Tips Membuat Kek Keju

0 comments

Assamualaikum w.b.t,

Bagaimana mendapatkan kek keju yang sedap dan menyelerakan pada pandangan pertama? Berikut adalah beberapa prinsip untuk membantu anda memahami kek keju.

#Prinsip 1
Kek keju ialah sejenis kastad, bukan kek. Sebagai kastad, ia sepatutnya tebal dan kaya berkrim. Sebagaimana kastad, kek keju bergantung kepada protien di dalam telur untuk memberikan strukturnya. Protiennya mula membentuk apabila suhu mencecah 160 darjah. Jika ia terlebih bakar, kastad akan menjadi kering.

#Prinsip 2
Pembakaran yang lama dan perlahan memberikan suhu dalaman yang sekata. Jangan bakar lebih dari 350 darjah. Sebaiknya gunakan acuan berwarna gelap untuk menyerap haba.

#Prinsip 3
Jangan terlebih bakar kek anda. Kebanyakan kek keju terlebih bakar lalu menjadi kering dan tidak berkrim. Kek keju yang terlebih bakar akan merekah. Untuk menentukan jika ia masak pada kadar sepatutnya, bahagian atas kek harus ’bergoyang’ tetapi bahagian tengahnya kelihatan lembut. Jika bahagian atasnya tidak `bergoyang’ dan kek berwarna keemasan, menandakan kek sudah terlebih masak. Jangan cucuk pisau atau penculik gigi ke dalam kek. Ini akan menyebabkan kerekahan.

#Prinsip 4
Pukul krim keju hingga lembut dan sekata. Lebih senang untuk membuat adunan krim keju jika dimulakan dengan melembutkan krim keju. Ambil krim keju dari peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam sebelum diadun.

#Prinsip 5
Campurkan bahan-bahan kepada krim keju. Jangan adunkannya. Jika udara memasuki adunan, kek keju akan kembang apabila dibakar tetapi kecut apabila ia sejuk. Rekahan juga mungkin terjadi.

#Prinsip 6
Kastad adalah lembut dan senang cair. Untuk memberi lebih tekstur kepada kek keju, tambahkan 1 atau 2 sudu besar tepung jagung atau tepung.

#Prinsip 7
Tekstur kek keju bergantung kepada telur. Adunan harus mengandungi telur yang mencukupi.

#Prinsip 8
Kek keju lebih mudah dikeluarkan dari acuan setelah dibiarkan sejuk sebentar. Biar selama 10 minit. Jika terlalu lama, kek mungkin mula melekat kepada acuan dan merekah. Acuan yang tidak melekat bukan sahaja memudahkan proses mengeluarkan kek, malah mengelakkan dari kek merekah.

Semoga tips ini bermanfaat dan tiada lagi masalah dengan kek keju anda.InshaAllah.

Wallahualam.
[kredit: http://cakecrumbsbeachsand.com/wp-content/uploads/2012/08/Strawberry-cheesecake6-001-650x433.jpg]Post a Comment