FRIDAY WRAP (12 APRIL-18 APRIL 2013)

0 comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Friday Wrap pada minggu ini membawakan kepada anda berita-berita semasa dunia yang menjadi topik utama perbincangan.

Jumaat, 12/04/2013
Aktivis HAM AS Lakukan Demonstrasi Bagi Mendesak Penutupan Guantanamo


WASHINGTON - Aktivis HAM melakukan protes besar-besaran di seluruh Amerika Syarikat, menyeru penutupan penjara Guantanamo di mana tahanan melakukan mogok lapar. Aksi protes pada hari Khamis diadakan di lebih daripada 26 bandar dan 19 negara bahagian bagi menunjukkan "Hari Tindakan Penutupan Guantanamo dan Akhir Penahanan Tak Terhad."

Amnesty International, Witness Against Torture, Center for Constitutional Rights, World Can't Wait dan kumpulan hak asasi lainnya melakukan demonstrasi dari New York City hingga San Francisco dan dari Durham hingga Los Angeles bagi menuntut penutupan penjara Guantanamo, demikian laporan laman presstv.

25 organisasi hak asasi manusia terkemuka dan organisasi kebebasan awam juga menandatangani surat kepada Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, memintanya untuk menutup penjara yang sangat ditakuti itu.

Sekitar 166 banduan di penjara tentera AS telah melakukan aksi mogok makan selama hampir dua bulan. Mereka berhenti makan untuk memprotes penahanan tanpa batas dan tanpa diadili di mahkamah. Mereka juga menuntut supaya penggeledahan terhadap mereka dihentikan yang di dalamnya terdapat gangguan agama.


Sabtu, 13/04/2013
Rakyat Syria Hadapi Ancaman Kematian Dari Serangan Jet


Damsyik - Mengungkap fakta mengerikan tentang pembunuhan membabi buta di Syria, sebuah kumpulan hak asasi manusia antarabangsa telah menuduh Tentera Udara Syria berulang kali melakukan serangan udara yang sengaja ditumpukan terhadap orang awam dan melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

"Dari kampung ke kampung, kami menemui penduduk awam yang ketakutan akibat serangan daripada angkatan udara negara mereka sendiri," kata Ole Solvang, penyelidik Human Rights Watch yang melawat lokasi perang dan menemuramah ramai mangsa dan saksi, dalam satu kenyataan yang diperoleh oleh OnIslam.net, Jumat 12 april.

"Ini serangan udara yang membunuh dan mencederakan ramai orang awam dan menanam benih kehancuran, ketakutan, dan pengusiran. "Laporan 80 halaman bertajuk, "Kematian dari Langit: Disengajakan dan Serangan Udara Tanpa Pandang Bulu Pada Rakyat Awam," merinci 59 serangan yang melanggar undang-undang di Syria utara.

Hal ini didasarkan pada kunjungan ke 50 tempat hasil serangan udara rejim Bashar Assad di daerah-daerah yang dikuasai pembangkang seperti di Aleppo, Idlib, dan Latakia, dan dengan lebih daripada 140 wawancara dengan saksi dan korban.

Serangan udara, dicatat oleh HRW, menyebabkan kematian sekurang-kurangnya 152 orang awam. Serangan udara beberapa kali di pusat rawatan di daerah yang dikunjungi Human Rights Watch itu juga menunjukkan bahawa kerajaan juga sengaja mensasarkan serangan terhadap kawasan ini.

Isnin, 15/04/2013
Islamophobia, Senjata Baru Para Atheis


WASHINGTON - Setelah selama bertahun-tahun terkenal sebagai pemimpin anti-agama, para pemimpin atheis dunia kini telah menyasar Islam sebagai bahan serangan utama anti-agama.

"Perbualan tentang ketidakmungkinan kewujudan Tuhan dan ketidakrasionalan wujudnya hari akhirat kini tertumpu kepada xenophobia atas amalan berjilbab," isi sebuah artikel terbaru oleh Nathan Lean di website Salon sebagaimana dipetik oleh akhbar The Independent, demikian lansir onislam.net, Ahad 14 April.

