DAKWAH DAN ISLAAH

0 comments
Bismillahirahmannirahim.
Assalamualaikum wbt.

Definisi :

'Dakwah' bermaksud 'panggilan' atau 'jemputan'; yang bermaksud
1. untuk mengajak orang bukan Islam kepada Islam2. mengajak umat Islam untuk memahami dengan lebih mendalam dan mengamalkan Islam'Islaah' secara literal bermaksud 'untuk membaiki' atau 'meningkatkan'. Dalam konteks Islam, ia merujuk kepada usaha-usaha untuk memperbaiki umat Islam atau untuk membetulkan mereka.


Perbezaan antara dakwah dan Islah:

Dakwah dalam bahasa Arab sebenarnya bermaksud jemputan dan jemputan hanya boleh diberikan kepada orang luar. Dan dalam istilah Islam, Dakwah ul Islam bermakna jemputan kepada Islam. Apabila kita bercakap mengenai Islam kepada orang bukan Islam ia dipanggil Dakwah.
Ramai orang berfikir apabila kita bercakap mengenai Islam kepada orang Islam ia juga dipanggil dakwah. Pada dasarnya apabila kita bercakap mengenai Islam kepada orang Islam dan membantu dia untuk lebih memahami mengenai Islam, perkataan yang lebih sesuai digunakan adalah Islah.Hukum Berdakwah:


    اَنْفِذْ عَلَى رَسُلِكَ حَتَّى تَنْزِلَ بِسَاحَتِهِمْ ثُمَّ اُدْعُهُمْ إِلَى الإِسْلاَمِ وَأَخْبِرْهُمْ بـِمَا يَجِبُ عَلَيْهِمْ مِنْ حَقِّ اللهِ فِيْهِ فَوَاللهِ لِأَنْ يَهْدِيَ اللهُ بِكَ رَجُلاً وَاحِداً خَيْرٌ لَكَ مِنْ أَنْ يَكُوْنَ لَكَ حُمْرُ النَّعَمِ ) (رواه البخارى)

“Ajaklah mereka memeluk Islam dan beritahu mereka apa-apa yang diwajibkan atas mereka yang berupa hak Allah di dalamnya. Demi Allah, Allah memberi petunjuk kepada seseorang lantaran engkau, adalah lebih baik bagimu daripada engkau memiliki unta merah”


Berdakwah Secara Lemah Lembut Dan Berhikmah

1)      أن رسول الله صلى الله عليه و سلم قال يا عائشة: إِنَّ اللهَ رَفِيْقٌ يُحِبُّ الرِّفْقَ وَيُعْطِي عَلَى الرِّفْقِ ماَ لاَ يُعْطِي عَلَى العُنْفِ وَماَ لاَ يُعْطِي عَلَى مَا سِوَاهُ. (رواه مسلم)
“Sesungguhnya Allah Maha lembut, mencintai kelembutan, dia memberikan kepada yang lembut apa yang tidak diberikan kepada yang kasar”


2)      إِنَّ الرِّفْقَ لاَ يَكُوْنُ فيِ شَيْءٍ إِلاَّ زَانَهُ وَلاَ يُنْزَعُ مِنْ شَيءٍ إِلاَّ شَانَهُ    (رواه مسلم)
“Sesungguhnya, tidaklah kelembutan itu ada pada sesuatu kecuali ia akan membaguskannya, dan tidaklah (kelembutan) itu tercabut dari sesuatu, kecuali akan memburukkannya”


3)      مَنْ يُحْرَمُ الرِّفْقُ يُحْرَمُ الْخَيْرُ (رواه مسلم)
Barang siapa yang tidak terdapat kelembutan padanya, maka tidak ada kebaikan padanya4)      وقال النبي صلى الله عليه وعلى آله وسلم وهو يبعث الناس: (يَسُرُّوا وَلاَ تُعَسِّرُوْا، وَبَشِّرُوْا وَلاَ تُنَفِّرُوْا، فَإِنَّمَا بُعِثْتُمْ مُيَسِّرِيْنَ وَلَمْ تُبْعَثُوْا مَعَسِّرِيْنَ) (رواه مسلم)

“Hendaklah kalian bersikap memudahkan dan jangan menyulitkan. Hendaklah kalian menyampaikan kabar gembira dan jangan membuat mereka lari, karena sesungguhnya kalian diutus untuk memudahkan dan bukan untuk menyulitkan.”

sumber: http://follyakbar.blogspot.ru/2012/07/hadits-hadits-dakwah.html
               http://answering-christianity.com/yahya_ahmed/top_10_excuses_no_dawah.htm


Wallahua'lam
Post a Comment