Harapan

0 comments
Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum wbt.

Kerana kita masih punya harapan. [Kredit]
Perjalanan hidup ini penuh dengan rintangan. Dalam setiap langkah terselit ujian. Silap langkah, tersungkur jatuh ke lembah dosa. Akan tetapi Allah At Tawwab Maha Berulang-ulang Menerima Taubat.

Tidak bermaksud kita boleh membiarkan sahaja diri bergelumang dosa. Kerana taqwa, kita berhati-hati dalam melangkah. Kerana setiap langkah itu membawa kesan pada diri.

Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya. Tiada kemungkinan untuk kita kembali ke masa lampau untuk mengubah sesuatu kesalahan ataupun sesuatu yang tidak kita senangi.

Apakan daya, pena telah diangkat, dakwat telah kering. Kita manusia biasa. Tidak terlepas daripada melakukan kesilapan. Lalu bagaimana dengan kenangan-kenangan pahit yang menghantui diri? Begitu sukar untuk dilupakan. Simpan sahaja kemas-kemas di dalam hati. Semoga ia menjadi pengajaran buat diri yang sering lupa.

Apa hikmah yang sebenarnya disembunyikan oleh Allah di sebalik semua itu. Terasa lelah dan penat kita memikirkannya. Tetapi berdamailah kerana sesungguhnya tidak Allah menjadikan sesuatu itu sia-sia. Maka, hargailah nikmat susah dan senang kita melayari kehidupan sebagai seorang hamba Allah kerana sesungguhnya di sebalik semua itu ada kemanisan yang sedang menunggu.

Seseorang yang beriman itu tidak berputus asa dengan rahmat Allah. Yakin dengan Allah. Berbaik sangka dengan Allah. Tidak putus pengharapan kepada yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

Firman Allah dalam surah Yusuf [12:87]

"... dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah.Sesungguhnya yang berputus asa dari rahmat Allah, hanyalah orang-orang yang kafir." 

WAllahua'lam.

'Boleh jadi dosa yang menimbulkan rasa rendah diri lebih baik daripada amalan kebajikan yang menimbulkan rasa sombong.' –Sheikh Hamza Yusuf.


Post a Comment