FRIDAY WRAP (07-12 SEPT 2013)

0 comments
assalamualaikum wbt.
Azam Russia kembali dengan berita-berita dan isu-isu terkini pada minggu ini.Presiden interim Mesir telah melanjutkan perintah kecemasan selama dua bulan, memetik keadaan keselamatan.
Keadaan kecemasan hampir sebulan, yang memberikan pasukan keselamatan kuasa tangkapan yang lebih besar, telah tamat tempohnya dalam masa beberapa hari pengumuman yang dibuat pada hari Khamis.
Ia mula-mula diisytiharkan pada pertengahan bulan Ogos selepas pihak berkuasa membersihkan dua perkhemahan protes yang diadakan oleh penyokong  Presiden Mohamed Morsi, yang menyebabkan keganasan yang meragut nyawa hampir 1,000 di hari berikutnya.
Semenjak itu, perintah berkurung pada waktu malam juga telah berkuat kuasa dalam banyak negara.
Kerajaan akan membuat keputusan secara berasingan sama ada untuk terus perintah berkurung.
Bantahan oleh penyokong Morsi yang berterusan hampir setiap hari, dan kerajaan mengatakan ia menghadapi kempen ganas dianjurkan untuk menjejaskan kestabilan negara.
Pihak berkuasa telah menjalankan tindakan keras ke atas penyokong Morsi, termasuk ahli-ahli utama Ikhwan Muslimin dengan menuduh mereka menghasut keganasan.
Pegawai keselamatan berkata sekurang-kurangnya 2,000 anggota Ikhwan Muslimin dan gerakan Islam yang lain telah ditangkap pada bulan lalu, mereka semua menghadapi pendakwaan
 Pada masa yang sama, serangan ganas di balai polis, pejabat-pejabat kerajaan dan gereja-gereja telah berkembang lebih kurang ajar di selatan Mesir, Semenanjung Sinai dan lebih dekat ke ibu negara, Kaherah.
Sehari sebelum, sepasang pengebom berani mati memandu kereta bahan letupan-sarat mereka ke sasaran ketenteraan di Sinai, membunuh sembilan tentera.
Minggu lepas, sebuah kereta pengebom berani mati di Kaherah mensasarkan konvoi Mohammed Ibrahim, Menteri Dalam Negeri yang menjaga polis.
Ibrahim melarikan diri tanpa luka tetapi orang awam yang terbunuh, di pertama seperti cubaan membunuh politik sejak 3 Julai menggulingkan Morsi itu.


Syria telah memutuskan untuk menyerahkan kawalan senjata kimia kerana cadangan Rusia dan bukan ancaman campur tangan tentera AS, agensi berita Interfax memetik Presiden Bashar al-Assad sebagai berkata dalam satu wawancara televisyen Rusia.
Assad membuat kenyataan itu dalam temu bual dengan TV kerajaan Rusia yang telah televisyen pada hari Khamis, sebagai John Kerry, Setiausaha Negara Amerika Syarikat, mendarat di bandar Switzerland Geneva untuk bertemu rakan sejawatannya dari Rusia itu Sergey Lavrov dan membincangkan bagaimana PBB boleh menjamin dan memusnahkan kimia Assad senjata.
"Syria meletakkan senjata kimia di bawah kawalan antarabangsa kerana Rusia. Ancaman AS tidak mempengaruhi keputusan itu," Interfax memetik Assad sebagai memberitahu negeri-run Rossiya-24 saluran Rusia.
Assad juga memberitahu Rossiya-24 bahawa Syria akan dalam beberapa hari akan datang mengemukakan dokumen kepada PBB untuk mengawal perjanjian penyerahan senjata kimia, negeri yang dikendalikan oleh agensi berita Rusia RIA dilaporkan pada hari Khamis.
PBB pada hari Khamis mengesahkan ia telah terima dokumen dari Syria.
"Dalam beberapa jam yang lalu kami telah menerima dokumen daripada kerajaan Syria yang sedang diterjemahkan," kata seorang jurucakap PBB Farhan Haq.
Assad berkata selepas kertas kerja telah dikemukakan "kerja akan bermula yang akan membawa kepada majlis menandatangani konvensyen itu melarang senjata kimia."
Syria, yang menafikan mereka adalah dalang serangan 21 Ogos, kejadian gas beracun di Damsyik, telah bersetuju dengan cadangan Amerika Syarikat bahawa ia memberikan senjata stok kimia, mengelakkan apa yang akan menjadi yang pertama campur tangan  Barat secara langsung dalam peperangan yang telah membunuh lebih daripada 100,000 orang.
Assad muncul untuk terus penafian ini dengan mengatakan bahawa negara-negara yang membekalkan senjata kimia kepada "pengganas" di Syria perlu bertanggungjawab. Beliau juga dipanggil untuk "siasatan mendalam" ke dalam penggunaan senjata kimia di Syria.CACATAN RINGKAS RANCANGAN SERANGAN US KE ATAS SYRIA
1) Mujahidin FSA berjaya menguasai kebanyakan wilayah di Syria terutamanya di Halab hampir 80 peratus.
2) Rejim Syria melancarkan serangan senjata kimia di Dimasyq sehingga mengorbankan hampir 2000 nyawa.
3) PBB dihantar untuk menyiasat tentang serangan kimia yang dilancarkan oleh tentera rejim tersebut melalui Setiausahanya Ban Ki-Moon.
4) US bersama 10 buah gabungan negara merancang untuk menyerang Syria dengan alasan penggunaan senjata kimia tersebut.


 


Pihak berkuasa Mesir membuka sebahagian pintu sempadan Rafah pada pagi Ahad, selepas pengumuman penutupan pada hari Sabtu berikutan situasi tegang di Sinai. Maher Abu Sabha, pengarah sempadan Rafah, memberitahu PIC bahawa pihak berkuasa Mesir memberitahu mereka bahawa sempadan Rafah akan dibuka semula sejak 11 pagi.
Beliau berkata: “Kita bercakap tentang kelewatan yang menyebabkan bencana dan beribu-ribu kes-kes yang telah terlibat secara langsung dengan penutupan berterusan Rafah kepada pelajar dan pesakit.”
Pegawai Palestin juga menegaskan bahawa hubungan yang berterusan yang diadakan pada peringkat rasmi antara pihak berkuasa Mesir dan Kementerian Luar Negeri, di samping hubungan antara bidang pentadbiran sempandan dan pentadbiran am sempadan di sebelah Mesir, untuk penyelesaian krisis sempadan itu.

till next time
may Allah bless~
Post a Comment