FRIDAY WRAP (21 - 27 DISEMBER 2013)

0 comments

Assalamualaikum wrt dan salam sejahtera.

InsyaAllah AZAM Rusia kini kembali membawakan berita-berita terkini dari seluruh pelosok dunia.


Ahli Ikhwanul Muslimin Mogok Lapar dalam Penjara
23/12/2013


KAHERAH - Penyokong Mohammed Morsi terus mengadakan demonstrasi.

Lebih daripada 450 ahli penjara Ikhwanul Muslimin telah mogok lapar di Mesir kerana membantah "rawatan yang tidak berperikemanusiaan".

Tawanan yang termasuk seorang pegawai kanan yang digulingkan berkata mereka telah dinafikan hak lawatan keluarga dan akses kepada rawatan perubatan.

Lebih daripada 2,000 ahli Ikhwan Muslim telah ditangkap sejak penggulingan Morsi .

Presiden Islam itu digulingkan oleh tentera pada bulan Julai.

Ikhwanul Muslimin berkata pada akaun Twitter bahawa ahli-ahlinya telah dilarang daripada lawatan keluarga , kaunseling undang-undang, rawatan perubatan dan hidup dalam sel-sel penuh sesak dan tidak bersih.


5,500 anggota keselamatan tambahan diperlukan di Selatan Sudan - PBB
24/12/2013


BANGSA-BANGSA BERSATU (PBB): Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon mencadangkan kepada Majlis Keselamatan supaya menghantar 5,500 anggota tentera dan 423 polis tambahan bagi mengawal keganasan di Selatan Sudan bagi mengukuhkan misi PBB di negara bergolak itu.

Anggota keselamatan PBB di Selatan Sudan kini mencecah hampir 7,000 askar, dan tambahan anggota baru itu akan menjadikan jumlah keseluruhan kepada kira-kira 12,000.

Bom tong tentera udara telah melanda kawasan perumahan dan membeli-belah, sering membunuh berpuluh-puluh orang awam.

Konflik Syria: Serangan udara di Aleppo
24/12/2013 

SYRIA- Sekurang-kurangnya 15 orang terbunuh dalam serangan udara di bandar Syria Aleppo, aktivis berkata , sebagai serangan tentera udara kepada pemberontak diadakan berterusan.

Badan Pemerhati Syria bagi Hak Asasi Manusia berkata tiga kanak-kanak di antara yang mati di daerah selatan Sukkari .

Lebih daripada 360 orang dipercayai terbunuh dalam sembilan hari lalu.

Perikatan pembangkang utama , Gabungan Negara, berkata ia tidak dapat menghadiri persidangan itu bulan depan di Geneva jika kempen udara yang berterusan.

Monzer Azbik , ketua kakitangan kepada pemimpin gabungan itu Ahmed Jarba , menggesa kuasa-kuasa asing untuk menghentikan pengeboman.

"Kekurangan perjanjian antarabangsa dalam menghentikan jenayah perang ini terkini secara langsung menunjukkan dengan jelas akan keganasan Asad terhadap rakyat Syria ," katanya.

Pada Isnin lepas, AS dan UK mengutuk serangan udara yang berterusan.

' Tiada tempat untuk menyembunyikan diri '

Kumpulan hak asasi manusia telah mengutuk penggunaan tentera udara Syria yang dipanggil bom tong - tong minyak atau silinder penuh dengan bahan letupan dan serpihan - berkata sasaran itu sewenang-wenangnya dan bahawa serangan-serangan itu menyalahi undang-undang.


Israel melancarkan serangan udara segar di Gaza
24/12/2013


GAZA- Kanak-kanak perempuan Palestin berusia tiga tahun terbunuh dalam siri serangan udara tindak balas Israel disebabkan oleh peristiwa penembak Palestin mengenakan tembakan pada Israel yang membaiki pagar keselamatan yang memisahkan Gaza dari Israel.

Sekurang-kurangnya enam orang lain cedera dalam satu siri serangan udara Israel ke atas Semenanjung Gaza.


Presiden UAE derma RM 32.9 juta untuk mangsa banjir Malaysia
24/12/2013


ABU DHABI- Presiden Emiriah Arab Bersatu (UAE), Sheikh Khalifa Zayed Al Nahyan menyumbang sebanyak Dh36.6 juta (RM32.9 juta) kepada misi bantuan kemanusiaan untuk mangsa banjir di Malaysia.

Menurut laporan agensi berita UAE, bantuan berkenaan akan memanfaatkan lebih 20,000 keluarga yang terjejas di Pahang dan Kelantan, baru-baru ini.


