MOSCOW | SPRING SPRINKLE 2014

0 comments
Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah..
Pada tarikh 25 May 2014, Azam Moscow juga telah mengadakan rehlah, SPRING SPRINKLE yang bertemakan WE CARE FOR HUMANITY di Park Uni M2.

Program ini bermula dengan aktiviti warm up, Poco-poco dan diikuti dengan aktiviti Explorace. Para pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan berdasarkan tema, We Care For Humanity iaitu nama-nama negara yang kita perlu awarekan iaitu Syria, Palestin, Bangladesh, Pakistan, Sudan, Myammar, Rohingya, Thailand, Bosnia, dan Afrika.
Aktiviti explorace bermula dengan sesi taaruf(ice breaking) bersama ahli kumpulan, diikuti berapa cabaran dan diakhiri dengan setiap kumpulan perlu menyelesaikan puzzle as a take home message iaitu kesedaran perlunya mengambil berat tentang dunia(peperangan, bencana alam, kebuluran, penderaan kanak-kanak dan sebagainya.
Sesi penyampaian hadiah dan makan-makan menjadi penutup bagi rehlah kali ini. Alhamdulillah, semua pelajar yang mengikuti program ini semuanya gembira dan dapat lebih mengeratkan lagi ukhwah antara semua pelajar tidak kira usia, bangsa, dan agama.

“Sesiapa yang melapangkan seorang muslim dari satu kesusahan dunia nescaya Allah melapangkan untuknya satu dari kesusahan di akhirat. Sesiapa yang memudahkan seseorang yang berada di dalam kesusahan nescaya Allah akan memudahkan (urusannya) di dunia dan di akhirat dan sesiapa yang menyembunyikan rahsia seorang muslim nescaya Allah akan memelihara rahsianya di dunia dan di akhirat. Dan Allah sentiasa menolong seseorang hamba selama ia menolong saudaranya”.
Wallahua'lam.
Post a Comment