"Para Atheis menjadikan agama Islam sebagai Islamphobia, makian mereka terhadap Muslim sangat kasar dan tidak berpendidikan. Makian yang rasis tanpa penilaian berdasarkan keilmuan, rasional dan akal," tambahnya.

Artikel ini ditulis oleh Lean, penyelidik asal Washington dan ahli dalam masalah Timur Tengah dan telah menulis sebuah buku mengenai industri Islamofobia, salah satu dari siri medan yang telah ditulisnya baru-baru ini adalah tentang Atheisme baru.

Artikel-artikel ini merupakan komen daripada siri tweet bulan lalu oleh Profesor Richard Dawkins, seorang tokoh atheis yang menyerang Islam. Fakta bahawa tokoh atheis yang juga penulis buku 'God Delusion' (Khayalan Tuhan) yang belum pernah mempelajari Al Quran tentu menimbulkan kesinisan dari para pengkritik.

Walaupun beberapa atheis di dunia barat secara sejarah memberi banyak perhatian terhadap Islam, serangan baru oleh atheis yang menggunakan kebencian pasca serangan 11 September, menunjukkan Islam telah disalahfahami dan fitnahan semata-mata dilemparkan tanpa dasar keilmuan yang boleh diperdebatkan.

Selasa, 16/04/2013
Astaghfirullah, Kahwin Kontrak Kian Marak di India


NEW DELHI - Menderita kerana kemiskinan, warga tempatan di India menyuruh anak perempuan mereka melakukan kahwin kontrak dengan pelancong Muslim yang kaya untuk mendapatkan wang.

"Bahkan jika mereka (pelancong) hanya tinggal selama beberapa hari mereka melakukan perkahwinan haram seperti ini untuk memuaskan nafsu syahwat," ujar Inspektor Vijay Kumar kepada akhbar The Telegraph.

Salah seorang gadis yang terlibat dalam perkahwinan ini adalah Nausheen Tobassum, seorang gadis 17 tahun dari Hyderabad di India selatan. Tobassum lari dari perkahwinan yang dirancang ketika berumur satu bulan yang diatur oleh keluarganya dengan seorang pelancong kaya berasal dari Sudan.

"Saya harus menunjukkan keberanian untuk melaporkan kepada pihak polis berkenaan perbuatab orang tua saya," katanya kepada The Telegraph. "Saya tidak ingin kembali ke rumah, saya takut."

Haram

Sebuah sijil perkahwinan telah disiapkan dalam jangka waktu hingga berakhirnya cuti pengantin lelaki.

"Saya tidak tahu apa yang berlaku dan saya hanya bersetuju tanpa sebarang pengetahuan. Mereka memaksa saya," kata Tobassum. "Mereka menukar tarikh sijil kelahiran saya dan membuat yang palsu, di mana saya diakui berusia 24 tahun."

Akibat ketakutan, Tobassum lari dan pergi membuat dakwaan di balai polis bagi melaporkan kejadian tersebut.

"Mereka mengeksploitasi anak perempuan dan sebab itulah saya pergi ke polis," katanya.

Shiraz Amina Khan dari Lembaga Perempuan Hyderabad dan Kesejahteraan Anak Masyarakat, mengatakan terdapat hingga 15 perkahwinan kontrak di bandar setiap bulan dan jumlahnya kian meningkat. "Mereka datang ke Hyderabad kerana terdapat banyak keluarga miskin," katanya. "Tiga puluh hingga empat puluh peratus daripada keluarga (miskin) akan memilih perkahwinan kontrak untuk mengurangkan kemiskinan mereka. Ini harus dihentikan."

