MOSCOW | BAZAAR FOR REFUGEE

0 comments

Beautiful message for Syria, Gaza and others.
Alhamdulillah baru-baru ini AZAM Moscow telah mengadakan satu program berbentuk ‘’Charity’’ iaitu BAZAAR FOR REFUGEES atau singkatanya BFR dengan bilangan kehadiran mencecah 180 orang.

Tema yang dibawa , kemanusiaan , terus dapat kita fahami bahawa program ini tidak hanya memberi pembaikan ekonomi kepada sesebuah pihak , mahupun berkumpulan atau individu . Hal ini demikian , tujuan pelaksanaan program ini adalah untuk memberi peringatan atau kesedaran kepada masyarakat yang berkait rapat dengan nasib saudara kita yang ditindas di seantero dunia. Melalui BFR ini , 30% keuntungan hasil jualan setiap penjual akan disalukan kepada satu badan kemanusiaan di Malaysia iaitu (MyCare).

Program ini berlangsung pada 25hb Oktober yang lalu di Dewan ISKC, MAI. Bermula dari Jam 11 pagi peniaga dan juga pengunjung mula memenuhi dewan ISKC. Pelbagai jenis makanan tempatan Malaysia , t-shirt, buku-buku ilmiah, dijual pada hari tersebut . Terdapat juga booth ‘’Lepak-Lepak Bahagia” dimana menceritakan kepada pengunjung yang hadir mengenai ‘’Refugees” itu sendiri serta menjelaskan apa itu ‘’Lepak-Lepak Bahagia’.Terdapat beberapa persembahan menarik yang berlangsung pada hari tersebut antaranya Flashmob yang disertai kumpulan pelajar MAI , pidato disampaikan , Florence Najla bt Ahmad Soekarman , syair dan sajak yang dinukilkan oleh Anis Salman turut selangi dengan nasyeed didendangkan oleh Fakhri dan Radzwan dan banyak lagi.

Jutaan terima kasih kepada semua persatuan yang turut serta, para pengunjung dari pelbagai lokaliti, serta sekalung penghargaan buat pegawai-pegawai kedutaan yang sudi hadir memeriahkan lagi BAZAAR FOR REFUGEES ini. Program ini berakhir kira-kira jam 4 petang.

Harapan kepada semua mahasiswa agar terus menghidupkan sifat ambil tahu dan juga sifat saling membantu kepada golongan yang memerlukan serta terus cakna dalam isu semasa berkaitan saudara-saudara kita yang di tindas ketika ini.
Presiden AZAM Moscow bersama Pegawai Mara, En Saifuddin Ahmad


Suasana semasa event berlangsung

Persembahan daripada pelajar MAI
Flashmob daripada pelajar MAI

Persembahan daripada Ilham Muntari dan juga Ashrul Affiq  
Para penjual daripada PPIM
Para penjual


 FLASHMOB BAZAAR FOR REFUGEE
Post a Comment