FRIDAY WRAP 13-18 DISEMBER 2014

0 comments
Assalamualaikum wrt dan selamat sejahtera kepada para pembaca sekalian. 
Friday Wrap kini kembali membawakan anda berita-berita semasa dari serata dunia.
Semoga bermanfaat dan selamat membaca.. 


BEKAS TAHANAN AGENSI PERISIKAN PUSAT TUNTUT PENJELASAN


13 Disember 2014

Mohammed Bashmilah, kiri pada tahun 2008 - FOTO Bryan Denton NY TIMES


NEW YORK, AS - Sejak dibebaskan oleh Agensi Perisikan Pusat 8 tahun lalu, sehingga kini, seorang rakyat Yaman iaitu Mohammed Bashmilah, 46 tahun dan bekas tahanan yang lain secara berterusan meminta penjelasan dari pihak kerajaan AS atas penahanan mereka tanpa sebab.

Dihubungi oleh seorang peguam hak kemanusiaan, Meg Satterthwaite, beliau dimaklumkan bahawa kerajaan AS kini menerusi laporan Senat telah mengakui kesilapan Agensi Perisikan Pusat menahan beliau serta  25 bekas banduan yang lain pada 8 tahun yang lalu.

Mengimbau kembali peristiwa tersebut, Encik Bashmilah menceritakan kisah penahanan beliau selama 19 bulan di Afghanistan. Beliau diculik dan diseksa terlebih dahulu di Jordan sebelum diserahkan kepada pegawai perisikan Agensi dan seterusnya dikurung di 2 buah penjara rahsia di Afghanistan, ditemani dengan bunyi kuat muzik 24 jam sehari.

"Tatkala dapat melihat seekor lalat terbang di sel penjara saya, saya sangat gembira, dengan harapan lalat tersebut dapat melepaskan diri melalui celah pintu penjara supaya tidak terperangkap seperti saya," kata Encik Bashmilah ketika menggambarkan saat tersebut.

Beliau cuba membunuh diri sebanyak 3 kali. Cubaan pertama dengan menelan sebilangan besar pil sekaligus, kedua dengan mengelar pergelangan tangan dan cubaan terakhir adalah dengan menggantung diri. Beliau juga pernah melukakan diri dan menggunakan darah beliau untuk menulis "this is unjust" di dinding penjara.

Penahanan beliau disifatkan sebagai kesilapan identiti oleh Agensi Perisikan Pusat. Beliau disalah anggap sebagai anggota sebuah kumpulan pengganas disebabkan nama beliau yang seakan-akan sama dengan nama seorang ahli kumpulan tersebut.

Selepas mendapat makluman daripada peguam tersebut, Encik Bashmilah tertanya-tanya akan sebarang kemungkinan untuk ganti rugi dan permohonan maaf secara rasmi oleh kerajaan AS. - NY TimesLELAKI BERSENJATA MENAHAN TEBUSAN DI KAFE SYDNEY

15 Disember 2014


Seorang tebusan melarikan diri ke arah polis  di luar kafe Lindt - FOTO REUTERS


(Reuters) - Polis Australia yang lengkap bersenjata menyerbu sebuah kafe di Sydney pagi Selasa yang lalu dan membebaskan sebilangan tebusan yang ditahan oleh seorang lelaki bersenjata selama 16 jam diakhiri dengan kematian 3 nyawa termasuk lelaki bersenjata tersebut. 

Lelaki bersenjata itu dikenali sebagai Man Haron Monis, seorang pelarian Iran yang sebelum ini didakwa bersubahat dalam kes pembunuhan bekas isterinya. Perdana Menteri Australia, Tony Abbott mendedahkan bahawa Man Haron mempunyai beberapa rekod jenayah dan mempunyai latar belakang ekstremism dan ketidakstabilan mental.

Semasa penahanan di kafe Lindt tersebut, tebusan dipaksa untuk mengibarkan bendera Islam lalu mencetuskan suasana cemas atas kemungkinan sebarang serangan jihad dilancarkan ke atas pusat bandar Sydney.

Pada pukul 2 pagi waktu tempatan, 6 tebusan berjaya melarikan diri selepas kedengaran beberapa das tembakan dari kafe tersebut. Pihak polis kemudiannya terus menyerbu masuk kafe tersebut.

Polis turut mengesahkan, mangsa yang meninggal dunia ialah seorang lelaki berusia 34 tahun dan seorang wanita berusia 38 tahun.


Empat tebusan yang cedera terus dibawa ke pusat kesihatan berdekatan.


Selain itu, Pesuruhjaya Polis New South Wales, Andre Scipione dalam sidang akhbarnya mengesahkan jumlah tebusan dalam insiden di  adalah 17 orang.


Mereka yang diselamatkan katanya mengalami trauma dan sebahagian lagi sedang mendapatkan rawatan akibat kecederaan.

