Bekerja Dan Berjuang di Jalan Allah

0 comments

Bismillahirahmannirahim.
Assalamualaikum wbt.

Dan katakanlah: `Bekerjalah kamu, maka Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang mukmin akan melihat pekerjaanmu itu, dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui yang ghaib dan yang nyata, lalu diberitakan-Nya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan.” (9:105)

Bekerja di jalan Allah, bukan mudah untuk seorang manusia yang sentiasa diasak kenikmatan dunia dan godaan nafsu. Tetapi ia bukanlah sesuatu yang mustahil. Bekerja di jalan Allah memerlukan semangat juang yang tinggi bukan hanya dari diri sendiri, malah dari persekitaran.

Di sini kami kongsikan tips-tips untuk kita terus sama-sama bersemangat berjuang, hanya demi mengejar redha Allah SWT, in shaa Allah

1.Niat kerana Allah adalah pencetus semangat.
Tak kira bila, di mana dan apa pun yang sedang kita buat, baik bersendiri atau bersama sahabat-sahabat, usahakan untuk selalu mengingati Allah. Berdoalah dan berniatlah segala-galanya hanya demi Allah.

“Katakanlah: Sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku untuk Allah, Tuhan sekalian Alam”

2.Praktikkan apa yang selalu kita katakan!
Lakukan, kerjakan dan amalkan setiap kata-kata kita. Terutama kata-kata yang kita lontarkan semasa menasihati sahabat kita.

“Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya! Amat besar kebenciannya di sisi Allah - kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya.” (61:2-3)

3.Teladani Al-Quran dan sirah Rasulullah dalam mensyiarkan Islam
Al-Quran begitu sarat dengan pelajaran mengenari cara dan peranan Rasulullah SAW dalam menyebarkan Islam. 
“Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran Aya-ayat Suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadanya; dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua” (17:82)

4.Bersama dengan mereka yang juga bekerja 
Sahabat-sahabat akan menjadikan kita lebih semangat dan penolong sewaktu futur. Dengan adanya mereka, banyak pengaruh positif dan semangat berpasukan untuk sama-sama mengajar redha ilahi.

 

5. Positif!
Sentiasa tersenyum dalam apa jua keadaan, dan yakin dengan kebesaran Allah SWT.

Wallahualam.Post a Comment