Mujahid Pertama Volgograd

0 comments
MUJAHID PERTAMA EDISI VOLGOGRAD

Tepat jam 540 petang, 12 April 2012, gema esak tangis milik Ahmad Nu'man Al-Farouq bin Ahmad Ramdan memenuhi ruangan wad bersalin di Central Maternity Hospital Volgograd, Russia. Kelahiran putera sulung milik pasangan Ahmad Ramdan Zainordin dan Aida Athirah Azmal disambut dengan lafaz kesyukuran dan kegembiraan. Keriangan ini disemarakkan lagi dengan kehadiran ibu dan bapa Ummu Nu’man bagi membantu pasangan muda ini memulakan fasa baru dalam hidup mereka.

Seringkali kita mendengar, anak yang dilahirkan itu ibarat kain putih, ibu bapalah yang memainkan peranan mengukir corak mengolah warna pada kain putih itu. Begitulah peri pentingnya peranan ibu bapa yang perlu dididik dan diterapkan dalam diri kita dahulu untuk menjadi QUDWAH kepada anak-anak .
Hadis riwayat Abu Hurairah Radhiyallahuanhu, Rasulullah Sallallahualaihi wassalam bersabda: Setiap anak itu dilahirkan dalam keadaan fitrah. Kedua orang tuanyalah yang membuatnya menjadi Yahudi, Nasrani maupun Majusi.

Antara sunnah menyambut kelahiran anak ialah MENCUKUR RAMBUT anak pada hari ketujuh kelahirannya. Kemudian bersedekah kepada orang-orang fakir dengan perak seberat timbangan rambutnya itu. Pada tanggal 19 April 2012, majlis kecil-kecilan pula telah diadakan bersempena sambutan mencukur rambut.
Dari Ja’far bin Muhamad dari ayahnya, dia berkata: Fatimah r.a telah menimbang rambut kepala Hasan, Husin, Zainab dan Ummu Kalsom. Lalu dia menyedekahkan perak seberat timbangan rambut berkenaan. (Hadith Imam Malik) 

                                                                                   
Antara sunnah lain menyambut kelahiran bayi ialah memberi NAMA YANG BAIK. Dari Abu Darda’ r.a., bersabda Rasulullah s.a.w.:
Sesungguhnya pada hari kiamat nanti kamu akan dipanggil dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu. Oleh itu, berilah nama yang baik untuk kamu. (Hadith Abu Daud)
Ahmad Nu’man Al-Farouq nama diberi,
Namaku panjang indah sekali;
Yang terpuji, Kami beriman/kenikmatan, pembeza haq dan batil didefinisi,
Tandanya cinta abi dan ummi.

“Doakan Nu'man membesar dgn sihat,kuat,cerdas, jadi abid yg taat pd Allah & rasul, taat pd ibu bapa, seterusnya menjadi penyumbang pd deenullah “ ummu nu’man.


Post a Comment