Bersenjata Revolusi Colombia (FARC), mendesak kerajaan mempertimbangkan lagi kemungkinan gencatan senjata dua hala dan penamatan permusuhan, agar rundingan damai dapat dilaksanakan dalam suasana yang aman.Dia mengharapkan penyelesaian yang boleh menghindarkan penduduk dari penderitaan yang lebih besar.

Para pegawai Colombia menganggap gencatan senjata sebagai taktik rundingan dan Presiden Juan Manuel Santos memperingatkan pemberontak agar tidak memulakan lagi serangan gerila.Delegasi kerajaan Colombia, yang dipimpin oleh bekas Naib Presiden Humberto de la Calle, tidak memberikan kenyataan kepada wartawan menjelang perbicaraan Minggu itu.

FARC pekan lalu menyatakan bersedia memanjangkan gencatan senjata jika kerajaan Colombia juga melakukan langkah serupa, namun Bogota menolak melakukan penamatan serangan kerana khuatir pemberontak akan menggunakan masa tenang untuk mempersiapkan pertempuran lebih lanjut.


Selasa, 22 Jan 2013
Timbalan Perdana Menteri Thailand meninggal dunia
Bangkok: Timbalan Perdana Menteri Thailand dan Menteri Pelancongan dan Sukan, Chumpol Silpa-archa meninggal dunia semalam disyaki kerana masalah jantung pada usia 72 tahun.

Chumpol, pemimpin Parti Chart Thai Pattana, anggota gabungan pemerintah Perdana Menteri Yingluck Shinawarta dimasukkan ke hospital akibat masalah pernafasan pada 17 Disember lalu.

"Kami menerima berita beliau meninggal dunia pada pagi ini", kata jurucakap Chart Thai Pattana, Vachara Kannikar.

Punca kematian masih belum dikenalpasti namun dijangka berhubung dengan masalah jantung. Beliau adalah seorang daripada beberapa timbalan perdana menteri yang berkhidmat dangan Yingluck.


Selasa, 22 Jan 2013
Kawah Tasik Purba di Marikh
Gambar Nasa menunjukkan pemandangan lapisan berbatu dasar Kawah Mclaughlin di Marikh.

Washington: Sebuah kapal angkasa milik Amerika Syarikat yang mengorbit Planet Marikh menemui bukti kewujudan sebuah kawah tasik purba mengandungi air bawah tanah. Penemuan ini sekali gus menyokong teori bahawa Planet Merah itu mungkin satu ketika dulu pernah didiami hidupan, kata Agensi Angkasa Lepas Amerika (NASA) kelmarin.

Data spektrometer dari Pengorbit Tinjauan Marikh NASA (MRO) menunjukkan kesan karbonat dan mineral tanah liat biasanya terbentuk dengan kehadiran air di bawah Kawah McLaughlin sedalam 2.2 kilometer itu. Pemantauan baru itu mencadangkan pembentukan karbonat dan tanah liat di dalam sebuah tasik diisi air bawah tanah dalam lembangan kawah, kata NASA berhubung penemuan itu yang diterbitkan edisi online Nature Geoscience.

Sesetengah penyelidik mengatakan bahagian dalam kawah menadah air, kata agensi ngkasa lepas itu, menambah bahawa zon bawah tanah yang menyalurkan air mungkin menjadi persekitaran lembap dan habitat potensi.Kawah itu kekurangan saluran dalaman besar, jadi tasik itu kemungkinan diisi air bawah tanah, kata saintis.Pemantauan terbaru menyediakan bukti terbaik pembentukan karbonat dalam persekitaran tasik bukannya dialirkan ke dalam kawah dari luar, kata penulis utama jurnal, Joseph Michalski.

Kawah dengan lebar 91.73 kilometer itu terletak pada hujung satu cerun beberapa ratus kilometer panjang dan sama seperti bumi, tasik diisi air bawah tanah itu terletak di paras rendah.


Selasa, 22 Jan 2013
Rusia Meninggalkan Syria
Beirut. Kumpulan pertama rakyat Rusia bersedia untuk dipindahkan dari negara Syria untuk menyelamatkan diri daripada konflik yang berlaku sepanjang dua tahun terdekat ini.

Rusia menghantar dua pesawat ke Lubnan untuk memulakan proses pemindahan rakyatnya dari Syria. Tambahan pula, sekutu antarabangsa yang paling kuat bagi Presiden Bashar Assad itu sendiri mempunyai keraguan serius terhadap keupayaan Assad untuk terus berpegang pada tampuk pemerintahan.

Isnin lalu pegawai Rusia berkata bahawa kira-kira 100 rakyat mereka di Syria akan dibawa keluar dan mendarat di Lubnan dan diterbangkan pulang dari sana. Pertempuran baru-baru ini yang berhampiran dengan lapangan terbang di Damsyik menyulitkan proses pemindahan. Mereka juga berkata, beribu-ribu lagi bakal ikut berpindah – kebanyakan mereka adalah wanita Rusia yang berkahwin dengan warga Syria. Proses pemindahan dilakukan melalui jalan udara dan laut.

