MOSCOW | PE

0 comments
Bismillahirrahmannirrahim

Assalamualaikum wbt 

Setinggi-tinggi penghargaan dan tahniah diucapkan kepada Persatuan Perubatan Islam Malaysia atau yang lebih dikenali sebagai PPIM kerana telah berjaya mengadakan Physical Examination (PE) Workshop pada 22 Disember 2013 bertempat di Kedutaan Besar Malaysia.Alhamdulilah program yang dianjurkan telah berlangsung dengan begitu meriah dan lancar.

Program yang bermula pada pukul 11 pagi ini  bertujuan untuk memberi pendedahan tentang practikal skill/physical examination skills kepada pelajar di Moscow untuk dipraktikan di Malaysia nanti.
Program ini mempunyai empat slot.Slot yang pertama yang disampaikan oleh Asyraf Syahmi membincangkan mengenai sistem pernafasan dari segi anatomi dan fisiologi.Slot ini turut membincangkan general physical examination dan normal dan abnormal findings semasa physical examination of respiratory system.
Seterusnya slot kedua dikendalikan oleh Muruga Prakash.Dalam slot tersebut beliau membincangkan general cardiovascular system(CVS) examination,precordium dan peripheral vascular examination.

Setelah selesai solat dan makan tengahari,program diteruskan dengan slot ketiga iaitu group discussion dan Q&A.Dalam slot ini,para peserta dibahagikan ke dalam group di mana setiap group akan mempunyai satu atau dua fasilitator.Slot ini bertujuan untuk memberi pendekatan dan pemahaman yang lebih kepada peserta mengenai kedua-dua sistem.Slot yang terakhir adalah Quiz Challenge di mana melalui slot ini para peserta diuji kefahaman mereka tenteng kedua-dua system yg dipelajari.
Program ini diakhiri dengan majlis penyampaian hadiah dan cenderahati pada pukul 5 petang.

Semoga usaha yang dilakukan oleh penganjur diredai ALLAH dan semoga para peserta menjadi doktor untuk ummah.
  
Wallhu'alam.

All photo credit to Ppim-Rsc Moscow


Post a Comment