Pereka AK-47, Mikhail Kalashnikov meninggal dunia
23/12/2013


MOSCOW- Mikhail Kalashnikov, pereka rifal automatik AK-47 yang menjadi perhatian dunia, meninggal dunia, demikian lapor agensi berita Russia, ITAR-TASS hari ini.

Kalashnikov, 94, dilaporkan meninggal di kediamannya di Wilayah Udmurtia.

Kalashnikov mereka bentuk senjata itu yang cukup sinonim dengan kehebatannya membunuh dan diangkat sebagai hero ketika era Kesatuan Soviet serta simbol kebanggaan tentera Moscow. - AF


Marks & Spencer akur hak pekerja Islam
24/12/2013


LONDON- Rangkaian pasar raya Marks & Spencer, semalam mengemukakan permohonan maaf selepas seorang kakitangan Islam enggan membantu pelanggan yang mahu membeli minuman keras.

Marks & Spencer, dilihat mematuhi semula dasarnya, selepas laporan awal menyatakan bahawa kakitangan Islam pasar raya itu yang enggan mengendalikan urusan pembelian minuman keras dan khinzir, atas sebab agama, dimaklumkan bahawa mereka boleh meminta pelanggan membayar di kaunter berasingan. 

Bagaimanapun jurucakap pasar raya terbabit berkata, pihaknya memohon maaf berikutan ulasan oleh akhbar The Independent yang tersalah tafsiran mengenai ‘perniagaan sekular’ rangkaian itu.

Bagi mana-mana kakitangan dengan kepercayaan agama yang melarang mereka mengendalikan makanan dan minuman tertentu, kami akan menempatkan mereka di bahagian yang sesuai.

“Sebagai sebuah perniagaan sekular, kami mempunyai dasar yang mengalu-alukan semua kepercayaan agama,” kata jurucakap berkenaan.

Sebelum itu, seorang pelanggan memberitahu akhbar The Telegraph bahawa beliau terkejut, apabila seorang wanita memakai tudung memberitahu dia tidak dapat menguruskan pembelian minuman keras. - AGENSI


Mesir isytihar Ikwanul Muslimin pertubuhan pengganas
26/12/2013

KAHERAH- Pemerintah tentera Mesir hari ini mengisytiharkan kumpulan Islam, Ikhwanul Muslimin yang setia kepada presiden yang digulingkan, Mohamed Morsi sebagai pertubuhan 'pengganas'.

Ketua Ikhwanul Muslimin dipersalahkan kerana secara berterusan meminta anggota pergerakan itu mengadakan tunjuk perasaan di seluruh Mesir.

Keputusan kerajaan itu dilihat sebagai tindakan untuk membasmi kumpulan yang bertanggungjawab dalam kematian lebih 1,000 orang yang kebanyakannya orang Islam akibat pertempuran di jalanan serta penahanan ribuan aktivis sejak Morsi dijatuhkan oleh tentera pada Julai lalu.

Pengumuman itu susulan kejadian pengeboman berani mati ibu pejabat polis yang mengorbankan 15 orang, beberapa hari lalu.

Kejadian itu dikutuk Ihwanul Muslimin namun kumpulan al-Qaeda yang berpusat di Semenanjung Sinai mengaku bertanggungjawab.

"Semua rakyat Mesir dalam ketakutan akibat tindakan yang dilakukan Ikhwanul Muslimin pada pagi Selalu lalu apabila bom diletupan di ibu pejabat polis di Daqhaleya," kata kenyataan yang dikeluarkan Kabinet Mesir.

"Kerajaan membuat keputusan untuk mengisytiharkan pergerakan Ikhwanul Muslimin sebagai pertubuhan pengganas," dengan merujuk kepada fasa pengganas yang termaktub dalam Akta Kanun Keseksaan Mesir.

"Anggota yang masih bersama kumpulan atau pertubuhan ini akan diambil tindakan mengikut undang-undang," kata kenyataan itu. - AFP


Erdogan buat rombakan kabinet Turki
26/12/2013

ANKARA- Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan menemui Presiden, Abdullah Gul lewat malam tadi bagi membincangkan rombakan kabinet berikutan peletakan jawatan tiga menterinya berikutan skandal rasuah.

Gul berkata, Erdogan sedang menyediakan senarai bagi menggantikan beberapa menteri Kabinet.

Semalam, Menteri Dalam Negeri, Menteri Ekonomi dan Menteri Alam Sekitar Mesir mengundur diri daripada kerajaan. 

Mereka juga menulis surat meminta Erdogan meletakkan jawatan. - AFPSekian sahaja untuk minggu ini.

Semoga Bermanfaat!Post a Comment