Murabbi Dalam Diri.

0 comments


Sesungguhnya kita diciptakan oleh Allah mempunyai matlamat yang tertentu iaitu agar kita sentiasa mengabdikan diri kepada Allah serta mentaatinya dengan melakukan perkara yang disuruh dan meninggalkan perkara yang dilarang.

Firman Allah Ta’ala dalam surah Adz –Dzaariyaat ayat 56 , berbunyi :

“Dan tidaklah Aku menciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadat-Ku.”

Dan  Allah telah menjanjikan pahala bagi mereka yang sentiasa beriman dan bertakwa kepadanya sebagai jaminan untuk mencium bau syurga dan sebaliknya iaitu  dosa dan api neraka kepada mereka yang mengkufuri perintahnya. Segala amalan kita didunia akan terputus apabila kita kembali menghadap ilahi.

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu katanya,, Rasulullah SAW telah bersabda : Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara, sedekah jariyah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang berdoa kepadanya.'' (HR Muslim)

Konsep beribadat itu amatlah luas. Jika difikirkan setiap dari kita sedari kecil hinggalah sekarang sering melaksanakan sesuatu hanya untuk kebaikan dan kesenangan diri sendiri. Pernahkah dari kita terfikir untuk melakukan sesuatu yang memberi manfaat kepada orang lain dan secara tidak langsung membawa kebaikan kepada diri kita. Dari hadis Rasulullah SAW ini jelaslah bahawa ilmu yang bermanfaat tidak akan meninggalkan kita biarpun jasad sudah terkubur kaku di sana. Ilmu yang bermanfaat sudah semestinya turut mendatangkan kebaikan kepada si penerimanya.

Namun, bagaimana ilmu yang bermanfaat itu?

Ayuhlah kita selami dalam hati , uji akal, tanya pada diri. Kualiti ini wujudkah pada diri kita? Mampukah kita mendapat aset bermanfaat yang dimaksudkan di dalam hadis ini?

(1 minit berlalu)

Walau apapun jawapan yang dijumpai, semoga itu terus menjadi batu loncatan untuk kita semua saling mengoreksi diri, setiap waktu.  .

Sesungguhnya mereka yang berilmu dan menyembunyikannya adalah termasuk daripada orang-orang yang rugi. Hidup mereka cuma setakat mendapat kepuasan diri sendiri dan pahalanya hanya setakat didunia sahaja. Sampaikanlah ilmu yang bermanfaat ini agar ianya tidak menjadi takungan air semata-mata yang akhirnya membiakkan jentik-jentik. Mana manfaatnya?

“Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat” (HR. Bukhari)

Begitu juga mereka yang luas ilmunya  , haruslah sentiasa beringat untuk tidak bermegah-megah dan merasakan ilmu yang diperolehinya sudah cukup hebat (nauzubillah). Ruang lingkup ilmu itu sendiri amatlah luas untuk dijelajahi. Ilmu yang dimiliki insan di atas muka bumi ini hanyalah  ibarat setitik  air dilautan jika ingin dibandingkan dengan Yang Maha Kaya, murabbi agung seluruh manusia, Allah SWT. Dari sini setiap dari kita haruslah meletakkan satu “mind set” bahawa setiap ilmu yang kita miliki itu haruslah membawa manfaat kepada setiap yang bernyawa. Dari sini wujudlah konsep pendidik, pembimbing, pengajar dan pembentuk. Bolehlah disimpulkan dalam satu kata-murabbi.

“Murabbi” merujuk kepada pendidik yang bukan sahaja mengajarkan sesuatu ilmu tetapi dalam masa yang sama cuba mendidik rohani, jasmani, fizikal dan mental anak didiknya untuk menghayati dan mengamalkan ilmu yang telah dipelajari. Nah.. Nampak seperti besar dan sukar kan? Namun, ingatlah ganjaran yang Allah telah janjikan kepada kita.

Sebagaimana firman Allah dalam surah Fussilat ayat 33 yang bermaksud:

"Siapakah yang lebih baik kata-katanya daripada seseorang yang menyeru kepada Allah dan beramal soleh dan berkata : sesungguhnya aku dari kalangan orang-orang Islam"

"Allah SWT shows me that everybody NEEDS a MURABBI. For Muhammad SAW is OUR MURABBI and Allah SWT IS 'THE MURABBI' for our prophets. For He (Allah SWT) is the GREATEST MURABBI to ALL OF US."


Ayuhlah sama-sama menjadi menjadi murabbi-murabbi yang ingin menyampaikan ilmu bermanfaat sebagai satu aset untuk ke syurgaNya kelak. Dalam mencorakkan kualiti murabbi ini dalam diri kita, janganlah dilupakan suri teladan terbaik yang telah Allah anugerahkan kepada kita semua, yakni Rasulullah SAW.

"Sesungguhnya telah ada dalam diri Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (yaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah. “
(al-Ahzab : 21)

Untuk menjadi hebat haruslah mencontohi role model yang hebat!

Wallahu’alam.
Post a Comment