SERANGAN TALIBAN KE ATAS SEKOLAH PAKISTAN - 141 MAUT

16 Disember 2014


Mohammad Baqair, tengah, kehilangan ibu dan gurunya dalam serangan - FOTO AP
Lokasi serangan
PESHAWAR, PAKISTAN - Lebih 100 orang termasuk sekurang-kurangnya 82 kanak-kanak dibunuh di dalam satu serangan oleh kumpulan militan Taliban di sebuah sekolah yang dikelola oleh pihak tentera di Pakistan pada Selasa, kata pihak berkuasa.


Menteri kanan wilayah Inayatullah memberitahu AFP sekurang-kurangnya 104 mayat telah dibawa ke dua buat hospital di Peshawar, di mana insiden tembak-menembak itu berlaku.

Sekurang-kurangnya lima pemberontak memakai pakaian seragam tentera telah memasuki Sekolah Awam Tentera di bandar Peshawar, menurut satu sumber di sekolah itu yang memberitahu AFP.

Ibu pejabat tentera Pakistan berkata "operasi menyelamat" sedang dijalankan dan sebahagian besar kakitangan dan pelajar telah dipindahkan.

Seorang pegawai kanan tentera berkata pihak tentera telah mengepung sekolah dan rakaman televisyen menunjukkan mereka mengambil posisi masing-masing.

Seorang pegawai kanan polis berkata "letupan besar" telah berlaku di dalam bangunan.

Pihak Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) telah mengaku bertanggungjawab atas serangan itu, dan berkata ia adalah tindakan balas untuk operasi berterusan tentera terhadap militan di kawasan utara Waziristan Utara berhampiran Peshawar.

Hospital Lady Reading, Penshawar menerima 26 mayat, kata jurucakap Jamil Shah. Laporan dari Hospital Gabungan Tentera berkata mereka mempunyai 69 mayat.

Menteri Penerangan Wilayah Mushtaq Ghani berkata, ramai yang mati terbunuh dalam letupan bunuh diri.

Mudassar Abbas, seorang pembantu makmal fizik di sekolah itu, kata beberapa pelajar sedang meraikan satu pesta ketika serangan bermula.

"Saya melihat enam atau tujuh orang berjalan dari satu kelas ke satu kelas dan menembak ke arah kanak-kanak," katanya.

Pelajar yang terselamat dalam serangan itu berkata askar datang untuk menyelamatkan pelajar semasa serangan kurang aktif.

"Apabila kita telah keluar dari kelas kita melihat mayat-mayat rakan-rakan kami yang terletak di koridor. Ada yang ditembak tiga kali, ada yang empat kali," kata pelajar itu.

"Orang-orang itu masuk ke dalam bilik satu persatu dan mula menembak kakitangan sekolah dan pelajar."


Sasaran TTP


Sekolah di Jalan Warsak, Peshawar adalah sebahagian daripada sistem sekolah dan kolej awam dikelola pihak tentera. Ia mempunyai 146 sekolah di seluruh negara untuk anak-anak anggota tentera dan orang awam. Pelajar mereka berusia dari 10 hingga 18 tahun.

Sekolah-sekolah itu mendidik anak-anak pegawai dan juga anggota tentera. Isteri kepada askar-askar menjadi guru di dalam sekolah berkenaan.

Seorang pegawai keselamatan memberitahu AFP bahawa ratusan pelajar dan kakitangan berada di dalam sekolah ketika serangan bermula, namun masih tidak jelas berapa ramai masih ditahan di dalam.

Jurucakap TTP Muhammad Khurasani memberitahu AFP terdapat enam penyerang.

"Ia termasuk pembunuh sasaran dan  penyerang berani mati. Mereka telah diarahkan untuk menembak pelajar yang lebih tua tetapi bukan kanak-kanak," katanya.

"Serangan ini adalah tindak balas kepada Zarb-e-Azab dan pembunuhan pejuang Taliban dan gangguan terhadap mereka."

Zarb-e-Azb adalah nama rasmi bagi serangan tentera terhadap kubu kuat Taliban dan militan lain di Utara Waziristan.

Tentera telah memuji operasi itu sebagai satu kejayaan besar dalam mengganggu pemberontakan TTP, yang telah membunuh ribuan rakyat Pakistan sejak ia meletus pada tahun 2007.

Lebih daripada 1,600 militan terbunuh sejak pelancaran Zarb-e-Azb pada bulan Jun, menurut data yang dikumpul oleh AFP daripada kenyataan tentera biasa.

Talat Masood, seorang jeneral bersara dan penganalisis keselamatan, berkata serangan itu bertujuan untuk melemahkan kuasa tentera.

"Ia merupakan usaha taktikal dan strategi. Pihak militan tahu bahawa mereka tidak akan dapat menghapuskan tentera, mereka tidak mempunyai keupayaan tentera sudah sudah bersedia," Masood memberitahu AFP.

"Jadi mereka akan sasar mereka yang lemah. Serangan ini mempunyai kesan psikologi yang besar."

Kawasan-kawasan separa autonomi di sempadan Afghanistan telah menjadi tempat sembunyi bagi kumpulan militan Islam – termasuk Al-Qaeda dan TTP dan juga pejuang asing Uzbeks dan Uighurs.

