Di Manakah Engkau Saat Ini?

0 comments


Saat diri asyik dengan kedinginan angin mencengkam tulang, menghirup segar secawan teh di teratak nan mewah, menikmati pemandangan ,ditemani salji tak berpergian, sudahkah kau mensyukuri nikmat kurnian Tuhan?

“ Amir, khusyuk betul aku tengok kau tatap skrin ‘smartphone’ kau, ada apa-apa berita menarik ke dekat FB tu?” soal Ikram penasaran.

“ Ni, aku tengah tengok poster Aqsa Syarif tentang sumbangan untuk penduduk Palestin, Syria dan Iraq. Menarik poster keluaran kali ni. Aku paling suka ayat dekat poster tu, memang tersentuh hati kalau baca, ‘Winter Relief, Stories in the cold, worth to be told’. ’Cool’ kan ayat dia,” balas Amir penuh bersemangat.

“Best, best,best. Tapi aku nak tanya soalan lagi menarik ni. Cuti ‘winter’ ni kau pergi mana? Aku ingat nak pergi London. Macam seronok je, aku tengok orang pergi sana. Macam-macam dah aku fikir nak buat bila sampai sana. Kau tak pergi mana-mana ke?” soal Ikram tersenyum lebar membayangkan cuti yang akan tiba tidak lama lagi.

“Aku tak pergi mana-mana rasanya.Nak simpan duit sikit kali ni. Banyak betul duit kau. Hehe. Kalau macam tu, apa kata kau guna sikit duit kau, untuk bagi sumbangan dekat orang-orang ni? “ jawab Amir tersengih-sengih menghulurkan telefonnya kepada Ikram.

Setelah melihat poster yang tertera di skrin telefon Amir, Ikram membalas,
“Tak cukup nanti duit aku. Lagipun, macam banyak je, aku perlu bagi sumbangan bila dia buat pakej macam ni. Satu pakej RM 100, satu lagi RM 500. Kalau RM5 ke, RM 10 ke, ok juga. Duit RM 100 ni, kalau aku ambil pakej untuk melawat mana-mana tempat dekat London, banyak tempat boleh aku masuk, lagi seronok aku nak pergi bercuti,” balas Amir selamba.

“ Bro, aku tak nafikan, memang seronok pergi jalan-jalan. Tapi satu perkara aku nak bagitahu, keseronokan yang sebenar adalah, bila kau mampu berkongsi kesenangan, kegembiraan yang kau ada dengan orang lain, lebih-lebih lagi orang yang memerlukan macam diorang ni. Kau akan rasa seronok bila bercuti,tapi seronok tu sekejap , kau akan rasa waktu tu je. 

Kalau kau beri keseronokan dekat diorang, kegembiraan tu berkekalan, kau akan rasa gembira bila tengok diorang hargai dan guna sebaik-baiknya hasil pemberian penyumbang-penyumbang ni, dan yang paling penting, besar pahala yang kau akan dapat, ganjaran dekat akhirat lagi,” ungkap Amir dengan nada lembut dan penuh bersahaja, walaupun panjang lebar dia memberi nasihat kepada rakan karibnya itu.

“Aku tak faham dengan kau ni. Kau letak minyak pengasih apa dekat aku, sampai aku selalu nak dengar cakap dan tersentuh dengan percakapan kau? “ balas Ikram dengan gurauan.
“ Betul cakap kau. Aku setuju.Siapa lagi nak bantu diorang, kalau bukan kita sebagai saudara seagama dengan mereka, tapi aku macam tak cukup duit je sekarang, ”sambung Ikram.

“Apa kata kita kongsi duit untuk bagi sumbangan ni? Aku bagi ¾, dan kau bagi ¼ daripada jumlah RM 100  ni, ok tak idea aku?” ucap Amir sambil tersenyum melihat Ikram yang kelihatan bersalah terpampang di raut wajahnya. “ Bagus betul idea kau Amir. Tapi, ok ke kalau aku bagi sumbangan banyak tu je? Macam sikitlah pulak,” balas Ikram tidak keruan.

