Friday Wrap (25 Oktober - 31 Oktober 2013)

0 comments
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
Salam wbt, 
Friday Wrap kembali membawakan kepada isu dan berita terkini dari seluruh pelusuk dunia.

  

PALESTIN
       Sementara itu, Menteri Luar Palestin Riyad al- Malki pada Khamis mengutuk rancangan Israel untuk membina beratus-ratus rumahpenempatan  baru di Jerusalem , dan mengancam untuk mengambil tindakan undang-undang antarabangsa sebagai tindak balas.

    Israel mengumumkan pada Rabu lalu, akan membina 1,500 rumah penempatan  baru dalam kawasan Arab Jerusalem , selepas melepaskan 26 tahanan Palestin selaras dengan komitmen untuk rundingan damai AS yang disokong .
   "Kementerian luar negeri serius untuk membawa kes ini  ke mahkamah dan organisasi antarabangsa, dan memfailkan aduan yang perlu untuk menghentikan bangunan penempatan baru, " kata Malki .
Beliau mengutuk " pelan yang diluluskan oleh Perdana Menteri Benjamin Netanyahu untuk membina penyelesaian, dan percubaan Netanyahu untuk mengaitkan isu penempatan baru dan isu tahanan itu".
"Kepimpinan Palestin akan mengambil beberapa langkah-langkah dalam beberapa hari akan datang untuk menghadapi serangan pembinaan penempatan baru, " kata ketua Pertubuhan Pembebasan Palestin berkata selepas mesyuarat itu.

      Israel berkata ia tidak pernah berjanji untuk membekukan penyelesaian semasa rundingan .
Rakyat Palestin bersetuju untuk menahan diri daripada meneruskan tindakan undang-undang terhadap Israel dalam rundingan damai yang berterusan, tetapi telah berkali-kali memberi amaran bahawa bangunan penempatan baru  yang berterusan akan memaksa mereka untuk mengadu kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa dan badan-badan antarabangsa yang lain.

   
          Kekurangan bahan api telah mengakibatkan  pengeluaran elektrik di seluruh Semenanjung Gaza  terhenti , kata Pihak Berkuasa Tenaga di wilayah Palestin itu.
"Loji kuasa telah ditutup kerana kekurangan bahan api. Stok bahan api adalah sifar. Semua bahagian kehidupan di Gaza akan terjejas. " Fathi el -Sheikh Khalil , timbalan pengerusi pihak berkuasa berkata.
Bekalan elektrik telah terputus di kebanyakan wilayah pada pagi Jumaat.
Khalil menyalahkan gangguan kuasa pada kemusnahan  terowong oleh Israel yang  digunakan untuk membawa bahan api ke Gaza dan negara barat mengenakan caj yang terlalu tinggi untuk bahan api .

   "Kurang daripada 50 peratus daripada keperluan Semenanjung Gaza sedang diberi bekalan oleh elektrik dari Israel dan kita tidak lagi boleh mendapatkan bahan api Mesir disebabkan oleh pemusnahan terowong dari Mesir, " katanya.
Pihak Berkuasa Palestin berjanji minggu lalu untuk menghantar bahan api ke Gaza tanpa cukai biasa , membolehkan kerajaan Hamas untuk membeli 400,000 liter bahan api sehari.

     Tetapi pihak berkuasa telah membatalkan tawaran pengecualian cukai, Khalil berkata dalam satu kenyataan , menjadikan ia sukar bagi pihak berkuasa Gaza untuk memberi bahan api.
Loji bekalan kuasa Gaza membekalkan  kira-kira satu pertiga daripada keperluan elektrik wilayah ini.
Selain loji kuasa , yang menghasilkan sehingga 65 megawatt , Israel menyumbang dengan 120 megawatt dan Mesir  dalam 27 megawatt.

