Allah itu Maha Cantik.

0 comments

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Tidakkah kamu melihat bahawa Allah menggerak-gerakkan awan, kemudian dikumpulkan-Nya (Allah) antara (bahagian-bahagian)nya, kemudian Dia (Allah) menjadikannya bertindih-tindih, maka kelihatanlah olehmu hujan keluar daripada celah-celahnya. Dan Dia (Allah) menurunkan dari langit, daripada gunung, yang di dalamnya (terdapat) salji (ais), maka ditimpakan-Nya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya (Allah) dan dipalingkan-Nya (Allah) daripada siapa yang dikehendaki-Nya (Allah). Hampir-hampir pancarannya yang berkilauan menghilangkan penglihatan. (An Nur:43)

Apa khabar iman di musim salju? Mendingin bersama angin lalu? Harapnya tidak bahkan menhangatkan kesejukan  yang datang membungkus kalbu. Cuaca yang sejuk pasti menggugah keimanan untuk terus bersikap positif dalam mana-mana keadaan pun. 

Sehinggalah kita cuba berdiam sejenak. Pandangan melilau kiri dan kanan. Tarik nafas dalam-dalam. Hembus. Hiraukan hiruk-pikuk kehidupan dan nikmatilah keindahan, kecantikan musim salju…


Pernah lihat?

Sudah tentu bagi anda yang belajar di Rusia. Musim ini berlarutan hingga penghujung Mac tahun depan. Bagi yang baru sahaja melangkahkan kaki di bumi Soviet pasti terasa sangat seronok. Dalam hati girang, riang untuk beberapa hari dan mungkin akan terasa bosan. Apatah lagi untuk hidup dalam keadaan sejuk untuk beberapa tahun lagi.  Kalau senior? Snow? Lame..

Satu nikmat yang tidak dilihat sebagai nikmat. Itu hakikat manusia. Musim salju itu datang lagi. Argh tidak!
Dimana kita mahu cari kekuatan? Semangat yang luntur itu perlu diperbaharui. Terutama bagi mereka yang punya jadual kelas ‘busy’ di kala dingin membeku.

Semangat dan kekuatan itu milik Allah. Maka dalam apa-apa suasana, hamba Allah itu perlu merasakan Allah ada bersamanya. Ya! Melihat Allah dalam mana-mana keadaan itu adalah manifestasi keimanan. Keajaiban seorang mukmin.

”Sungguh menakjubkan perkaranya orang yang beriman, karena segala urusannya adalah baik baginya. Dan hal yang demikian itu tidak akan terdapat kecuali hanya pada orang mukmin; yaitu jika ia mendapatkan kebahagiaan, ia bersyukur, karena (ia mengetahui) bahwa hal tersebut merupakan yang terbaik untuknya. Dan jika ia tertimpa musibah, ia bersabar, karena (ia mengetahui) bahwa hal tersebut merupakan hal terbaik bagi dirinya. (Hadis Bukhari)

Persoalannya bagaimana?

Dia menjelaskan tanda-tanda (kebesaran-Nya) kepada orang-orang yang mengetahui. (Yunus: 5)

Dan berapa banyak tanda-tanda kekuasaan Allah di langit dan di bumi yang mereka menyaksikannya berulang-ulang semasa mereka pergi dan datang, sedang mereka tidak juga menghiraukan dan memikirkannya. (Yusuf: 105)

Di dalam setiap musim itu ada tanda-tanda kebesaran. Ada kecantikannya tersendiri. Kecantikan pemandangan itu boleh meruntun kesayuan di musim salju. Namun ada satu kecantikan yang susah dilihat. Satu manifestasi ketelitian penciptaan Allah.

6841161133 016cce2d91 b1 Snowflakes by Matthias Lenke
[credit]
6841161149 a549ec50ac o Snowflakes by Matthias Lenke
[credit]
Snow flakes.

Sekecil-kecil ‘detail’ yang Allah tunjuk.  Subhanallah! Tatkala melihat  betapa ‘detail’nya Allah mencipta ‘snow flakes’ terasa keagungan Pencipta.  Setiap snow flakes itu berbeza! Dan lihat setiap flakes itu. Unik dan halus dan sempurna! Betapa hebatnya kuasa Allah sampaikan kadang-kadang tak terjangkau fikiran akan kekuasaanNya. Kenapa Allah menciptakannya sebegitu cantik? Kenapa hati kita sangat sukakan kecantikan?

Atas keterbatasan akal fikiran, kita tidak mampu memikirkan bagaimana Allah yang sebenarnya. Namun apa yang kita lihat refleksi penciptaan memberikan satu kesimpulan bahawa Allah itu sangat cantik. Wallahualam cantik macam mana namun logic akal yang dikurniakan Allah pasti akan fikir yang mampu menciptakan kecantikan itu pasti jauh lebih cantik dari apa yang diciptakan.

Banyak lagi yang kita boleh ambil dari setiap kejadian alam. Kita tahu Allah sangat teliti. Kita tahu Allah mampu ciptakan secara sempurna. Kita mampu tahu bahawa Allah sangat sayangkan kita dan arif tentang fitrah kita yang suka kecantikan.
Kalau benar kita sukakan kecantikan, maka berhaklah lagi kita menyukai Allah!!

Kita mampu bercakap bahawa itu dan ini adalah indah, cantik dan  macam-macam lagi namun mampukah kita fikir bahawa Allah yang telah menciptakan semua ini. Kalau benar kita sukakan kecantikan, maka berhaklah lagi kita menyukai Allah!!

Lihatlah Allah dimana-mana. Baik di musim salju mahupun dimana-mana musim pun. Ihsan itu merupakan percikan semangat di kala kita rasa mahu jatuh. Dikala kita rasa malas , rasa tidak mahu terus maju dan aura negatif membungkusi tubuh dekatkan diri dengan Allah dengan melihat tanda-tanda kekuasaanNya! Hidupkan hati kita dengan makrifatullah. Hatta dengan musim salju.

Wallahualam.


Post a Comment