RESEPI AYAM PERCIK PALING MUDAH

0 comments



Bahan-bahan :
2 ketul ayam
1 mangkuk santan
5 tangkai cili kering
1 batang serai
2 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
Halia sebesar ibu jari

Cara Membuat:
      1.    Perap ayam dengan sedikit kunyit dan sedikit garam dalam 15 minit.
2.    Sementara itu, blend cili kering, serai, bawang dan halia. Panaskan periuk dan tumis bahan yg dikisar dengan api yang perlahan. Kemudian masukkan santan. Masukkan sedikit garam dan lada hitam secukup rasa. Okay. Kuah dah siap!

3.    Panaskan kuali yang leper. Masukkan sedikit sahaja minyak untuk grill ayam sehingga masak.

4. Apabila ayam sudah masak, buang minyak yang berlebihan daripada kuali. Kemudian masukkan kuah ke dalam kuali yang mengandungi ayam. Tunggu sehingga kuah itu diserap oleh ayam. Dah siap! Bolehlah makan~



Selamat Mencuba J


Post a Comment