Syariah Islam memberikan perhatian besar terhadap perkahwinan kerana merupakan jalan lurus menuju pendirian komuniti manusia yang kuat dan sihat. Oleh kerana itu Syariah, meletakkan asas dasar yang menjamin kestabilan dan kesejahteraan dari pasangan yang berkahwin. Misalnya, persetujuan dari kedua belah pihak calon isteri dan suami, suatu keadaan yang menjadi dasar keabsahan pernikahan dalam Islam. Calon pasangan dianjurkan untuk mempertimbangkan faktor-faktor penting seperti faktor sosial, pendidikan, budaya, dan pengetahuan agama sehingga dapat menjalani kehidupan perkahwinan dengan bahagia.

Majoriti sahabat Nabi memegang pandangan bahawa selepas Islam disampaikan Nabi Muhammad secara sempurna, perkahwinan mut'ah atau kahwin kontrak adalah perbuatan haram.

Rasulullah bersabda: "Wahai manusia! Sesungguhnya aku dulu pernah mengizinkan kalian untuk melakukan nikah mut'ah. Namun sekarang Allah 'azza wa jalla telah mengharamkan nikah tersebut sampai hari kiamat. "
(Hadits Riwayat Muslim)

Selasa, 16/04/2013
Dua Ledakan Bom Gegarkan Boston AS, 3 MautBOSTON - Dua letupan besar berlaku ketika pertandingan marathon di Boston (15/4). Letupan berlaku di sekitar garisan penamat. Dilaporkan sekurang-kurangnya 3 orang maut dan lebih dari 100 orang cedera parah.

"Letupan pertama berlaku pukul 14.30 waktu setempat. Kira-kira 2 jam selepas pelari pertama melepasi garis penamat, "demikian dilaporkan pejabat berita BBC.

Letupan pertama dapat didengari dari sebelah Utara Bolyston Street dan menyebabkan beberapa orang peserta tertiarap di kaki lima. Selang beberapa saat kemudian letupan kedua berlaku dan diikuti kepulan asap yang naik setinggi 15 meter di udara.

Seorang pelari yang juga seorang polis keselamatan, Roupen Bastajian mengatakan, "Saya berlari ke arah letupan dan di sana saya lihat ramai yang tertiarap di tanah."

"Kami mula menghentikan pendarahan dan mengikat kaki beberapa mangsa korban. Sekurang-kurangnya 25-30 orang telah kehilangan salah satu kaki, pergelangan kaki, atau kedua kaki mereka, "tambah Roupen.

Acara tahunan "Boston Marathon", pada kali ini diikuti sekitar 23,000 pelari dan disaksikan oleh ratusan ribu penonton. Acara ini diadakan pada hari Patriots. Yakni hari cuti negeri Massachusetts dalam rangka memperingati pertempuran pertama Revolusi Amerika tahun 1755.

Rabu, 17/04/2013
Pakar Media Amerika: 'Mari Bunuh Semua Muslim'BOSTON - Seorang pakar media Amerika Syarikat (AS) menyatakan bahawa seluruh umat Islam harus dibunuh. Hal ini disebabkan insiden pengeboman sewaktu berlangsungnya kejohanan Marathon di Boston Selasa (16/04). Padahal hingga waktu ini belum ada pihak yang mengaku bertanggungjawab dalam serangan tersebut.

Erik Rush, sewaktu tampil di Fox News, bertindak menyalahkan ekstrimis Islam atas letupan di Boston yang menewaskan tiga orang itu. Melalui akaun Twitternya, Rush menyatakan "Mari kita datangkan orang-orang Saudi lebih banyak lagi tanpa memeriksa mereka! Ayuh!" mesej sarkastik Rush di akaun Twitternya, merujuk pada insiden bom di Boston.

Seorang pengguna Twitter lain bertanya pada Rush "Apakah anda benar-benar menyalahkan Muslim?", Kemudian Rush menjawah "Ya, mereka jahat. Mari kita bunuh mereka semua ..."

Walaupun Rush kemudian memadam kenyataannya itu, namun mesej itu telah pun tersebar. Erik Rush, kolumnis kulit hitam yang berasal dari New York itu mempunyai lebih daripada 50 ribu follower di Twitter. Atas kenyataannya yang ingin membunuh semua Muslim itu, akaun Twitter Rush dibanjiri tohmahan dan ugutan dari pihak yang tidak berpuas hati.

