Marah itu mudah, tapi sabar lebih indah !

0 commentsSabar itu penat,
Sabar itu resah,
Sabar itu gundah,
Sabar itu emosi,
Sabar itu susah.

Tapi sabar itu akan berhujung indah.
     Tapi bila indahnya?

***********************************************************************************************************************
Persoalan keindahan sabar seringkali bermain dalam fikiran kita sebagai seorang hamba. Pernah tak terbayang bagaimana nabi-nabi terdahulu yang diutus oleh Allah swt kepada manusia untuk berdakwah sabar dan tabah dengan kehendak dan mehnah kaum mereka. Jika sifat sabar yang dicipta Allah ini tiada dalam setiap manusia, pasti semua gerak kerja dakwah dan sunatullah kehidupan ini akan terumbang-ambing dan tidak berjalan dengan lancar. Betapa hebatnya sifat sabar yang Allah sudah janjikan ganjarannya kepada mereka yang bersikap begini.

Firman Allah Ta’ala yang bermaksud:

“Dan orang yang bersabar dalam musibah, penderitaan dan peperangan, mereka itulah orang yang benar imannya dan mereka itulah orang yang bertaqwa.”
(Al-Baqarah, 2:177).

Daripada ayat di atas, Allah menyatakan bahawa orang-orang yang bersabar dalam kehidupan mereka, mereka inilah yang tinggi darjatnya di sisi Allah. Ketinggian darjat itulah kemanisan dan keindahan yang ingin kita kecapi di hujung jalan.


Sabar pada manusia ini ada dua jenis.

Pertama ialah sabar yang kebiasaannya manusia selalu buat atau alami. Contohnya, menahan atau bersabar dengan cabaran dan dugaan, sabar tahan marah, pendam perasaan , pendam rasa sakit. Itu sabar yang biasa.

Yang kedua ni ialah sabar yang indah. Sabar jenis inilah kita akan peroleh apabila kita ikhlas dan sentiasa bersyukur dalan setiap perkara. Orang yang dalam jenis ni, dia akan mennerima sesuatu musibah itu dengan rasa gembira dan syukur. Analoginya seperti seorang kanak-kanak mendapat gula-gula atau lebih lagi dari itu. Dia percaya, jika dia bersabar, Allah akan angkat darjatya.

Dalam pendapat lain, Imam al-Ghazali menegaskan bahawa sabar itu ada dua. Pertama ialah sabar yang bersifat badani (fizikal). Sabar fizikal berupa seksaan, penyakit dan kesusahan yang menimpa jasad. Kedua bersifat rohani (spiritual) seperti ejekan orang, perpisahan, kekecewaan, kegagalan, kematian dan lain-lain yang kebanyakannya menekan nafsu dan bertentangan dengan kehendak diri.

            Justeru, jika seseorang mampu bersifar sabar secara syumul (kedua-duanya) maka dia akan memiliki dua keindahan. Pertama, keindahan fizikal dan kedua, keindahan rohani. Sabar itu bererti “menahan”. Jika kita mampu menahan diri ketika melakukan ketaatan, meninggalkan maksiat dan ditimpa musibah, nescaya akan semakin indahlah wajah dan akhlak kita.


Sabar itu ada di hati. Apabila hati baik, wajah akan kelihatan cantik. Apabila hati baik, kita akan sentiasa dapat melihat kebaikan. Ya, bersabarlah! Kita akan jadi orang baik dan kita akan merasai ketenangan dan keindahan dengan kebaikan itu. Sesungguhnya… sabar itu indah!

***********************************************************************************************************************

Sabar itu ilmu peringkat tinggi.
Setiap hari belajarnya,
Setiap saat latihannya,
Setiap masa ujiannya,

Hingga hujung nyawa sekolahnya.


Post a Comment