Pertempuran berterusan di sepanjang jalan lapangan terbang telah mendorong syarikat penerbangan serantau dan antarabangsa untuk menunda penerbangan ke Damsyik dalam beberapa minggu kebelakangan ini, walaupun pegawai Syria menegaskan bahawa kemudahan lapangan terbang masih terbuka.

Rusia, sekutu utama Assad sejak  revolusi bermula pada Mac 2011, menggunakan kuasa veto dalam Majlis Keselamatan PBB sebagai perisai Damsyik untuk menyekat tindakan antarabangsa terhadap mereka.

Bulan lepas, Rusia memutuskan berpaling dari Assad, Presiden Vladimir Putin mengatakan bahawa dia memahami  keperluan Revolusi Syria dan menyatakan bahawa beliau tidak akan melindungi pemerintah Syria.

Konflik Syria bermula sebagai protes aman terhadap pemerintahan Assad tetapi bertukar menjadi perang saudara yang telah meragut lebih 60,000 nyawa, menurut anggaran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Amerika baru-baru ini.Rabu, 23 Jan 2013
Lawatan Perdana  Menteri Malaysia ke Gaza
Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak berikrar bersatu dengan rakyat Palestin dalam lawatan pertama beliau ke Gaza pada hari Selasa baru-baru ini. Beliau turut mendokong usaha-usaha perdamaian antara Hamas dan Fatah.

Najib, yang memasuki melalui lintasan Rafah dari Mesir bersama-sama dengan Menteri Luar, Anifah Aman dan pegawai-pegawai lain, disambut oleh Perdana Menteri Hamas, Ismail Haniya.

Bercakap pada sidang akhbar bersama di Rafah sejurus selepas ketibaan beliau, Najib berkata lawatan itu bertujuan untuk menunjukkan perpaduan dan sokongan terhadap perjuangan rakyat Palestin. "Kita mungkin datang daripada beribu-ribu batu jauhnya ... tetapi kita adalah satu Umma (negara Islam) dan kita percaya dalam perjuangan rakyat Palestin," katanya.

Najib juga menyatakan sokongan terhadap pembaharuan usaha perdamaian Hamas dan pergerakan Fatah Palestin saingan, termasuk cubaan untuk membentuk sebuah kerajaan konsensus untuk membuka jalan untuk pilihan raya baru. "Kami percaya dalam kerajaan perpaduan ini dan kita berdoa kepada Allah bahawa rundingan akan berjaya dan kerajaan bersatu akan menjadi kenyataan dalam masa terdekat," kata Najib.

Selepas sidang akhbar itu, Najib adalah untuk melawat hospital Shifa di Gaza City dan bangunan parlimen. Delegasi beliau dijangka untuk menyampaikan bekalan perubatan.

Gencatan senjata antara Israel dan Hamas berakhir pada November 14-21. Pertempuran menyebabkan kematian rakyat Palestin seramai 177 orang  termasuk 100 orang awam beserta enam warga Israel  (empat orang awam dan dua askar).


Rabu, 23 Jan 2013
PalHunger : Sharawna meneruskan mogok lapar


Banduan politik Palestin, Ayman Sharawna, kembali meneruskan mogok lapar beliau secara terbuka  selepas mengakhiri mogok sebulan yang lalu, disebabkan kemerosotan kesihatan yang sangat serius dan sementara menunggu perbicaraan.

Sharawna meneruskan 162 hari mogok lapar menuntut pembebasannya. Menteri Pertahanan Palestin, Issa Qaraqe', menyatakan pada petang Selasa bahawa Sharawna memutuskan untuk meneruskan mogok lapar disebabkan faktor Israel sengaja melambatkan perbicaraan dalam kes Sharawna. Beliau turut ditahan tanpa sebarang tuduhan dan kes jenayah.

Sharawna adalah salah seorang daripada tahanan yang telah dibebaskan oleh Israel di bawah perjanjian pertukaran banduan yang memperoleh pelepasan dari Koperal Israel, Gilad Shalit. Sebagai pertukaran, Gillad melepaskan lebih seribu tahanan Palestin. Beliau mula-mula ditahan pada tahun 2002 dan telah menjalani hukuman selama 38 tahun.

Membantah penangkapan dan penahanan tanpa tuduhan itu, Sharawna menyatakan mogok lapar beliau secara terbuka dan menuntut beliau dibebaskan segera dan tanpa syarat.


Sekian sahaja laporan Azam Russia kepada anda minggu ini. Semoga minggu-minggu anda terisi dengan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat kepada agama, bangsa dan negara.
Assalamualaikum.


Post a Comment