Rububiyah, Uluhiyah & Hakimiyah

0 comments

Bismillahirahmanirahim

          Dalam kesibukan kita dalam mengejar mood imtihan(peperiksaan), selalulah peringatkan diri kita dengan Allah. Dalam kesibukan kita dalam membaca bahan imtihan, selalulah dibacakan sekali tujuan kita masih dihidupkan kepada diri sendiri (51:56, 2:30). Dalam kesibukan kita dalam merancang perjalanan untuk pergi berjaulah(jenjalang), jangan lupa untuk membawa bahan bacaan seperti Al-Quran dan buku-buku.

          Yup, untuk mengisi masa lapang semasa perjalanan anda ataupun sewaktu anda dalam kepenatan study week, saya mahu mencadangkan satu buku yang sempoi tetapi membuka minda. Buku ini bukanlah satu buku yang terlalu berinformasi dan bukanlah satu buku yang terlalu berat untuk dibawa bersama.

          Buku yang mengajak kita untuk mengenal Rabb (tuhan) kita agar kita selalu mengingati tujuan kehidupan kita. Buku yang mengajar kita untuk lebih dekat dengan Malik (tuhan) kita agar kita selalu merasa dekat dengan Nya tidak kira dimana kita berada dan apa yang kita lakukan. Satu buku yang mendidik kita untuk lebih menghayati sifat Illah (tuhan) kita yang Maha dalam segala-galanya, supaya kita menjadi hamba-Nya yang lebih Rabbani. Apabila kita mula mengenal si Dia, maka tiada perkara yang lebih merunsingkan diri kita selain dari kita merasakan diri ini mula menjauh dari Allah. Imtihan, masalah sewaktu perjalanan, masalah dengan keluarga, belum dapat zachut lagi, maka mulalah mencari Allah dan jagalah Allah, nescaya Allah akan menjaga kamu.

       
Dari Ibnu Abbas RA, katanya: Pada suatu hari aku berada dibelakang Rasulullah SAW (boncengan), lalu baginda bersabda: Wahai anak, peliharalah Allah nescaya (Dia) akan memelihara kamu, peliharalah Allah nescaya (Dia) akan berada dihadapan kamu, dan jika engkau memohon maka memohonlah kepada Allah, dan jika engkau meminta pertolongan maka mintalah pertolongan kepada Allah, dan ketahuilah bahawa sekiranya umat berkumpul (bersepakat) untuk memberikan suatu manfaat kepadamu, nescaya mereka tidak akan mampu berbuat demikian melainkan dengan sesuatu yang telah ditetapkan (ditakdirkan) oleh Allah, dan sekiranya umat berkumpul (bersepakat) untuk mendatangkan bencana keatas kamu, nescaya mereka tidak akan mampu berbuat demikian melainkan dengan sesuatu yang telah ditetapkan (ditakdirkan) oleh Allah. Dan telah diangkat segala pena dan telah kering segala buku.

(Hadis Hasan Sahih Riwayat Iman Tarmidzi)
Judul Buku : Rububiyah, Uluhiyah & Hakimiyah : Paksi Akidah, Bukan Mengkafirkan Sesiapa.

Penulis : Ustaz Alias bin Othman

Terbitan : KONSIS Network

Muka Surat : 245

Harga : Semenanjung RM 15.00 / Sabah Sarawak RM 17.00
Boleh didapati di http://imanshoppe.com/index.php?route=product/product&product_id=17
Wallahua'lam


Post a Comment