RESEPI: SHePHeRd PiE DaGiNg

0 comments
بسم الله الرحمن الرحيم
dengan nama allah yang maha pengasih dan penyayang

QS Al Baqarah: 172

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُلُواْ مِن طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَاشْكُرُواْ لِلّهِ إِن كُنتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ
“Hai orang-orang yang beriman, makanlah di antara rezeki yang baik-baik yang Kami berikan kepadamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika benar-benar hanya kepada-Nya kamu menyembah.


Bahan A ( utk pie )
1.       1 kg kentang..
2.      setengah cawan susu segar.. agak2 dalam 100 ml gitu..
3.      2 sudu besar butter.. butter ni biarkan dlm suhu bilik..
4.      1 sudu teh serbuk lada sulah
5.      garam secukup rasa

Cara menyediakan pie
1.       Mula2.. rebus kentang yg di dadu dalam air mencukupi.. rebus sampai empuk..
2.      Bila dah empuk sila toskan dan masukkan dalam bekas yg sesuai..
3.      Dalam keadaan kentang yg masih panas, lenyek2 dan lanyak2 itu kentang sampai hancur.. pakai whisker je.. senang.. !! Buat sampai semua kentang hancur tau.. jgn ada yg berketul2 lak.. kang tak lawa struktur dia kang..
4.      Bila kentang dah lumat, masukkan susu sikit demi sikit.. Jgn tuang semua tau.. tuang sikit2 pastu gaul.. tuang lagi.. gaul lagi.. agak2 kentang tu lembutnya mencapai tahap piawaian anda, toksah tuang susu lg..
5.      Kemudian, masukkan lak butter.. gaul lagi sampai sebati..
6.      Masukkan garam secukup rasa dan lada sulah..

Bahan2 Inti Daging
1.       Sebiji bawang holland.. di potong dadu..
2.      500 gram daging cincang..
3.      Sos prego..(apa2 jenama yang ade kt Russia ni.. boleh je.. hehe.. Asalkan halal dan baik utk diri)
4.      Serbuk lada hitam dan garam secukup rasa
5.      Keju sbg bahan penyedap.. ewahhhh..

Cara buat inti (inti versi lasagna)
1.       Memula.. panaskan sedikit minyak (campur 2 sudu butter kasi wangi)
2.      Tumis bawang yg di dadu sampai layu..
3.      Pastu masukkan daging cincang tadi..
4.      Masak sampai daging tersebut bertukar kaler(sampai masak)
5.      Pastu pulak tuang je sos prego tadi.. masukkan sekali serbuk lada hitam ikut suka la nak byk mana.. kacau rata.. masak lagi dlm beberapa minit gitu..

Last step :D
1.       Sediakan bekas pie atau tray yg sesuai.. guna bekas ramekin je.. senang sikit nak makan..
2.      masukkan kentang lenyek dulu.. suka hati nak letak tebal mana..
3.      Pastu lapiskan dgn inti daging.. ni biar banyak sikit.. baru sedappp..
4.      Kemudian tutup dgn kentang lenyek lagi.. Di akhiri dgn taburan keju di atasnya.. Bakar le dlm oven yg telah di panaskan terlebih dahulu dgn suhu 180 celsius... api oven atas bawah ye..  bakar sampai keju di atasnya cair dan mula bertukar warna keperang2an sikit.. jgn sampai hangit lak..

SELAMAT MENCUBA J





Post a Comment