RESEPI HOMEMADE YOGURT YANG SIHAT(DIET WAY)
BAHAN-BAHAN:
1)
Susu Segar
2)
Yogurt Semulajadi
3)
Bekas tahan panas/mangkuk
4)
Rice cooker/steamer
5)
Kain tebal(untuk tutup mangkuk)
masukkan
susu dalam periuk untuk dipanaskan…
panaskan susu guna api perlahan…kacau perlahan
lahan,panaskan sampai naik buih2 kecik di permukaan susu,bila nak naik buih2
kecik terus tutup api…
masukkan susu dalam
mangkuk.. hati2 ya panas ni..
tunggu susu suam2 sebelum masukkan yogurt,suhu susu dalam
43-45 darjah celcius.. baru bleh masukkan yogurt…kalau masukkan yogurt masa
susu terlalu panas nanti bakteria mati,kalau sejuk plak nanti bakteria tak
aktif…kalau nak tepat suhu 43-45 darjah boleh gunakan temometer, tak guna
temometer pun takpe, just agak2 je..celup jari dalam susu(basuh tangan dulu
na),kalau jari tak rasa melecur tapi masih panas kira dah ok dah tu…jangan
sampai susu sejuk tau…kalau lambat sangat nak tunggu susu suam,boleh
rendam balang dalam air paip,bagi cepat
sikit penurunan suhu…jangan rendam lama2 sangat,nnti sejuk terus plak
bila suhu dah ok boleh la masukkan yogurt. guna dalam 4-5
sudu besar yogurt untuk 1 litre susu,lepas masukkan yogurt tu kacau perlahan
lahan…yogurt mesti pada suhu bilik tau,baru dia tak terkejut bila kita masukkan
dalam susu suam tu. sebelum masak susu
tu keluarkan siap2 yogurt dari peti ais bagi dia hilang sejuk.
lepas masukkan yogurt, tutup mangkuk rapat2,pastu balut
dengan tuala atau kain tebal…balut lawa2,kemas2 supaya suhu tak keluar dan susu
tu kekal suam. simpan dalam ni 12 jam. ada orang buat 7-8 jam saja. jangan
kacau dah susu tu , jangan buka,jangan goncang2,jangan kacau2.
P/S: Nak tahu yogurt tu dah ok ke tak, dia jadi ketul2..
MASA UNTUK HIAS YOGURT YANG DAH SIAP IKUT TASTE MASING2.
TAPI KALI NI NAK BUAT YOGURT DENGAN STRAWBERRY LAYER. J
BAHAN-BAHAN:
1)
SERBUK KOKO
2)
Strawberry
3)
Yogurt homemade yang dah siap
Hias-hias strawberry
and serbuk koko by layer.. Last2 akan jadi macam ni.. hehe~ Siap dah dan boleh
enjoy
Post a Comment