     Penduduk Gaza telah mengalami sekitar lapan jam terputus  bekalan elektrik setiap hari dalam tahun-tahun sebelum ini kerana kekurangan bahan api. Pihak Berkuasa Tenaga Gaza berkata penutupan loji kuasa bermakna Palestin boleh mengalami 12 jam tanpa bekalan elektrik setiap hari.
"Kilang itu akan kekal ditutup sehingga bekalan bahan api kembali dari Mesir melalui terowong atau sempadan lintasan Rafah , atau dari Israel jika Pihak Berkuasa Palestin bersetuju untuk tidak mengenakan cukai yang berat ," kata Khalil.   
    Kumpulan Tindakan bagi pelarian Palestin di Syria menyatakan bahawa 1607 pelarian Palestin terbunuh sejak tercetusnya revolusi Syria sehingga 30 September.
    Dalam laporan terperinci, kumpulan itu berkata bahawa 1088 pelarian telah terbunuh sejak awal revolusi sehingga ke-30 September selepas kem mereka telah menjadi sasaran. Kem-kem pelarian Palestin telah tertakluk dalam konflik yang sedang berlaku di Syria membawa kepada serangan dan pengeboman sehari-harimenyebabkan kepada beratus-ratus mangsa terkorban.

       Jabatan Pelarian Gerakan Hamas telah menganjurkan bantahan duduk tanda kesatuan bersama pelarian Palestin dan Syria yang lemas di luar pantai Malta kerana melarikan diri dari Syria.

     Jawatankuasa popular dan wakil kumpulan Palestin serta sejumlah pelarian Palestin yang lari dari Syria menyertai bantahan itu. Ketua Jabatan Pelarian, Isam Odwan menyatakan bahawa 300 badan pelarian Palestin dan Syria yang lemas di dalam bot yang tenggelam awal minggu lepas masih berada di lautan Itali itu. Beliau menyatakan negara-negara Arab bertanggungjawab melindungi pelarian Palestin dan Syria itu.SYRIA    Syria telah memusnahkan semua pengeluaran senjata diisytiharkan kimia dan kemudahan pergaulan, memenuhi tarikh akhir utama dalam program senjata bercita-cita tinggi, bahan kimia antarabangsa pemerhati senjata berkata dalam dokumen dilihat oleh agensi berita Reuters.

     Pertubuhan Larangan Senjata Kimia (OPCW) berkata dalam dokumen pasukan yang telah memeriksa 21 daripada 23 tapak senjata kimia di seluruh negara.
Dua yang lain adalah terlalu berbahaya untuk diperiksa, tetapi peralatan kimia sudah dipindahkan ke tempat yang pakar-pakar boleh  melawat, katanya.
     "OPCW berpuas hati ia telah disahkan, dan dilihat musnah, semua mengisytiharkan pengeluaran kritikal, mencampurkan, mengisi peralatan dari semua sumber," kata dokumen itu.MALAYSIA.        Tiga maut, seorang hilang manakala lebih 80 buah rumah penduduk rosak selepas air dari sebuah empangan dilepaskan akibat hujan lebat tanpa henti menyebabkan banjir lumpur melanda pekan Lembah Bertam, Ringlet di sini awal pagi ini.

     Bencana itu berpunca dari air yang dilepaskan Empangan Hidro Elektrik Sultan Abu Bakar yang terletak 1.3 kilometer dari tempat kejadian sehingga mengakibatkan air melimpahi tebing Sungai Bertam.
Kejadian yang berlaku pukul 1 pagi itu turut merosakkan kira-kira 100 buah kenderaan penduduk manakala lebih 10 buah rumah kebanyakannya rumah kongsi musnah.
Difahamkan, mangsa yang maut adalah pekerja asing yang tinggal di rumah kongsi berhampiran tebing sungai itu.

    "Gerakan mencari seorang lagi mangsa sedang giat dijalankan oleh anggota pasukan mencari dan menyelamat," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian hari ini.
.
    Dalam kejadian itu, Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina Bertam Valley yang terletak di tebing Sungai Bertam juga terpaksa ditutup hari ini selepas limpahan air itu memasuki kawasan sekolah tersebut.
Kebanyakan rumah yang musnah adalah rumah kongsi yang didiami pekerja kebun sayur warga asing.
"Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada surga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa," (Al- Imran : 133)


semoga Allah redha.


Post a Comment