Movie Review: Kun Fayakun

0 comments
Bismillahirrahmanirrahim~

Assalamu'alaikum wbt sahabat pembaca yang setia.

InsyaAllah, bulan ini untuk movie review, movie yang terpilih untuk ditadabbur ialah 'Kun Fayakun'.


Sebuah filem indonesia, yang sarat dengan mesej kemanusiaan dan keagamaan. Dan kalau dilihat dari sisi pelakonnya, pelakon-pelakon tersebuat semuanya berusaha untuk menjaga batas dan aurat dalam lakonan mereka. Kenapa filem ini yang dipilih? Kenapa bukan filem keluaran Malaysia? Kerana, kita semua tahu, filem di negara kita sangat jujur dan benar, makna kata bukan seperti dalam lakonan. Justeru filem Indonesia yang lebih terjaga dipilih. Peace.

Dipermulaan filem ini mengisahkan tentang sebuah keluarga yang hidup serba kekurangan. Diumpamakan kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, bahkan terkadang lebih teruk dari itu. Namun tetap teguh pergantungan mereka kepada Allah. Perjalanan hidup mereka diteruskan sehingga Allah mencurahkan sedikit demi sedikit rezekiNya kepada mereka. 

Filem menarik ini diakhiri oleh kejayaan keluarga ini dengan berkat dan izin Allah. Walaupun kisahnya seperti 'typical Malay film'  tapi bezanya ialah pengarahnya berjaya menonjolkan kedudukan Allah dalam kehidupan sehari-harian dan para pelakon perlu juga menjaga batas walaupun ia hanya lakonan. 

Harapan kami, semoga dengan mencadangkan filem ini kepada anda, manfaat itu dapat kita kongsikan bersama. Mari sama-sama kita menonton dari kaca Islam yang OSEM!


Segala yang baik itu dari Allah, yang buruk itu dari kelemahan pihak kami. 
Wassalam. 


Post a Comment