EXAM..TAWAKAL..EXAM..TAWAKAL..

0 comments

EXAM..TAWAKAL..EXAM..TAWAKAL..

Bismillahirrahmanirrahim..

Tawakal merupakan salah satu cara yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada hamba-hambaNya dalam mereka mencari jalan dalam mencapai sesuatu. Tawakal ini adalah satu elemen yang penting dalam kehidupan seorang Muslim.

Allah SWT berfirman,
".... Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberikan rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya, dan barangsiapa yang berTAWAKAL kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan) Nya, sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang (dikehendaki) Nya, sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu".
(At Thalaq, 65: 2-3)

Apa itu tawakal??
Dari segi bahasa, perkataan tawakal itu berasal dari kata 'wakalah', yang bererti mewakilkan urusan kepada pihak lain. Dari segi syaraknya, ia bermaksud: Kepercayaan hati kepada wakil satu-satunya, iaitu Allah SWT.Dengan kata lainnya, tawakal itu ialah kita serahkan secara sepenuhnya kepada Allah tentang natijahnya/hasilnya, setelah kita berusaha bersungguh-sungguh  dan berdoa kepadaNya.

So,apa significant nya tawakal ni???
Dalam kehidupan kita, kita perlu ada perasaan: 1. takut dan 2. Harap. Dan tawakal itu merupakan salah satu manifestasi kita dalam menyatakan pengharapan kepada Allah SWT.
Ibnu Taimiyah pernah berkata, hubungan antara kita dengan Allah adalah umpama seperti seekor burung, di mana takut merupakan sebelah sayap burung itu, dan sebelah lagi sayapnya adalah harap.

Perasaan takut dan harap ini amat penting dalam hidup seorang Muslim.
Dengan ada perasaan takut kepada Allah, seseorang hamba tidak akan melakukan sesuatu yang dilarang olehNya disebabkan takut akan seksaNya yang bakal menimpa mereka yang melanggar laranganNya. Begitu juga dengan perasaan berharap, kerana dengan adanya sifat pengharapan kepada Allah, maka seseorang itu tidak akan penat dan berputus asa untuk melakukan apa yang disukai olehNyA.

Maka antara kedua-dua sayap takut dan harap itu, badan kepada burung itu adalah CINTA kepada Allah. Maka dengannya burung itu dapat terbang tinggi, tanpa ada sebarang ikatan yang membataskannya ke mana sahaja, dan  dapat terbang menuju kepada Allah SWT.
Begitu juga dengan kita. Kita datang sini kan sebab nak studi. Tanya balik diri, sebab apa kita studi? Adakah semata-mata kerana sponsor hantar kita ke sini untuk studi? Adakah sebab kita dihantar ke Russia untuk studi sebab mak ayah kita hantar ke sini dengan harapan yang besar? Adakah kita ke sini studi sebab kita nak masa depan yang cerah, dapat pekerjaan yang bagus, gaji yang besar??

Semua sebab itu memanglah sangat baik. Tapi kalau kita letak tujuan atau sebab kita datang ke sini dengan satu tujuan yang lebih besar, iaitu kita studi bersungguh-sungguh sebab kita tahu Allah suka orang yang bersungguh-sungguh berusaha (studi kan kena bersungguh2 berusaha), maka itu lebih baik di sisi Allah SWT. Maka kita studi ini, kita akan jadikan satu manifestasi KECINTAAN kita kepada Allah SWT supaya kita mendapat keredhaanNya.

Seperti dalam ayat Al Quran, surah Al-Ankabut, (29:69) yang bermaksud:
"Dan orang-orang yang berjihad (berusaha) untuk (mencari keredhaan) Kami, akan benar-benar Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik".

So, ada orang berkata, kalau macam tu kita bertawakal je lah? Tak payah la penat-penat berusaha?
Dalam pendapat ahli Sunnah Wal Jamaah, dalam melakukan sesuatu, kita perlulah berusaha/berikhtiar dahulu, dan kemudian barulah kita bertawakal. Sebab ia berbalik kepada soal qada' dan qadar, iaitu rukun Iman kita yang keenam. Qada' dan qadar adalah kita percaya bahawa setiap apa yang telah, sedang atau akan berlaku semuanya telah ditentukan oleh Allah.
Kemudian adalah orang bertanya, kalau semuanya dah ditentukan oleh Allah, maka buat apa lagi nak berusaha?
Analoginya.. Kalau kita lapar, kita takkan jadi kenyang kalau kita just fikir utk kenyang tanpa kita buat sesuatu...Dan tiba2 aje kita kenyang!(tak  semudah itu). Tapi kita kena cari makanan, masukkan dalam mulut, kunyah-kunyah, dan telan dan kemudiannya dihadam oleh sistem penghadaman kita, barulah  rasa kenyang. So, perlulah ada usaha.

Tapi tak semestinya natijah/hasil yang kita tuju itu kita dapat. Kadang-kala apa yang kita nak tu kita tak dapat.
Allah sebenarnya menilai kita bukan atas natijah apa yang kita dapat, tapi apa yang kita usahakan.
Dan oleh sebab itulah kita kena bertawakal, supaya apa sahaja natijah/hasil yang kita dapat nanti, itu adalah terbaik untuk kita, dan kita redha kepadaNya terhadap apa juga yang mendatang.

"..dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya." 
(Al-Baqarah, 2: 216)

So, tawakal itu adalah sangat penting dalam kehidupan kita, bukan sahaja ketika kita nak exam, tetapi sepanjang masa, sama ada ketika susah mahupun senang, ketika miskin mahupun kaya. Sebab apa? Sebab kita tak nak jadi orang yang melampaui batas.

"Dan apabila manusia ditimpa bahaya, dia berdoa kepada Kami dalam keadaan berbaring, duduk ataupun berdiri. Akan tetapi setelah Kami hilangkan bahaya itu daripadanya, dia (kembali) melalui (jalan yang sesat), seolah-olah dia tidak pernah berdoa kepada Kami untuk (menghilangkan) bahaya yang telah menimpanya. Begitulah orang-orang yang melampaui batas itu memandang baik apa yang selalu mereka kerjakan". (Yunus, 10:12)

So, kita sama-sama berdoa pada setiap masa dan ketika, tambah-tambah lagi bila dah dekat dengan exam. Kita berusaha bersungguh-sungguh keranaNya, dan kita bertawakal bersungguh-sungguh kepadaNya.

Konklusinya, kalau kita rasa down dalam studi, atau rasa studi kita susah, ketahuilah bahawa setiap kesusahan ada kesenangannya
"Oleh itu, setiap kesusahan akan disertai kesenangan. Setiap kesusahan akan disertai kesenangan. Kemudian apabila selesai (daripada sesuatu amalan), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha. Dan kepada Tuhanmu sahajalah tempat engkau bermohon." (Al- Insyirah, 94: 5-8)

Dengan ini, kita sama-sama berdoa moga Allah memberi hidayah dan keberkatan dalam usaha kita, terutama dalam kita menghadapi exam yang bakal menjelma. Moga dipermudahkan olehNya juga.

Selamat menghadapi exam!!
Semoga sama-sama cemerlang..

Wallahu'alam.


Post a Comment