Washington telah mendesak Islamabad selama beberapa tahun untuk menghapuskan kawasan perlindungan kumpulan militan di utara Waziristan, tempat dimana pihak militan melancarkan serangan ke atas kuasa-kuasa NATO di Afghanistan.

KESATUAN EROPAH MENYINGKIRKAN HAMAS DARI SENARAI HITAM PENGGANAS

17 Disember 2014
Seorang kanak-kanak Palestin bersama bapanya dalam perarakan bersempena ulangtahun penubuhan Hamas yang ke-27 - FOTO REUTERSBANDAR GAZA - Hamas mengalu-alukan keputusan Kesatuan Eropah untuk mengeluarkan Hamas dari senarai hitam kumpulan pengganas. " Ini adalah satu kemenangan buat warga Palestin hak rakyat kami," jurucakap Hamas Fawzi Barhum memberitahu AFP.

" Kami berterima kasih kepada EU atas keputusan positif ini yang patut dicontohi oleh pihak antarabangsa dalam mengangani isu penindasan terhadap rakyat Palestin."

Kesatuan Eropah pada hari Rabu membuat keputusan ini atas sebab prosedur, tetapi pembekuan aset terhadap ahli-ahli Hamas masih dikekalkan selama 3 bulan. 


Hamas telah disenarai hitam oleh EU sebagai langkah berjaga-jaga ekoran tragedi 11 September, 2001. Pada tahun 2006, part ini  telah memenangi pilihan raya dan mentadbir Gaza


EU berpendapat bahawa senarai hitam sebelum ini adalah berdasarkan laporan media dan internet semata-mata tanpa sebarang siasatan dan pengesahan yang kukuh dari mana-mana pihak berkuasa yang kompeten.

Salah Bardawi, pegawai Hamas di Gaza menyifatkan keputusan itu sebagai " anjakan yang baik dan kuat " yang pada akhirnya akan meletakkan posisi Eropah bertentangan dengan Israel.

Dalam masa yang sama, Benjamin Netanyahu memanggil Hamas sebagai sebuah organisasi pengganas dan patut disenarai hitam kembali secepat yang mungkin. Netanyahu mendakwa bahawa orang Eropah tidak mengambil pengajaran daripada peristiwa holocaust. - Arab NewsINSIDEN BELON PANAS CAPPADOCIA-RAKYAT MALAYSIA TERCEDERA

17 Disember 2014


Belon udara panas merupakan tarikan utama di CappadociaISTANBUL , TURKI - Seorang pelancong China terbunuh manakala 9 yang lain termasuk pelancong Malaysia mengalami kecederaan yang serius dalam insiden belon udara panas di Cappadocia.

Belon udara panas yang membawa pelancong-pelancong dari China dan Malaysia itu jatuh di lembah Guvercinlik, Cappadocia pada pukul 8.15 pagi ( 06.15 GMT ) hari Rabu.

Punca nahas masih dalam siasatan.

Pelancong China yang dikenal pasti sebagai Tang Yi mati di tempat kejadian.

Belon udara panas itu berlepas dari Gerome di Nevsehir yang terletak di Anatolia Tengah pada pagi hari Rabu.


Map


Paramedik dan anggota keselamatan telah dikerahkan ke tempat kejadian berikutan insiden itu.

Pada tahun 2009, insiden yang sama mengorbankan seorang pelancong Britain dan mencederakan 9 yang lain. Pada tahun 2013 pula, 3 pelancong Brazil terbunuh dan 20 tercedera apabila 2 belon udara panas bertembung di udara.

Cappadocia terkenal dengan struktur batu-batuan yang unik, bandar bawah tanah dan gereja usang.
ROKET TERBESAR INDIA BERJAYA DILANCARKAN

18 Disember 2014MK-III dilancarkan di Sriharikota - FOTO AFP


SRIHARIKOTA, INDIA - India berjaya melancarkan roket terbesar mereka, termasuk sebuah kapsul tanpa pemandu yang dijangka akan menghantar angkasawan mereka suatu hari nanti.


Roket tersebut direka untuk membawa alatan komunikasi yang lebih berat dan satelit ke ruang angkasa.


Dilepaskan dari Sriharikota, Andhra Pradesh pada hari Khamis, roket ini merupakan suatu anjakan baru buat program angkasa lepas India.


Roket baharu seberat 630 tan ini mampu membawa muatan seberat 4 tan dan secara rasminya dinamakan sebagai Geostationary Satellite Launch Vehicle MK-III. Ia membawa sebuah kapsul tanpa pemandu yang direka untuk membawa semaksima 3 orang angkasawan pada masa hadapan.


Perdana Menteri India, Narendra Modi dalam Twitternya menyatakan bahawa pelancaran roket tersebut sebagai satu lagi pencapaian yang hebat hasil kerja keras saintis mereka. - AFPSekian sahaja Friday Wrap untuk minggu ini. Selamat berhujung minggu.

"…Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu." (Talaq:3)
Post a Comment