“Make Me Strong – Sami Yusuf” : Motivasi di kala Sangsi dan Depresi

0 comments
Assalamualaikum wbt.

Syukur ke hadrat Illahi, kita diberikan kesempatan untuk terus bernafas dan menghirup gas-gas penuh nikmat dalam menjalani kehidupan seharian sebagai hamba Allah swt. Kita masih diberi peluang melihat dunia seterusnya diberi keupayaan dalam mengerjakan ibadah sebagai simbolik pengabdian cinta kita kepada yang Maha Esa. Sudah terang lagi bersuluh, Allah terus menghujani hamba-hambanya dengan rahmat pancaindera sempurna untuk membaca nukilan pada ruangan ini di blog Azam Russia. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah

Bersempana dengan bulan hijrah, entri pada kali ini ingin berkongsi dengan pembaca sebuah lagu yang mungkin sudah biasa didengari oleh segelintir daripada golongan pengikut setia blog ini. Semestinya kita sudah kenal dengan Sami Yusuf, penyanyi warganegara British yang kini sudah menghasilkan 4 album. Penyanyi berketurunan Azerbaijani ini menghasilkan album pertama yang diberi judul 'Al-Mu'allim' pada tahun 2003 disusuli dengan album 'My Ummah' yang dihasilkan pada tahun 2005. 'Wherever You Are' mula dipasarkan pada tahun 2009 sebagai album ketiga dari beliau sebelum menerbitkan album terbaru berjudul 'Salaam' pada tahun lepas. Konsep kerohanian dan spiritual yang diimplementasikan di dalam karya-karya beliau sememangnya mendapat sambutan di seluruh dunia. Hasil jualan album pertama dan kedua sahaja telah mencecah 7 juta unit. Ini membuktikan impak muzik yang dibawa oleh penyanyi ini cukup besar rata-rata kepada penggemar hasil seni beliau yang majoritinya adalah masyarakat Islam sendiri.

Entri pada kali ini ingin memfokuskan kepada salah satu lagu ciptaan beliau yang cukup dekat dengan hati setiap hambaNya yang senantiasa mencari keredhaanNya. Perjalanan dakwah di samping perlaksanaan ubudiyah dan khilafah bukanlah jalan yang mudah. Jika onak duri di sepanjang laluan ini sudah dirasakan berat, kepayahannya lebih parah daripada itu. Ibarat terowong panjang yang gelap, kadang kala hati ini akan berdetik mengajuk minda merasakan seolah-olah perjalanan ini seperti tiada penghujungnya.


"Make Me Strong"


I know I’m waiting 
Waiting for something 
Something to happen to me 
But this waiting comes with 
Trials and challenges 
Nothing in life is free 
I wish that somehow 
You’d tell me out aloud 
That on that day 
I’ll be ok 
But we’ll never know cause 
That’s not the way it works 
Help me find my way

My Lord show me right from wrong 
Give me light make me strong 
I know the road is long 
Make me strong 
Sometimes it just gets too much 
I feel that I’ve lost touch 
I know the road is long 
Make me strong 

I know I’m waiting
Yearning for something 
Something known only to me 
This waiting comes with 
Trials and challenges 
Life is one mystery I wish that somehow 
You’d tell me out aloud 
That on that day you’ll forgive me 
But we’ll never know cause 
That’s not the way it works 
I beg for your mercy

My Lord show me right from wrong 
Give me light make me strong 
I know the road is long 
Make me strong 
Sometimes it just gets too much 
I feel that I’ve lost touch 
I know the road is long 
Make me strong


"Make Me Strong" merupakan track yang ke-10 di dalam album ketiga Sami Yusuf yang berjudul "Wherever You Are". Jujur dari hati penulis yang tidak lekang dari melakukan dosa ini, lagu ini memberi kesan yang mendalam. Menerusi tajuk lagu ini sendiri, mesej utama yang cuba disampaikan menerusi bait-bait lirik yang puitis dan bermakna ini adalah untuk kita sentiasa berdoa, memohon dan merayu kepada Allah untuk memberikan kita kecekalan, ketegaran dan kekuatan hati dalam menempuhi pancaroba.

Dalam konteks hijrah, agak kuat korelasi lirik lagu ini jika dipadankan dengan cabaran dalam menempuhi hijrah itu sendiri. Hijrah bukanlah satu proses yang ringkas dan mudah tetapi lebih kepada perjalanan yang payah dan berterusan. Konsep hijrah itu sendiri sebenarnya adalah perubahan ke arah yang lebih baik. Namun begitu, bak kata masyarakat umum, bukan senang untuk menjadi baik. Dari langkah pertama yang diorak untuk menjadi hamba yang lebih cemerlang, cabaran sudah dihumban bertubi-tubi. Bisikan syaitan, ejekan dan cemuhan, godaan serta tarikan dunia fana, semuanya wujud di mana-mana. Hanya berbekalkan niat yang benar serta hati yang sabar, insha Allah hati ini tidak akan alpa menurut kedurjanaan yang setiap masa melambai penuh kemesraan. Namun, sudah pasti akan ada masa kita akan merasa down dan hopeless' sehingga merasakan 'Sometimes it just gets too much, I feel that I’ve lost touch' seperti yang dibicarakan di dalam lirik lagu ini.

Ada saat kita akan merasakan seolah-olah beban yang dipikul atas dasar perubahan sudah cukup berat untuk ditampung hinggakan kita meronta dan menangis tetapi yakinlah "Allah tidak membebankan seseorang melainkan mengikut kesanggupannya" (al-Baqarah 286).

Kita kena sentiasa sedar bahawa 'the road is long' dan ‘this waiting comes with trials and challenges’. Jika kita ingin mengadu, tadah sahaja tangan ke langit mahupun sujud ke lantai dan mintalah pertolongan dari Allah kerana "Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenang"(ar-Ra'd : 28). Bila kita diuji dengan kesusahan, ingatlah firman Allah: "Dan mintalah pertolongan (Allah) dengan sabar dan solat." (al-Baqarah: 45). Insya Allah, Allah akan 'show us right from wrong' dan 'give us light' seterusnya 'make us strong'. Maka akan tercapailah misi hijrah kita seterusnya mendekatkan kita setapak lagi ke arah jannahNya yang kekal abadi.

Sememangnya penyampaian bersahaja oleh Sami Yusuf berlatarkan alunan yang syahdu dan melankolik mampu mengetuk pintu hati kita yang selalu lemah. Dinamik korus lagu ini pada separuh kedua lagu ini dilagukan dengan projeksi penuh bersemangat seterusnya mampu mengembalikan semangat-semangat para pemuda dan pemudi sekalian untuk terus memohon petunjuk dariNya.

Akhir kata, Rasulullah s.a.w pernah bersabda “Tidaklah seorang muslim menderita kerana kesedihan, kedukaan, kesusahan, kepayahan, penyakit, dan gangguan duri yang menusuk tubuhnya kecuali dengan itu Allah mengampuni disa-dosanya”. (HR Bukhari).
Sesungguhnya janji Allah itu pasti. Oleh itu, kenapa perlu berputus asa???
Wallahua'lam


Post a Comment