NIZHNY NOVGOROD | MEDICAL CARNIVAL 2014

0 comments
Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum wrt.

“Pelajar perubatan Russia, khabar dan rupa, adakah serupa?” Tepuk dada tanya selera.
Medical Carnival adalah satu event yang julung julung kalinya dianjurkan di Nizhny Novgorod dengan kerjasama IMAM Nizhny, AZAM Nizhny dan KuNizh. Program yang diketuai oleh Saudara Amir Hamzah Hamzaid telah berlangsung selama hampir 10 jam pada hari Sabtu (26hb April 2014) bertempat di Dewan Hostel 3 dan kawasan sekitarnya. Antara hadaf yang cuba diketengahkan adalah :
1. membentuk pelajar yang berkeyakinan, intelektual dan whole rounded.
2. meningkatkan kesedaran dalam kalangan pelajar tentang perkembangan ilmu perubatan
3. menggalakkan senior dan junior untuk berkongsi ilmu
4. mengeratkan hubungan silaturahim antara pelajar NizhGMA termasuk hubungan bersama pelajar non-Malaysian
5. meningkatkan kesedaran tentang isu kemanusiaan yang sedang berlaku di seluruh dunia

Medical Carnival yang bertemakan "Knowledgeable Communtiy Inspire Possibility" telah bermula seawal jam 10 pagi dengan Health Fair Exhibition yang melibatkan 6 booth pelajar yang terdiri daripada booth Parkinson Disease, Dengue Fever, Atrial Fibrillation, Breast Cancer, Euthanasia, dan 3D Printing. Booth mereka diadili oleh pengadil jemputan Dr Ajmal manakala booth terbaik dan speaker terbaik telah diadili oleh orang ramai.
Tepat jam 12.30 tengah hari event, diteruskan lagi dengan English debate dengan tajuk “This house would like to make organ transplantation compulsory for brain death patients”. Government team dibarisi oleh pelajar non Malaysian manakala opposition team pula dibarisi oleh pelajar Malaysia. Event bertambah gamat apabila Debat Ala Parlimen pula mengambil tempat pada jam 2.00 petang dengan tajuk hangat “Pelajar Perubatan Russia, indah khabar dari rupa”. Dewan telah bersorak setiap kali point-point bernas diutarakan pembahas.
Jam 3.30 petang, pelajar-pelajar mendengar talk yang disampaikan oleh Dr Syamirullah Rahim, senior Nizhny Novgorod yang kini merupakan seorang HO. Beliau berkongsi sedikit sebanyak pengalaman suka duka bergelar pelajar perubatan Russia serta cabaran mental dan fizikal yang perlu ditempuhi apabila bergelar seorang HO. Selain debat, exhibition dan talk, medical carnival turut menyediakan booth jualan buku perubatan terpakai, booth makanan, booth jualan merchandise Medical Carnival serta sudut bacaan.
Tidak dilupakan juga booth pameran kemanusiaan tentang isu-isu terkini yang berlaku di seluruh dunia seperti Tragedy MH370, South Korean Ferry Disaster, Poverty, Child Abuse, Human Trafficking dan Drugs Criminal. Pameran ini bertujuan untuk mencakna isu ummah atau lebih tepat lagi isu kemanusiaan dalam kalangan pelajar Nizhny tidak mengira bangsa mahupun agama. Kain rentang turut disediakan bertujuan untuk memberi peluang pelajar mengekspresikan perasaan mereka serta menunjukkan sokongan mengenai isu-isu ini.
Jam 5.30 petang, event telah diakhiri dengan ucapan Saudara Amir Hamzah Hamzaid, ucapan Dr Ajmal dan seterusnya penyampaian hadiah kepada para pemenang. Berikut merupakan senarai para pemenang :
Health Fair Exhibition :
1. 3D Printing (Leo Zhen Hao, Umadhevan Kanapathy, Lee Zhi Yuan)
2. Dengue Fever ( Nurul Ihsan binti Muhammah Fareed & Siti Nur Fa’izulba’edah binti Mat Razi)
3. Breast Cancer Awareness (Wan Nur Syazana binti Wan Zin & Siti Hajar binti Mohammad Farid)

English Debate :
dimenangi oleh opposition team yang terdiri daripada : 
1. Atiqah binti Mohamed Salim
2. Fatin Syahirah Nahrowi
3. Yu Kah Ling
best speaker : Fatin Syahirah Nahrowi

Debat Ala Parlimen
dimenangi oleh barisan kerajaan yang terdiri daripada :
1. Ariff Azali
2. Naqiuddin Rozman
3. Nasir Zainal Abidin
speaker terbaik : Ariff Azali

LitMed (Literature Medical) Competition :
Siti Hajar binti Mohammad Farid
Siti Nur Fa’izulba’edah binti Mat Razi
Ng Wei Meng

Akhir kata, tanpa tulang belakang yang kukuh dan sistematik, event seperti ini tidak akan berlangsung dengan jayanya. Tahniah diucapkan kepada team Medical Carnival yang bekerja siang malam bagi memastikan kelancaran event ini. Firman Allah SWT dalam Surah As Saff ayat 4 yang bermaksud :
“ Sesungguhnya Allah mencintai orang yang berperang dijalan Nya dengan barisan yang teratur, seolah olah mereka seperti bangunan yang tersusun kukuh. ”


Wallhua'lam.


Post a Comment