Bila Yang Tertulis Untukmu

0 comments


Assalamulaikum..

Bismillahirrahmanirrahim.
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. :)


Semuanya sudah tercata di Lauh Mahfuz. senyum. :)


Yang tertulis....
Selalu tak berlegar-legar di fikiran apabila sesuatu berlaku  tak seperti yang kita dugakan?
Kenapa macam ni,padahal aku dah.....
Kenapa dia dapat, aku tak?
Eh,kenapa jadi masa ini?

Kalau kita di sebelah kelebihan,kita dapat apa yang kita nak,kita gembira.Itu memang tiada masalah.Tapi jika berlaku sebaliknya kita rasa dunia ini tak adil.

Hidup ini hanyalah untuk mengabdikan diri pada Maha Pencipta.Betulkan?.Maha Pencipta itulah yang terbaik aturanNya.Nak tahu kenapa?Fikiran manusia itu amatlah terbatas.Adakah anda tahu apa yang bakal berlaku?Adakah anda tahu perkara itu baik untuk anda? Saya jawab tidak.Anda?

Kadang-kadang kita perlu bimbang bila kita mendapat sesuatu yang kita harapkan. Apa-apa sahaja yang kita minta, semuanya dapat.Bukan bimbang kerana apa, tapi kerana kita takut kita lantas melupakan Allah apabila mendapat sesuatu kesenangan.Nauzubillahi min dzalik. Ini namanya istidraj. Dan seharusnya kita sentiasa berwaspada bila mendapat sesuatu yang sangat kita ingini.Oleh itu, ayuh sama-sama kita bersyukur dengan apa adanya kerana Allah telah menjanjikan yamg paling terbaik untuk kita sebenarnya. 

Terima segala yang tertulis dengan hati yang terbuka kerana itu yang terbaik buat masa itu dan yang akan datang.Dan anda akan belajar setiap perkara yang berlaku itu ada hikmahnya.Tiada erti cemburu,iri hati atas kelebihan orang lain.Tiada perkataan menyesal jika kita menghargai dan bersyukur setiap detik yang berlalu.Cuba berusaha untuk menjadi yang terbaik untuk mendapatkan yang terbaik.Usaha yang membezakan anda dari orang lain pada pandangan Allah.Manusia lain tak nampak pun usaha anda,mereka hanya nampak keputusan kebanyakannya.

Contohnya,yang paling senang ialah masa exam.Anda tak mendapat keputusan yang setimpal dengan usaha anda.Anda dah berhempas pulas selama seminggu dengan study untuk subjek tersebut  lebih awal.Tapi cikgu anda tak tahu pun macam mana usaha anda.Sebab cikgu tak satu rumah dengan anda.Cikgu anda tak tahu anda tidur berapa lama,berapa lama anda belajar.Itu agak peribadi kan.Kan  dah cakap manusia punya pandangan terbatas.Penat kalau kejar pandangan manusia.Tapi lain pula bagi pandangan Allah yang Maha Mendengar,Maha Melihat,dan Maha Mengetahui.Anda akan rasa tenang apabila semuanya berlandaskan pada Yang Maha Mengetahui.Jom menjadi yang terbaik dari segi usaha sebagai pertahanan diri untuk mengorak langkah lebih jauh dalam menghadapi segala ujian untuk mendapatkan redhaNya. Jom jadi insan hebat!!

Moga diri ini terus tahan,dan juga anda,bukan hanya bersemangat berkata-kata apabila menulis atau membaca di paparan screen,tapi juga amal =)

Bukan result yang Allah lihat, Allah kira.. tetapi pada dasarnya ialah usaha kita, setiap hela nafas kepenatan kita, masa kita dihabiskan selama ini.insya Allah.

kan? :) Alhamdulillah 'ala kulli hal.


Jadi, encik hati bersabarlah.Kan Allah dah pesan.. " Dan kerana Tuhanmu, bersabarlah." [al-Mudassir 74:7]. 

Wallahu'alam. 
Post a Comment