Pengeboman di Boston Isnin lalu (15/4) mengakibatkan kematian 3 orang dan mencederakan ratusan lain. Pihak berkuasa di AS menggambarkan insiden itu sebagai tindakan keganasan. Sekurang-kurangnya 128 orang dirawat di hospital setelah insiden tersebut, dan lapan yang lain dalam keadaan kritikal.

Beberapa jam selepas insiden itu, jurucakap Taliban Pakistan Ihsanullah Ihsan mengeluarkan kenyataan bahawa pihaknya tidak bertanggungjawab atas serangan di Boston, namun mengaku gembira dengan adanya serangan itu.

Rabu, 17/04/2013
Grafik Kepala Babi Ditemukan di Kawasan Projek Pembangunan Masjid di Perancis
Keterangan : Kawasan pembinaan masjid dicemari darah babi dan grafik-grafik haiwan tersebut

PERANCIS - Keganasan terhadap warga muslim di Eropah kembali. Kali ini giliran warga kota Coulommiers, timur ibu negara Paris, yang mendapat ancaman keganasan perkauman anti Islam. Gambar kepala babi dan coretan slogan-slogan Nazi dijumpai di sebuah tapak projek pembinaan masjid di bandar itu, seperti dilaporkan France24, (15/4).

Abdullah Zakari, ketua pengawasan terhadap pihak anti-Islam, membenarkan hal tersebut. Dia berkata, "Gambar kepala babi dan slogan-slogan anti Islam telah dijumpai di sebuah projek pembangunan masjid,"  dia menyatakan kekecewaannya atas pelanggaran hak terhadap tempat-tempat suci ini.

Zakari mengatakan keganasan terhadap umat Islam di Perancis seperti ini sudah banyak terjadi. Ogos tahun lalu sebagai contoh, Masjid Salam yang terletak di selatan Perancis, dilumuri darah kepala babi yang diletakkan di gerbang masjid.

Zakari berkata bahawa mereka merasa agama Islam mengganggu mereka. Dan selama sekatan keras terhadap para pelaku tidak dikeluarkan, kejadian seperti ini akan terus berlaku. Franck Riester, Datuk Bandar Coulommiers dan ahli-ahli parti konservatif UMP, menilai pelaku sengaja mensasarkan masjid. Dia secara tegas mengutuk tindakan mengotori masjid tersebut.

"Kita perlu bekerja untuk meredakan ketegangan dan menghormati setiap warganegara, tanpa memandang agama," katanya kepada media Perancis.

Riester menambah, masjid baru ini diharapkan tetap akan dibuka dalam beberapa bulan akan datang.

Di Perancis, suatu tindak jenayah awam yang bersifat perkauman atau keagamaan akan dikenakan hukuman satu tahun penjara dan denda € 45.000. Keganasan terhadap kaum Muslimin di Perancis terus meningkat. Menurut Badan Pengawas Perlawanan Anti-Islam selama tahun 2012 sahaja terdapat sebanyak 200 kes keganasan terhadap Muslim.

Rabu, 17/04/2013
Lelaki Inggeris Acukan Pisau Pada Muslimah, Memaksanya Menanggalkan Jilbab


BRISTOL - Seorang lelaki yang mengugut seorang Muslimah di Bristol, United dibebaskan dari mahkamah tempatan, Selasa (16/4). Lelaki bernama David Norris itu hanya dikenakan hukuman pengawasan selama 2 tahun dan 6 bulan larangan minum arak.

David Norris sebelumnya didakwa kerana mengancam seorang Muslimah agar menanggalkan jilbabnya dengan sebilah pisau dapur yang diacukan ke tenggorok muslimah tersebut, demikian dilaporkan Bristol Post, Selasa (16/4)

David Norris pada awalnya mendekati seorang Musliman bernama Farduja Jama yang bersama anaknya di Morton Street, Barton Hill sekitar pukul 9 pagi waktu tempatan.