“ Tiada masalah bro, yang penting kau bersungguh-sungguh nak beri sumbangan dekat mereka, perasaan nak memberi yang ada dalam hati kau sekarang ni yang penting, bukan nilai yang kau bagi, bak kata orang,’ berilah dengan seikhlas hati’.Kau betul-betul nak bagikan, bukan sebab akukan? Hehe,” soal Amir sempat mengusik kawannya itu.

Betul lah ni, kalau sebab engkau, baik aku tak payah bagi, tak ada rasa nikmat memberi nanti. Aku pun nak jadi orang yang suka memberi, supaya aku antara golongan yang dicintai Allah, bukan kau je,” jawab Ikram membalas kembali usikan Amir dengan gurauan.

“Aku minta maaf bro, kalau kata-kata aku tadi, buat kau terasa,” ungkap Amir.
“Apa gunanya kawan kalau tak saling nasihat menasihati antara satu sama lain. Cakap nak masuk syurga sama-sama.Kau tegur je aku ni, kalau ada mana-mana yang silap, aku ok je bro,” ucap Ikram tersenyum.

“ Kau memang kawan baik akulah, Ikram. Jom, hari ni aku belanja kau makan”,balas Amir keriangan. “ Jom, orang kata rezeki jangan ditolak,” jawab Ikram sambil mengatur langkah mengiringi Amir menuju ke kedai makan kegemaran mereka.

Kehidupan diri kita yang diserikan dengan beribu nikmat, buat kita lupa untuk berpaling seketika dari tempat duduk yang penuh selesa, memandang dunia luar sana yang penuh mencabar. Pernahkah kita membayangkan, andai kata diri ini berada di tempat mereka? Sudahkah kita menilai sejauh manakah tahap hati nurani saat ini?

Celik mata, buka fikiran, pasakkan hati, cakna dengan keadaan mereka. Ambil beratlah dengan keadaan di sekeliling. Bukankah kita telah diingatkan, untuk tidak hanya sibuk meninggikan menara sendiri, tapi buatlah jambatan yang menghubung menara bersama?

Jangan kita lupa,insan di luar sana adalah saudara kita. Saudara yang mengharapkan belas ihsan untuk membela nasib mereka.Tidak tersentuhkah hati kecil kita, untuk mengambil tahu keadaan mereka?

Jika tidak mampu menyumbangkan wang dan harta untuk mereka, sebarkanlah berita mengenai keadaan mereka kepada insan  lain, mana tahu mereka boleh membantu dan jika kita juga tidak mempunyai waktu berbuat demikian, ingatkan diri kita untuk sentiasa mendoakan kesejahteraan,keamanan dan kebahagiaan buat mereka.

Jadilah insan yang gemar memberi, selagi kita mampu. InshaAllah manfaatnya akan kembali kepada kitaa sama ada di dunia atau akhirat. ^_^


Ingatlah Saudaraku,

Daripada Abu Hurairah r.a daripada Nabi SAW, baginda bersabda:

“ Barang siapa yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan  dunia, nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan Qiamat. Barangsiapa yang mempermudahkan bagi orang susah  nescaya Allah akan mempermudahkan baginya di dunia dan akhirat. Barangsiapa yang menutup ke’aiban seorang Muslim, nescaya Allah menutup ke’aibannya di dunia dan akhirat. Allah sentiasa menolong seorang hamba selama mana hamba itu menolong saudaranya. Sesiapa yang melalui jalan untuk mencari ilmu, Allah akan memudahkan baginya satu jalan ke syurga. Sesuatu kaum (kelompok manusia) tidaklah berkumpul di satu rumah (masjid) daripada  rumah-rumah Allah, sambil membaca Al Quran, saling memperbetulkan bacaan dan memahami kandungannya, kecuali as Sakinah (satu makhluk Allah yang terdapat rahmat dan ketenangan,serta ditemani para malaikat) akan turun kepada mereka dan mereka diselubungi rahmat. Mereka juga dilinkungi oleh para malaikat,serta dipuji dan disebut oleh Allah di kalangan (para malaikat) yang ada di sisiNya. Sesiapa yang diperlahankan oleh amalannya(kerana amalan yang sedikit) dia tidak dipercepatkan oleh keturunannya( keturunan tidak akan diangkat darjatnya).”


Hadis diriwayatkan oleh Al Imam Muslim
 ( Hadis 36,hadis 40 Imam Nawawi)
Post a Comment