Rumah KAMU

0 comments

[kredit]Bismillahirahmanirahim.

Pada akhir bulan 6, rata-rata pelajar di bumi Soviet sudah mengakhirkan peperiksaan musim panas dan bersiap sedia untuk pulang ke tanah air tercinta, Malaysia.

Status-status berbaurkan keinginan untuk makan rendang, durian, rambutan, cendol dan sebagainya, perasaan tidak jemu melihat ladang kelapa sawit setiap kali mendarat di KLIA, kerinduan untuk bertemu keluarga dan rakan-rakan dan sebagainya diluahkan di facebook masing-masing.
  
Hati seakan sudah di rumah saat mendengar perbualan pekerja-pekerja di KLIA berbicara dalam bahasa yang tidak asing untuk kita. Riangnya jiwa untuk pulang ke rumah sendiri, tidur di atas katil sendiri. Pagi-pagi sarapan Malaysia berupa roti canai, nasi lemak, nasi goreng sudah pun tersedia di atas meja makan. Rindu untuk meluahkan masa dengan ibu, abah, kakak, abang, adik terubat jua. Kawan-kawan semuanya sudah sibuk bertanya bila kita free, cerita-cerita lama dan baru, penuh jenaka, ketawa saling bertukar sesama sendiri.

Siapa yang tidak suka dapat bermanja-manja dengan ibu, anak-anak sedara yang makin membesar, merehatkan diri setelah hampir setahun berusaha dan belajar di negara asing. Siapa tidak suka dengan barang-barang Malaysia yang murah dan pelbagai. Siapa tidak suka pulang ke rumah?

Home sweet home. Rumahku syurgaku.

Manis sekali rasa gembira yang Allah beri itu. Nikmat, Alhamdulillah.

Namun, rumah kita di sana pula bagaimana?

Pada hari alam musnah, musnah semuanya, kemudian manusia dibangkitkan semula dalam pelbagai bentuk dan rupa, kera, babi, buta, siapa yang tahu.  

"Dan barang siapa berpaling daripada peringatan-Ku, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan kami akan menghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta.Berkatalah ia: Ya Tuhanku, mengapakah Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, pada hal aku dahulunya adalah seorang yang melihat? Allah berfirman: "Demikianlah telah datang kepadamu ayat-ayat Kami maka kau melupakannya dan begitu pula pada hari ini kamu pun dilupakan." [Taha:124-126]

Tiada satu pun tertinggal, itu janjiNya.

"Dan (ingatlah) akan hari (yang ketika itu) Kami perjalankan gunung-gunung dan kamu akan melihat bumi itu datar dan akan Kami kumpulkan seluruh manusia dan tidak Kami tinggalkan seorang pun daripada mereka." [An-Naml:83]
[kredit]
Di padang Mahsyar, dengan matahari yang sejengkal dari kepala, muka masing-masing keluh kesah untuk berhadapan dengan hari yang dijanjikan Allah, hari pengadilan.

Ayah tidak mengenal anak, kawan tidak mengenal kawan, suami tidak mengenal isteri, rata-rata hanya memikirkan nasib sendiri. Apakah buku amalanku akan diberikan di tangan kiri atau kananku?

Rumah kita ditentukan nanti, sama ada menjadi penghuni neraka yang panas terik, diberi minuman air menggelegak, buah zaqqum...

"Sesungguhnya Kami jadikan pokok zaqqum itu satu ujian bagi orang-orang yang zalim (di dunia dan azab seksa bagi mereka di akhirat).
Sebenarnya ia sebatang pohon yang tumbuh di dasar neraka yang marak menjulang;
Buahnya seolah-olah kepala Syaitan-syaitan;
Maka sudah tentu mereka akan makan dari buahnya (sekalipun pahit dan busuk), sehingga mereka memenuhi perut darinya.
Kemudian, sesungguhnya mereka akan beroleh lagi – selain itu- satu minuman campuran dari air panas yang menggelegak.
Setelah (mereka dibawa minum) maka tempat kembali mereka tetaplah ke dalam neraka yang menjulang-julang." [As-saffat:64-69]

Atau mendiami syurga yang indah kehijauan dengan sungai-sungai yang mengalir di bawahnya....

"Mereka itu disediakan baginya Syurga yang kekal, yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; mereka dihiaskan di dalamnya dengan gelang-gelang tangan emas dan memakai pakaian hijau dari sutera yang nipis dan sutera tebal yang bersulam, mereka berehat di dalamnya dengan berbaring di atas pelamin-pelamin (yang berhias). Demikian itulah balasan yang sebaik-baiknya dan demikian itulah Syurga tempat berehat yang sebaik-baiknya." [Al-Kahfi:31]

Rumah kita di sana, masih punya ruang untuk kita berusaha menujunya. Selagi roh tidak sampai ke kerongkong dan dicabut oleh malaikat Maut.

Dari syurga, bapa kita, Nabi Adam diturunkan dan syurga jualah tempat seharusnya kita kembali. Ayuh berusaha sehabis baik untuk meraih rahmatNya, agar syurga menjadi tempat kediaman kita nanti.

Allah berfirman (artinya): ”Aku telah sediakan bagi hamba-hamba-Ku yang shalih (kenikmatan Al jannah) yang belum pernah dilihat mata, didengar telinga, serta terlintas di hati manusia." [HR.Muslim 2824]

Wallahualam.

-hitamputih


Post a Comment