MENCARI TUHAN DALAM LAGU

0 comments

Assalamualaikum wrt.

          Kita sebagai seorang manusia sememangnya berhak untuk membuat pilihan. Pilihan yang betul akan membawa kita ke arah kebaikan, manakala pilihan yang salah akan membuatkan manusia itu terjerumus jatuh ke lembah kehinaan.

          Tidak dinafikan dalam abad ini, muzik merupakan salah satu elemen yang penting dalam mewarnai jiwa manusia yang haus dan dahagakan hiburan. Rata-rata manusia pada abad ini tidak boleh lari daripada memilih muzik sebagai salah satu jalan alternatif untuk berhibur.

Berhibur itu tidak salah, namun seorang muslim itu haruslah bijak memilih dalam berhibur.

          Memang tidak dinafikan lagi dalam jutaan jenis lagu yang diputarkan dalam abad ini, kebanyakannya berkisar tentang cinta sesama makhluk serta bersifat keduniaan dan melalaikan. Meskipun begitu, dalam banyaknya lagu yang berunsurkan rasa rindu pada kekasih hati di dunia, adakalanya lagu yang sering didengari itu bila diamati dan dihadami sebenarnya membawa maksud tersirat yang jauh lebih hebat dari pujaan sepasang kekasih yang saling merindui antara satu sama lain.

          Penulis lebih gemar mendengar lagu-lagu begini yang sekali dengar seperti lagu untuk kekasih, tapi bila didasari lagu tersebut dapat dikaitkan dengan nilai ketuhanan..meskipun lagu tersebut bukan ditulis dengan sifat ketuhanan.

          Lagu-lagu tersebut mempunyai senikata melayu indah yang dapat kita kaitkan dengan tuhan, yang biasanya menggambarkan rasa rindu kita sebagai makhluk tuhan kepada-Nya. Bait-bait ayat yang digunakan jika diamati sangat sarat dengan elemen pujian dan ketauhidan, umpama sepasang kekasih yang bercinta dan merindui antara satu sama lain. Lagu-lagu inilah jika dihayati boleh menggeggarkan jiwa mereka yang mendengarnya.

          Oleh itu, berikut merupakan beberapa himpunan lagu saranan penulis yang dapat menggetarkan jiwa pendengar di kala mereka hauskan hiburan dan pencarian mencari Tuhan. Mungkin lagu yang tertera di sini boleh dikategorikan agak klasik dan sebagainya kerana coretan ini lebih senteng ke arah citarasa penulis, tapi saranan penulis, penulis yakin ada banyak lagi lagu lain di luar sana yang bersifat ketuhanan dan lebih kena dengan citarasa masing-masing, InshaAllah.

Akhir kata, berhibur itu tidak salah, tapi biarlah lagu tersebut menyeru kita kepada Tuhan.

Semoga terhibur, hayati, hadam dan selamat mencari Tuhan.

1) Kepadamu Kekasih - M.Nasir, Hattan, Jamal Abdillah

                            
Lagu rintihan kepada Tuhan tatkala diri terawang-awang dan hanyut dalam dunia. Ciptaan Zubir Ali yang liriknya datang dari sajak terkenal nukilan sasterawan Indonesia, Chairil Anwar.

3) I’tiraf - RaihanJuga lagu rintihan kepada Tuhan agar menerima taubat dan mengampuni dosa lalu,, di samping mendoakan supaya Tuhan memelihara diri dari melakukan khilaf dan berbuat=

4) Di Penghujung Rindu - Jamal AbdillahNukilan indah tatkala sang perindu bertemu Dia yang dirindukan itu di waktu kemuncak percintaan agung ini tiba iaitu ketika mati. Antara lagu yang tinggi bahasa tabirnya

5) Meniti Titian Usang - Search

 


Lagu yang memaparkan kisah hidup manusia tatkala melintasi titian Sirat, serta rayuan sayu supaya diselamatkan daripada azab yang bakal mendatang.

Wallahu’alam.


Post a Comment