Norris yang mabuk berat tiba-tiba mengacukan pisau enam inchi sambil mengugut, "Tanggalkan jilbab kamu! Ini adalah kawasan Inggeris, kamu dilarang memakainya di sini. Tanggalkan jilbab kamu atau aku tikam kamu ..."

Norris kemudiannya mengarahkan pisau itu pada Farduja dan mengacukan pisau ke kiri dan kanan tekak Farduja. Pada hari yang sama juga, Norris menghampiri seorang Muslimah lain bernama Iqbal Osman yang sedang mengawasi anaknya bermain di Barton Hill Urban Park.

Norris bertanya mengapa dia memakai pakaian labuh dan menuduh Muslim telah "mengambil alih" negaranya. Dia kembali mengacukan pisau sebelum meninggalkan Iqbal Osman.

Di Mahkamah Bristol, Norris mengakui dua tuduhan gangguan bermotif agama dan dua tuduhan memiliki pisau tersebut. Hakim yang mengadili Bristol Nicholas Rowland mengatakan hukuman yang dijatuhkan kepada David Norris dilaksanakan supaya Norris tidak lagi mengulangi perbuatannya. Namun jika dia gagal mematuhi dan mengulang kembali perbuatan tersebut, maka dia akan diseret kembali ke mahkamah.

Khamis, 18/04/2013
AS Hantar 200 Tentera ke Sempadan Syria-Jordan


WASHINGTON - As menghantar sekitar 200 tentera dari unit Tentera Darat ke Jordan untuk membantu menjaga sempadan Syria dan merancang operasi yang diperlukan bagi memastikan keselamatan dari senjata kimia di Syria.

Keputusan untuk menghantar pasukan dari bahagian perancang dan pakar dalam perisikan, logistik dan operasi dilakukan setelah beberapa anggota parlimen menekan Obama bagi melakukan langkah-langkah lebih agresif untuk terlibat dalam perang di Syria yang sudah berlangsung 2 tahun.

Hagel dan Jeneral Martin Dempsey, ketua Ketua Staf Gabungan, mendapat pertanyaan dari ahli Jawatankuasa Angkatan Bersenjata tentang usaha memaksa keluar Presiden Syria Bashar Assad. Pemimpin-pemimpin Pentagon menegaskan bahawa situasi ini sangat rumit dan mereka harus yakin mengenai situasi yang ada sebelum mengambil langkah ketenteraan bagi menamatkan pemerintahan Assad.

Dempsey mengatakan dia telah menghabiskan banyak masanya bagi menangani masalah Timur Tengah. "Ini adalah masalah yang paling sukar berbanding yang lain," katanya. Hagel mengatakan pasukan baru akan menggantikan pasukan AS dalam jumlah yang sama yang telah ditugaskan di Jordan selama beberapa bulan.

"Pada masa ini, pasukan AS yang membantu Jordan tengah diambil dari pelbagai unit dan tempat," kata Hagel dalam kenyataan di depan Senat Jawatankuasa Angkatan Bersenjata.

"Penilaian tentera saya sekarang adalah bahawa kita telah melihat munculnya Jabhah al-Nusra dan saya lebih memberi perhatian daripada sebelumnya," kata Dempsey.

Pengumuman Hagel muncul menjelang perjalanannya minggu depan ke Israel, Jordan, Mesir, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu. Secara berasingan, Menteri Luar Negeri John Kerry akan melakukan perjalanan ke Turki dan Dempsey dan akan melawat China untuk membincangkan situasi di Syria.

Hagel dan Dempsey mengatakan mereka bertemu Obama di Rumah Putih pada hari Selasa dan membahas perihal Syria, walaupun mereka tidak membuat cadangan khusus tentang langkah-langkah yang mungkin dilakukan.

Sekian sahaja lintasan dunia dalam Friday Wrap kali ini. Semoga bermanfaat.

Post a Comment