Kembali Ke Pangkal Jalan

0 comments
Bismillahirahmanirahim.

Sempena bulan peperiksaan ini, mari kita sama-sama mentajdid (memperbaharui) niat kita. Yup, untuk apa kita menjalani peperiksaan dan membakar usaha yang bersungguh-sungguh demi kejayaan dalam peperiksaan. "Well, stab your chest, see your heart and ask it." 

Untuk apa kita bersusah-payah, berpenat-lelah dalam kehidupan seharian kita. Adakah ianya hanya sekadar untuk menuntut ilmu dimana menjadi kefarduan ke atas kita? Adakah ianya untuk memuaskan hati ibu bapa kita yang mengharapkan pencapaian yang terbaik dari kita yang bergelar anak ini? Atau kita tidak pernah terfikir ataupun tidak pasti dengan niat kita?

Tak tahu tujuan? [Kredit]
Jadi, jika kita tidak mengetahui dengan jelas untuk apa dan demi siapa kita bekerja maka saya rasa pekerjaan tersebut boleh menjadi perkara yang sia-sia. Kerana bagi saya niat ibarat matlamat kita. Dan jika kita tiada matlamat, untuk apa kita melaksanakannya? Hanya untuk suka-suka dan mengisi masa lapang? Dan mereka yang melaksanakan pekerjaan “sebegitu” mengingatkan saya tentang kata-kata Syed Qutb :

“Aku telah hidup di bawah bayangan Al-Quran dan di sana aku melihat jahilliyah berkecemuk di muka bumi ini dan aku melihat minat dan cita-cita penduduk-penduduk dunia ini amat kecil dan kerdil, aku melihat pemuja-pemuja jahilliyah itu berbangga-bangga dengan ilmu pengetahuan yang ada pada mereka, iaitu ilmu pengetahuan kanak-kanak, kefahaman dan pemikiran kanak-kanak, minat dan cita-cita kanak-kanak sama seperti pandangan seorang tua kepada mainan kanak-kanak, percubaan kanak-kanak dan keteloran lidah kanak-kanak.”

Sesungguhnya Baginda Rasulullah s.a.w telah mengingatkan kita tentang niat dalam melaksanakan sesuatu pekerjaan.Dalam Hadis 1, karangan Imam Nawawi :

“Sesungguhnya segala amalan itu tidak lain tergantung pada niat; dan sesungguhnya tiap-tiap orang tidak lain apa yang diniatkannya. Barangsiapa hijrahnya menuju (keridhaan) Allah dan rasul-Nya, maka hijrahnya itu ke arah (keridhaan) Allah dan rasul-Nya. Barangsiapa hijrahnya karena (harta atau kemegahan) dunia yang dia harapkan, atau karena seorang wanita yang ingin dinikahinya, maka hijrahnya itu ke arah yang ditujunya.”

Tajdid niat sama-sama jom. [Kredit]
Jadi untuk apakan kita niatkan dalam usaha kita untuk kejayaan ini? Yup, usaha kita dalam mendapatkan keputusan yang cemerlang. Jujurnya, ramai yang mengaku setiap apa yang mereka niatkan adalah kerana Allah. Haah, siapa yang tidak mahu menyelam sambil minum air. Lebih-lebih lagi time bulan puasa. Erk?

Alangkah indahnya apa yang kita niatkan itu merefleksikan perbuatan kita. Niat tidak pernah menghalalkan cara. Jika apa yang kita niatkan itu kerana Allah, maka usaha kita juga perlu mengikut jalan ke arah keredhaan Allah. Mana mungkin ada keberkatan jika kejayaan yang kita akan kecapi nanti katanya mahu digunakan di jalan Allah sedangkan usaha kita dalam mengecapi kejayaan itu berbaur dengan perkara-perkara yang tidak diredhai dan diberkati Allah. Jangan dicari manusia di sebelah kanan atau kiri anda. Cuba cari di mana diri anda sebenarnya. Anda begitu yakin dengan kekuasaan Allah tetapi tatkala diuji dengan peperiksaan sahaja, kita sudah mula rasa takut, gelabah dan sebagainya walaupun rata-rata antara kita sudah tahu soalan ramalan yang bakal keluar. Allah. Ini belum ujian yang lebih berat lagi. Gulp.

Betapa pentingnya usaha kita dalam mengejar keredhaan Allah sama pentingnya usaha kita dalam mengejar kejayaan itu sendiri. Dengan keredhaan Allah, ianya mampu menenangkan hati yang gusar, meluaskan akal yang dangkal dan mengembirakan hati yang terluka biarpun kejayaan tersebut kita gagal untuk memperolehinya. Siapa yang tidak gembira, biarpun tidak dapat kejayaan sekurang-kurangnya kita dapat keredhaan Allah. Betul tak?

Semuanya telah tertulis.Berusahalah. [Kredit]
Jom, kita sama-sama mentajdidkan niat kita kerana Allah dan mudah-mudahan usaha kita juga mengikut jalan yang diredhai oleh Allah. Bukankah Allah berkata, jika kita menolong di jalan Allah, maka Allah akan menolong kita.Jadi, jangan gusar dan gentar sahabatku sekalian, kitakan ada Allah. Senyum.

Wallahu’alam. Selamat berjaya.


Post a Comment