PARK

0 comments
Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamu’alaikum wbt.

Firman Allah SWT dalam Surah Ali Imran ayat 191 :

“ Mereka adalah orang yang mengingati Allah smbil berdiri, duduk atau dalam keadaan baring dan mereka memikirkan penciptaan langit dan bumi (seraya berkata) “Ya Tuhan Kami, tiadalah engkau menciptakan ini dengan sia-sia... “Sempena tema bulan ini iaitu Sukan,Local Wrap akan membawa anda mengenali park yang terdapat di setiap lokaliti.Di Russia park akan menjadi tumpuan pelajar di sini terutamanya pada musim Autumn dan Spring 

~MOSCOW~


Nama: Воробьёвы го́ры (Sparrow Hills)
Metro: Воробьёвы го́ры
Penjelasan:Terletak bersebelahan dengan Moscow State University ( MGU ) , kawasan ini adalah besar untuk berjalan dan mengayuh basikal pada musim panas dengan pemandangan indah bandar dari platform di seberang Universiti. Burung mempunyai tiada kaitan dengan nama: di abad ke-15 seorang wanita mulia membeli kampung di sini daripada imam yang dipanggil Vorobey . Nama Vorobey telah hidup lebih lama kemuliaan Besar Soviet pemimpin Lenin , yang namanya bukit ini memakai pada zaman Soviet. Di hadapan topeng MSU menghadapi Moscow- sungai terdapat persegi besar dan lorong indah dihiasi dengan hiasan arca saintis Rusia yang terkenal. Lorong membawa kepada tempat pemerhatian yang terbaik di bandar ini. Banyak pasangan pengantin akan melawat tempat terkenal ini selepas majlis perkahwinan rasmi mereka. Pada musim sejuk anda juga boleh melihat salji tumpangan dan alpine ski di atas bukit di bawah. Pada malam hujung minggu , jalan-jalan di antara platform dan Moscow State University adalah tabir untuk perlumbaan kereta tanpa persediaan. Vendor cenderamata sentiasa di platform. Untuk mendapatkan ke taman, mengambil metro ke stesen Vorobyovy Gory , kemudian berjalan ke atas bukit untuk titik pemerhatian.~VOLGOGRAD~


Nama: Park Drujhbi

Lokasi: sebelah Evropa

Penjelasan: Park Drujhbi baru sahaja dibuka di Volgograd tahun lepas. Berkonsep ala-ala Europe, dan dikelilingi flora dan fauna, tempat ini memberi aura yang baru dan segar kepada warga Volgogradians. Antara aktiviti yang boleh dilakukan adalah berjogging, bersenam, berjalan muhasabah diri mahupun berusrah 'picnic'. Taman ini berdekatan dengan taman permainan kanak-kanak dan tidak jauh juga dari tempat bermain paintball
~NIZHNY NOVGOROD~

Nama: Switzerland Park (Park швейцария)
Lokasi : terletak bertentangan dengan hostel pelajar.
Kemudahan :Taman tema, games stall, kemudahan menyewa basikal, paintball, restoran, gerai menjual ice cream, popcorn dan cotton candy.
Taman tema yang penuh dengan permainan seperti Ferris Wheel, Bumper car, Move it dan permainan yang sesuai dengan kanak-kanak akan mula dibuka pada pertengahan bulan April. Harga tiket boleh didapati dalam range 100-150 ruble bagi setiap permainan.
Kebiasaannya, apabila musim bunga telah tiba, pelajar memilih untuk ber-BBQ atau ber-picnic di park ini bersama batchmates, usrahmates dan groupmates. Hari Keluarga Nizhny Novgorod juga telah beberapa kali berlangsung di kawasan park ini.
Bagi nature-lover pula, kawasan tepi tebing menghadap Sungai Oka adalah tempat yang paling sesuai untuk meluangkan masa dan beristirehat bersama yang tersayang. Pemandangannya yang begitu cantik akan membawa kita untuk lebih mengenal Pencipta kita, Allah SWT. Kawasan dalam hutan yang dikelilingi pokok pokok pula akan menjadi pilihan untuk lokasi sesi photoshoot.
~ST PETERSBURG~

Nama park : Uzhno-Primorskiy Park (Южно-Приморский парк)
Lokasi : Berada di Kracnoselkiy Raion (в Красносельском районе)
Penerangan : Taman ini terletak berdekatan dengan hostel pelajar. Hanya sekitar 10 minit perjalanan dengan menaiki tramvai (no 41 atau 36) atau bas (no 200 atau 210) dari hostel. Pelbagai aktiviti boleh dijalankan di sini seperti memancing, menunggang basikal, beriadah, berkelah dan sebagainya. Anda boleh menikmati pemandangan taman dan tasik yang indah dengan jarak yang dekat dari kediaman anda!~KURSK~

Name: Gogolia Park

Lokasi: Jalan Gogolia , mengambil masa 10 minit berjalan dari Kursk State Medical University (KSMU)

Penerangan: Orang Russia biasanya datang ke taman ini untuk melakukan aktiviti rekreasi atau hanya menghabiskan masa lapang mereka dengan orang yang tersayang di taman. Anak-anak remaja dan muda sentiasa dilihat dengan basikal roda tiga mereka (untuk kanak-kanak kecil), basikal dan juga rollerblades! Ibu bapa mereka menyelia dari tempat yang jauh sama bercakap antara satu sama lain atau berkenalan dengan ibu bapa lain. Anda boleh berjoging di sini, atau amalan berbasikal atau sepatu roda kemahiran di sini pada musim yang sesuai. 
Taman ini adalah tempat yang sangat cantik; setiap musim akan membawa vibe yang sangat berbeza dan pengalaman. Dan ya, ia adalah tempat yang bagus untuk mengambil gambar-gambar cantik, walaupun dengan hanya telefon!Semasa musim luruh, melihat semua daun berwarna-warni jatuh kerana perubahan masa dengan. Ia adalah sebuah taman yang bagus untuk mempunyai sesi mendapatkan-bersama-sama dengan rakan-rakan anda dan juga mempunyai masa yang baik dengan rakan-rakan usrah anda!


Wallahua'lam.


Post a Comment